-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Toliato knygos pristatyme – kritika Vakarams ir raginimai ieškoti „tikrosios ramybės“

Šeštadienį Vilniaus knygų mugėje kunigas, Lietuvos vyriausiasis policijos kapelionas Algirdas Toliatas pristatė savo knygą „Tikra tik viltis“. Kunigo knygos pristatymo metu paliesta ir šiomis dienomis neišvengiama Ukrainos tema, smerkiami tiek Vakarų vadovai, tiek Rusijos prezidentas.
Algirdo Toliato knygos „Tikra tik viltis“ pristatymas
Algirdo Toliato knygos „Tikra tik viltis“ pristatymas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pokalbyje apie knygą „Tikra tik viltis“ taip pat dalyvavo politologas, profesorius Alvydas Jokubaitis, kuris iš pat pradžių pabrėžė kunigo knygos aktualumą šių dienų kontekste.

„Ši knyga yra pačiu laiku. Dabar visi gyvena viltimi, žmonės visada ja gyvena. Viltis yra filosofinė, greičiausia – religinė sąvoka, – sakė politologas. – Viltis niekada neišnyksta, toks jausmas, kad žmonės visada gyvena į ateitį.“

A.Jokubaitis kartu prisiminė ukrainiečių kareivį, kuris susiprogdino, nes, kaip sakė filosofas, turėjo viltį.

„Rusijos prezidentas turi kitokią viltį, bet viltyje visada labiausiai stebina tai, kad ji yra į gera“, – sakė politologas ir pasmerkė V.Putino elgesį.

Kritika Vakarams ir raginimai ieškoti ramybės

Kaip vėliau pasakojo knygos autorius A.Toliatas, jo knyga gimė iš „gyvenimo kartu su Biblija, maldoje, per mišias“. „Didžioji dalis knygų gimė ne kaip rašytojui, bet būtent per pamokslus, susitikime, kuriame, kaip kaleidoskope, ateina naujos idėjos, išgyvenimai“, – sakė jis.

Knygos pavadinime nuskambanti „viltis“ tapo pokalbio ašimi. „Šv. Raštas nekalba apie situaciją po mirties, jis kalba apie dabar. Viltis yra dabar – tai procesas, kelias“, – toliau kalbėjo A.Toliatas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algirdo Toliato knygos „Tikra tik viltis“ pristatymas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algirdo Toliato knygos „Tikra tik viltis“ pristatymas

Tiesa, kartais, anot kunigo, viltį pajausti yra labai sunku – ypač ribinėse situacijose. „Atsimenu mamos, kuri laidojo savo sūnų, akis. Tame skausme išvis neturi ką pasakyti. Bet kartu suvokiu, kad jeigu būčiau jos sūnus, labiausiai norėčiau, kad mano mama gyventų ir gyventų dar ir už mane <...> Čia yra apsisprendimas ir pasirinkimas, ką mes galime daryti – net ir suvokdami dalykus, kurių negalime pakeisti.“

Būtent tokių supurtymų apspuptyje, A.Toliato nuomone, svarbu atsigręžti į tai, kas yra tikra, kaip sako ir jo knygos pavadinimas:

„Į Bibliją dažnai žiūrime kaip į tai, kas mums padėtų sustiprinti dvasinius raumenis, bet kas tai yra realiai? Tai yra žmogaus susitikimas su Dievu. Kiekvienas turime praeiti tą ratą, kad taptume savimi. Labai daug kas važiuoja savaimine pavara – galvoja, kad viskas yra tvarkoje, kad viskas yra gerai, gražu, bet tai – ta netikra ramybė. Netikra ramybė dažnai yra užsimaskavęs abejingumas, kad tau nerūpi, tau neskauda širdies. Netikra ramybė yra apgaulinga.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algirdo Toliato knygos „Tikra tik viltis“ pristatymas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algirdo Toliato knygos „Tikra tik viltis“ pristatymas

Kas yra tikroji ramybė? Kaip atskleidė rašytojas, tai „Kristus, kuris miega valtyje“, nors aplinkui ir siaučia audros, šalia esančių išdavystės.

„Būtų labai gerai, kad nereikėtų karo, ligos, praradimo, kad galėtume išeiti į tikrumą. Bet labai dažnai, kol neskauda, kol mūsų nesukrečia, neprieiname prie giluminės ramybės“, – sakė jis.

A.Toliatas taip pat pasidalijo savo pasvarstymais apie Rusijos agresiją Ukrainoje bei siūlė apie apie rusų prezidentą kalbėti taip, kaip Kristus kalbėjo fariziejams ir nusidėjėliams:

„Girdžiu, koks kvailas, beprotis yra Putinas, bet jis turi savo suvokimą, kuris yra nepriimtinas Vakarams savo logika, mąstysena. Vakarams yra šokas, jie bando kalbėti gražiuoju, kad niekam neskaudėtų <...> Klausimas, kiek mes turime stiprybės ir motyvacijos, kai yra tikimybė, kad daug ką prarasime.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algirdo Toliato knygos „Tikra tik viltis“ pristatymas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algirdo Toliato knygos „Tikra tik viltis“ pristatymas

„Kristus būtų galėjęs būti gydytoju ir prileisti daug knygų, važinėti po miestus. Bet jis atėjo ne dėl to – jis norėjo suvirpinti širdis – ne tik pasileidėlės, bet ir fariziejų. Jis taip darė ne dėl to, kad pažemintų fariziejus, o tam, kad atstatytų vilties tiltą į jų širdis. <...> Kristaus kelias nebuvo pasišaipyti, paniekinti – jis bandė pramušti dar giliau. Jis lygiai taip pat elgėsi su nusidėjėliais“, – pridūrė kunigas.

Anot jo, šiomis dienomis „visas Vakarų pasaulis nuėjo į per didelį “: „Per didelis veda į mirtį, negerus vaisius, nors jie ir gali atrodyti labai gražiai.“

A.Jokubaitis taip pat pažėrė kritikos Vakarams ir jų lyderiams: „Dabar reikia kitų žmonių. Matote, kad pasaulis keičiasi ir jis supurtys visus.“

Anot politologo, Europos Sąjunga „pirmą kartą pajuto, kad šis pasaulis nėra be ribų“. Kaip tikino jis, nevertėtų apsigauti Vakarų progresu. „Vilčiai nereikia jokio progreso“, – įsitikinęs A.Jokubaitis.

A.Toliatas jau yra parašęs ne vieną knygą, tarp kurių – „Žmogaus ir Dievo metai“ (2016 m., „Tyto Alba“) ir „Gerumo liūnas“ (2017 m., „Tyto Alba“)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius