-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min metų knygų rinkimai: TOP15 lietuvių poezijos knygų

15min rengiamų knygų rinkimai įsibėgėja. Iš viso rinkimuose šešiose kategorijose – lietuvių autorių grožinės ir negrožinės, verstinės grožinės ir negrožinės literatūros bei lietuvių autorių poezijos ir verstinės poezijos – atrinkta 90 kūrinių. Kviečiame susipažinti su knygomis, kurios į apdovanojimą pretenduoja lietuvių autorių poezijos knygų kategorijoje.
15min knygos 2022 – lietuvių poezijos knygos
15min knygos 2022 – lietuvių poezijos knygos / 15min nuotr.

Metų knygos rinkimai vyksta trimis etapais. Ekspertų komisija atrinko ilguosius geriausių lietuvių autorių grožinių, negrožinių ir poezijos knygų bei verstinių grožinių, negrožinių ir poezijos knygų sąrašus. Iki gruodžio 13 dienos skaitytojai gali balsuoti ir išrinkti, jų nuomone, vertingiausias per metus išleistas knygas. Paskui ekspertų komisija balsuos dėl kiekvienoje kategorijoje 5 daugiausia skaitytojų balsų gavusių knygų. Taigi, išrenkant laimėtoją 50 proc. lems skaitytojai, 50 proc. ekspertai.

BALSUOTI GALITE ČIA.

Nugalėtojai bus paskelbti gruodžio 19 dieną.

Lietuvių knygų autoriams bus skirtos 500 eurų premijos, tokio paties dydžio premijos bus skirtos ir geriausių verstinių knygų vertėjams – tuo pabrėžiant vertėjų, kurie lietuvių kalba prakalbina užsienio kūrinius ir neretai lieka šešėlyje – svarbą.

O dabar pažvelkime, kokie kūriniai į apdovanojimą pretenduoja lietuvių autorių poezijos knygų kategorijoje.

Dominykas Norkūnas „Tamsa yra aštuonkojis“

Išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

15min nuotr./Dominykas Norkūnas „Tamsa yra aštuonkojis“
15min nuotr./Dominykas Norkūnas „Tamsa yra aštuonkojis“

Ne vienerius metus vertimais stebinantis rašytojas Dominykas Norkūnas debiutavo intriguojančia metafora pavadinta knyga „Tamsa yra aštuonkojis“. Kaip teigė Antanas A.Jonynas, „Norkūnas išsiskiria – jo poezija konceptuali, pasižymi originalia kultūrinių vaizdinių traktuote, nesiriboja išpažintine savianalize, siekia naujai įžodinti praeities gelmines patirtis ir įžvelgti virpesius po tariamai paviršutinišku dabarties spindesiu. Ir parašyta profesionaliai, su poetinės meistrystės paslapčių ir poetinės kalbos niuansų išmanymu. Įdomi, ekspresionistinių įtampų nestokojanti knyga.“

Stasė Lygutaitė-Bucevičienė „Dulkė saulės spinduly“

Leidykla „Homo liber“

15min nuotr./Stasė Lygutaitė-Bucevičienė „Dulkė saulės spinduly“
15min nuotr./Stasė Lygutaitė-Bucevičienė „Dulkė saulės spinduly“

„Dulkė saulės spinduly“ yra poetės Stasės Lygutaitės-Bucevičienės, Salomėjos Nėries ir Jono Aisčio literatūrinių premijų laureatės, 15 knygų autorės, naujų eilėraščių knyga. Ištikima ritmingos intonacijos, rimuotų eilėraščių tradicijai, autorė su kiekvienu savo meditatyviniu eilėraščiu darosi vis labiau savita ir atpažįstama, suteikdama abstrakčioms sąvokoms individualų turinį, nuspalvintą paradoksalaus, aforistinio kalbėjimo.

Paulius Norvila „Nebe“

Išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

15min nuotr./Paulius Norvila „Nebe“
15min nuotr./Paulius Norvila „Nebe“

„Nebe“ – penktoji Pauliaus Norvilo, ekonomiką baigusio rašytojo, poezijos knyga. Aidas Marčėnas, „Nebe“ knygos redaktorius, apie naująją knygą samprotauja taip: „Gal – dažnai, gal net per dažnai Norvilos poezijoje sutinkamas žodis. Redaguodamas nemažai išbraukiau, bet šiek tiek gal ir liko. O dabar štai galvoju: gal... Gal abejonė savimi ir yra tikroji mąstančio ir jaučiančio žmogaus savastis? Gal abejonė gyvenimo prasme ir yra gyvenimo prasmė?“.

Gintaras Bleizgys „Procesija“

Leidykla „Slinktys“

15min nuotr./Gintaras Bleizgys „Procesija“
15min nuotr./Gintaras Bleizgys „Procesija“

14-ame poezijos rinkinyje Gintaro Bleizgio poetinis pasaulis veriasi sodriais, tapybiškais vaizdais. Intensyvus kalbėjimas, vietomis primenantis sąmonės srautą, fiksuoja pasaulio netvarumą ir trapumą. Į tekstus įpinama šiandienos realijų, o asmeninės praeities gretinimas su dabartimi teksto metaforas išaštrina iki lengvai per skaitytojo odą slystančio peilio ašmenų.

Ramunė Brundzaitė „Tuščių butelių draugija“

Išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

15min nuotr./Ramunė Brundzaitė „Tuščių butelių draugija“
15min nuotr./Ramunė Brundzaitė „Tuščių butelių draugija“

Poetė Ramunė Brundzaitė savo antrojoje knygoje „Tuščių butelių draugija“ apie baimę netekti tėčio, upę primenantį troleibuso reisą bei priklausomybę nuo alkoholio kalba santūriai. Nuo pirmosios knygos „Drugy, mano drauge“ naujoji skiriasi kiek pakitusia estetine savivoka, išgryninta stilistika, naujais registrais ir temomis. Čia mažiau romantizavimo, susitelkimo į save, išryškėja ir socialinės temos: komercializuoti darbo santykiai, visuomenės požiūris į moterį, psichikos sveikata, priklausomybė nuo alkoholio, trauminės vaikystės patirtys.

Tomas Vyšniauskas „Vokais išvirkščiais“

Leidykla „Kauko laiptai“

15min nuotr./Tomas Vyšniauskas „Vokais išvirkščiais“
15min nuotr./Tomas Vyšniauskas „Vokais išvirkščiais“

Naujausia Tomo Vyšniausko poezijos knyga „Vokais išvirkščiais“ jau pavadinimu siunčia nuorodą apie komunikaciją. Autorius pastebi, kad rinkinio leitmotyvas yra bandymas megzti skirtingų žmonių ir pasaulio, individo vidaus ir jo patiriamos išorės dialogą stengiantis atrasti, kur iškyla būties įtampos: „Kartais tikrovę galime suvokti taip, kaip matome. O kartais į ją reikia pažvelgti per kitokią prizmę, iš kitokio žiūros taško.“

Antanas Šimkus „Vakaras dega“

Išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

15min nuotr./Antanas Šimkus „Vakaras dega“
15min nuotr./Antanas Šimkus „Vakaras dega“

Ketvirtosios poeto knygos „Vakaras dega“ redaktorius, literatūros kritikas Valentinas Sventickas teigia, kad „Antanas Šimkus poeziją rašo taip, lyg nebūtų nei skaitęs, nei girdėjęs, kokias naujų kylančių bangų keteras gaudo nūnai populiarėjantys poetai. Žinoma, ir girdėjęs, ir skaitęs, bet vis tiek ramiai eina savo keliu.“ Tai yra trečioji literatūrinio žurnalo „Metai“ redaktoriaus, mokytojo, poeto knyga.

Birutė Grašytė-Black „Sumokėjau alyvmedžio lapais“

Išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

15min nuotr./Birutė Grašytė-Black „Sumokėjau alyvmedžio lapais“
15min nuotr./Birutė Grašytė-Black „Sumokėjau alyvmedžio lapais“

Šįmet Pirmosios knygos konkurse, poezijos skiltyje debiutavo Birutė Grašytė-Black. Šiuo metu rašytoja dirba ir gyvena Jungtinėse Amerikos valstijose. „Mano eilėraščių simboliai atkeliauja iš vaikystės pasaulio, pilno šviesos ir tamsos, dalykų, kurių negaliu paaiškinti. Tas pasaulis prigesintas, pritildytas, bet nuolat sapnuojasi, aidi, šnibžda, nesitraukia, maišosi su dabartimi. Iki šiandien bandau išsiaiškinti, už ką kadais sumokėjau alyvmedžio lapais“, – apie savo kūrybą rašo ji.

Viktoras Rudžianskas „Arbata papėdėje“

Leidykla „Kauko laiptai“

15min nuotr./Viktoras Rudžianskas „Arbata papėdėje“
15min nuotr./Viktoras Rudžianskas „Arbata papėdėje“

Viktoras Rudžianskas – poetas, vertėjas bei leidyklos „Kauko laiptai“ vadovas ir vyriausiasis redaktorius. „Arbata papėdėje“ – tai 15-oji autorinė rašytojo poezijos knyga. Sakalo kryčio, ėjimo per dykumą perspektyvoje išryškėja prisiminimai, per vaizdą, melodiją, kvapus, spalvą spontaniškai atgyja intymūs išgyvenimai. Takios būsenos, emocijų įtrūkiai išlaisvina iš realybės šablonų, o efemeriški vaizdiniai stiprina individo nepažinumo, paslaptingumo įspūdį, rašoma knygos anotacijoje.

Vladas Braziūnas „Laiko pralandos“

Išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

15min nuotr./Vladas Braziūnas „Laiko pralandos“
15min nuotr./Vladas Braziūnas „Laiko pralandos“

Vladas Braziūnas – poetas, eseistas, vertėjas, fotografas, Nacionalinės premijos laureatas. Kalbėdamas apie naująjį kūrinį, poetas atsigręžia į laiko sąvoką. Pasak jo, tai vienintelė vieta gyventi, mat nieko neįmanu surinkti iš ateities: „Net iš dabarties. Rinktinę teko rinkti iš septynių savo gyvenimo ir penkių kūrybos dešimtmečių. Nėra čia nė dviejų šimtų eilėraščių, kitaip sakant, nė po keturis iš kiekvienų metų. Ne iš visų ėmiau, ne iš visų po lygiai. Ne visus tos vietos užkaborius eilėraščių atmintis bepasiekia. Stengėsi ta mano atmintis, individuali ir kolektyvinė, gal archetipinė, gyvenimo eilėraščius pakalbint ir išklausyti, išgirsti ir išgyventi.“

Alfonsas Bukontas „Nežinoma žemė. Terra incognita“

Leidykla „Santara“

15min nuotr./Alfonsas Bukontas „Nežinoma žemė. Terra incognita“
15min nuotr./Alfonsas Bukontas „Nežinoma žemė. Terra incognita“

Alfonsas Bukontas – poetas, vertėjas, 1964 m. Vilniaus universitete baigė lietuvių filologijos studijas. Mokytojavo, dirbo įvairiose redakcijose. Paskelbė nemažai literatūros klasikos autorių, kaip antai Johanao W.Goethe’s, Tadeuszo Rózewicziaus, ar Moišės Kulbako. Jo paties eilėraščiai išversti į anglų, vokiečių, ukrainiečių, moldavų, latvių, sakartvelų, azerbaidžaniečių, rusų. Lietuvių profesionalūs kompozitoriai jo tekstais yra sukūrę daugiau nei 100 dainų. Apie naująją knygą „Nežinoma žemė. Terra incognita“ Viktorija Daujotytė yra pasakiusi:„Bukonto poetinė refleksija aprėpia Žemę kaip amžinąjį simbolį, atsiskleidžiantį įvairiomis formomis bei pavidalais“.

Nerijus Cibulskas „Epoché“

Išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

15min nuotr./Nerijus Cibulskas „Epoché“
15min nuotr./Nerijus Cibulskas „Epoché“

Iki šiol Nerijus Cibulskas išleido dvi knygas. Antroji, „Archeologija“, pelnė Jaunojo jotvingio premiją. Savo ketvirtojo eilėraščių rinkinio pavadinimu Cibulskas pasirinko iš fenomenologijos, šiuolaikinės filosofijos krypties, atkeliavusią epoché sąvoką. Atmetus klampią teoriją ir tiesiog glaustai tariant, šis terminas tereiškia suskliautimą. Visiems poetams žinoma, kad kalbant apie poezijos rašymą, prikuriama aibė painių ir gudragalviškų svarstymų ir išvedžiojimų. Visgi autorius teigia: prasmės užtamsinimas ne visada gelbėja. Greičiau – komplikuoja. Todėl pasirinkdamas naujausią knygą pavadinti „Epoché“, poetas kliaujasi impulsu, vidiniu balsu. Taip, kaip pirmasis rinkinio eilėraštis atskliaučia, paskutinysis – užskliaučia.

Ernestas Noreika „Akvanautai“

Išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

15min nuotr./Ernestas Noreika „Akvanautai“
15min nuotr./Ernestas Noreika „Akvanautai“

Ernestas Noreika – poetas, reperis, prozininkas, eseistas. Rašytojas jau prieš tai buvo išleidęs tris poezijos knygas, iš kurių „Apollo“ (2019) yra apdovanota Jaunojo jotvingio premija. Eseistas Rolandas Rastauskas apie šią knygą rašo: „Tai net ne giluminis nardymas, o magiškas ir be galo rizikingas poetinės speleologijos seansas: kas lieka, kai Žemės pluta seniai pramušta, daiktų kiautai sutrupinti, o muziejinė ramybė atšaukta? Noreika atsako: esybių švytėjimas. Hear the voice of the Bard!“

Greta Ambrazaitė „Adela“

Išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

15min nuotr./Greta Ambrazaitė „Adela“
15min nuotr./Greta Ambrazaitė „Adela“

Greta Ambrazaitė debiutavo 2018 metais. Tuomet jos knyga „Trapūs daiktai“ sulaukė sėkmės – už geriausią per dvejus metus išėjusią jauno poeto knygą jai įteikta Jaunojo jotvingio premija, debiutas išrinktas geriausia poezijos knyga „Metų knygos“ rinkimuose, sulaukė palankios kritikų reakcijos. „Adela“ – antroji autorės poezijos knyga, paremta pas močiutę rasta proprosenelės Adelos Różewicz, kurios poetė niekada nebuvo sutikusi, nuotrauka.

Elena Karnauskaitė „Atvirukai iš kurorto“

Leidykla „Kauko laiptai“

15min nuotr./Elena Karnauskaitė „Atvirukai iš kurorto“
15min nuotr./Elena Karnauskaitė „Atvirukai iš kurorto“

„Atvirukai iš kurorto“ – devintoji Elenos Karnauskaitės knyga. Šiame poezijos rinkinyje stebimas nesiliaujantis vyksmas, kaita: emigracija, karantinas, tarnyba biure, kelionės ir sugrįžimai – tarsi kaleidoskope mirga, krinta ir persikeičia lyrinio „aš“ gyvenimo fragmentai, sudarydami netikėtus derinius, atspindėdami ne tik išorę, bet ir tai, kas nematoma nuoga akimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius