-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2012 metai literatūros pasaulyje: metų proveržis ir netektys, dėl kurių, anot kai kurių kritikų, pasaulis tapo nuobodžia vieta

2012 metai literatūros pasaulyje buvo įsimintini. Šiais metais britų rašytoja J.K.Rowling išleido pirmą knygą ne apie berniuką burtininką ir sugrįžo į perkamiausių knygų sąrašus. Tai buvo metai, kai Philipas Rothas paskelbė, kad nustoja rašyti knygas.
JK Rowling
JK Rowling / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Literatūros naujienas sekite ir tinkle „Facebook“. Spauskite čia.

Usatoday.com apžvelgė įsimintiniausių 2012 metų įvykius literatūros pasaulyje.

Seksas britišku stiliumi

Po paskutinės knygos apie visame pasaulyje pamėgtą Harį Poterį praėjus penkeriems metams J.K.Rowling išleido pirmą romaną, skirtą ne vaikams. Naujame rašytojos kūrinyje „The Casual Vacancy“ („Laisva vieta“) pasakojama apie vieno Didžiosios Britanijos miestelio politinį gyvenimą.

Nepaisant to, kad knyga sulaukė įvairių vertinimų, rugsėjį „USA Today“ perkamiausių knygų sąraše šis kūrinys užėmė pirmą vietą ir dešimtuke išsilaikė keturias savaites.

Reuters/Scanpix nuotr./Joanne Rowling
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joanne Rowling

Spalį J.K.Rowling šmaikštavo apie jos knygos ir šiuo metu pasaulyje itin populiaraus erotinio romano „Fifty Shades“ skirtumus. Tuomet ji sakė: „Mano knygoje žmonės užsiiminėja seksu, bet juo nesimėgauja“.

Metų proveržis

Metų proveržiu tapo Gillian Flynn, kurios birželį pasirodžiusio trečiojo romano „Gone Girl“ buvo parduota beveik 2 mln. kopijų. Šiame romane rašytoja pasakoja mistišką istoriją apie vyrą, kuris yra įtariamas dėl žmonos dingimo.

Šis romanas paskatino kitų G.Flynn kūrinių populiarumą – „Sharp Objects“ (išleistas 2006 m.) ir „Dark Places“ (išleistas 2009 m.) pateko į perkaiausiųjų sąrašus.

Kadras ia youtube.com/Gillian Flynn
Kadras iš youtube.com/Gillian Flynn

Negana to, rašytoja pasirašė sutartį, kuria įsipareigojo pagal romaną „Gone Girl“ parašyti scenarijų kino filmui. Šiame filme turėtų vaidinti žinoma aktorė Reese Witherspoon. G.Flynn taip pat pasirašė naujas sutartis dėl dviejų romanų suaugusiems ir vieno kūrinio paaugliams parašymo.

Philipas Rothas traukiasi

79-erių Philipas Rothas literatūros pasaulį užkariavo dar 1959 metais, kuomet išleido knygą „Goodbye Columbus“. Šiame kūrinyje autorius su humoru pažvelgė į JAV gyvenančią žydų šeimą. O 1969 metais jis dar labiau šokiravo pasaulio skaitytojus, kai išleido itin seksualiomis detalėmis pasižymintį kūrinį „Portnoy's Compliant“.

Reuters/Scanpix nuotr./Philipas Rothas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Philipas Rothas

Išleidęs 31 knygą šiais metais P.Rothas paskelbė, kad nustoja rašyti.

„Pasaulis tapo nuobodžia vieta“

Rašytojas Ray Bradbury yra sakęs, kad 1953 metais išleistu romanu „Fahrenheit 451“ jis nesistengė numatyti ateities. „Aš jį parašiau, kad sutrukdyčiau ateičiai“, – sakė jis. R.Bradbury mirė šių metų birželio 5 dieną. Rašytojui buvo 91 metai.

Šiais metais literatūros pasaulis taip pat neteko tokių knygų kaip „Where the Wild Things Are“ (išleista 1963 m.) autoriaus Maurice'o Sendako. Rašytojas mirė eidamas 83 gyvenimo metus.

O po to, kai liepos 31 dieną mirė rašytojas Gore Vidalas, kurio garsiausi kūriniai yra „Myra Breckinridge“ (išleistas 1970 m.) ir „Lincoln“ (išleistas 1984 m.), jo redaktorius Doubleday Geraldas Howardas pasakė: „Pasaulis tapo nuobodžia vieta“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius