Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alternatyvioji Lietuvos istorija, komiksas apie J.Meką ir romanas apie tarpukario Kauną – Metų leidyklos „Aukso žuvys“ mugės naujienos

Vilniaus knygų mugėje, kuri vyks vasario 22-25 d. parodų centre „Litexpo“, istorinių knygų leidykla „Aukso žuvys“ kvies į susitikimus su knygų autoriais, diskusiją, spektaklį ir kūrybines dirbtuves. Svarbiausios mugės naujienos – skirtingų žanrų, originalios formos ir turinio lietuvių autorių kūriniai: Norberto Černiausko alternatyviosios istorijos knyga „Fado. Trumpa neįvykusi Lietuvos istorija“, Jurgos Vilės ir Miglės Anušauskaitės komiksas „Meko sodas. Apie Joną Meką, įkvėpimus ir plast“ ir Bernardo Gailiaus šnipų romanas „Agentė“, rašoma pranešime spaudai.
„Aukso žuvys“ Vilniaus knygų mugėje
„Aukso žuvys“ Vilniaus knygų mugėje

Vasario 22 d., ketvirtadienį, įvyks istoriko Bernardo Gailiaus šnipų romano „Agentė“ pristatymas. Sėkmingai debiutavęs su trileriu „Kraujo kvapas“, kurio istoriją įkvėpė pokario partizanų laisvės kovos, naujausiame savo kūrinyje B. Gailius ir toliau tęsia trilerio žanrą, šįkart kviesdamas skaitytojus į kontrastais žaižaruojantį 1938-ųjų Kauną, kur opozicinio judėjimo prieš Antano Smetonos vyriausybę įkarštyje skleidžiasi šnipų – komunistės pogrindininkės Angelės Treigytės ir saugumiečio Konstantino Astrausko – intriga. Kaip gimsta siužetai, kuriasi personažai ir atgyja tarpukario kvapai, skoniai ir vaizdai, autorius kalbėsis su publicistu Ernestu Parulskiu (17 val. Konferencijų salė 1.2).

Vasario 23 d., penktadienį, rašytoja Jurga Vilė ir iliustratorė Miglė Anušauskaitė pristatys naują komiksą „Meko sodas. Apie Joną Meką, įkvėpimus ir plast“. Jį sukurti Jurgą Vilę įkvėpė gyvenimo Niujorke 2000–2001 m. prisiminimai ir šių dienų pokalbiai su knygos herojais.: „Jonas pakeitė mano gyvenimą. Laikui bėgant sutikau daugybę žmonių, kuriems jis švietė lyg kelrodė žvaigždė, kuriuos įkvėpė. Kaip ir mūsų komikso veikėjus.“ Knygoje savo prisiminimais apie Joną Meką dalinasi Audrius Stonys, Jimas Jarmuschas, Ramunė Rakauskaitė, Augis Varkalius, Arūnas Kulikauskas, Ričardas Šileika, Vytautas Landsbergis, Vytautas V. Landsbergis, Birutė Mar, Daina Eičaitė, Marius Lucka, Denisas Kolomyckis ir kiti. Komiksą iliustravo ir juodai baltam piešiniui savų spalvų pridėjo Miglė Anušauskaitė. Su kūrėjomis apie knygos formą ir turinį, fikcijos ir dokumentikos santykį kalbėsis menotyrininkė Laima Kreivytė (19 val. Konferencijų salė 1.3).

Vasario 24 d., šeštadienį, kviesime į diskusiją „Pokalbiai apie jausmus su vaikais: kaip juos pradėti ir ką atsakyti, kai klausimai užklumpa netikėtai?“, kuriai temą pasiūlė lenkų autorės Tinos Oziewicz paveikslėlių knyga „Ką veikia jausmai?“ Diskusijos dalyvės psichologė Aušra Kurienė, rašytoja ir keturių vaikų mama Evelina Daciūtė ir žurnalistė Giedrė Čiužaitė ieškos atsakymų, ar knygos gali padėti prabilti apie jausmus, kodėl vaikui svarbu suprasti ir išmokti įvardinti, ką jis jaučia, kaip įvertinti, ar vaikas pasirengęs kalbėti sudėtingomis temomis, kaip užmegzti pokalbį, jei atrodo, kad vaikas šios temos vengia, ir kita. (11 val. Konferencijų salė 5.2).

Daugiausiai dėmesio laukia karščiausia mugės naujiena – istoriko Norberto Černiausko knyga „Fado . Trumpa neįvykusi Lietuvos istorija“. Bestselerio „1940. Paskutinė Lietuvos vasara“ autorius naujoje knygoje imasi alternatyviosios istorijos žanro ir kviečia įsivaizduoti, kad Lietuvos neištiko didžiausia XX a. katastrofa: šalis nebuvo okupuota ir išvengė Antrojo pasaulinio karo siaubo. Nepriklausomos valstybės gyvenimas tęsėsi kupinas politinių realijų, ūkio reformų, sporto varžybų ir rokenrolo šėlsmo. Kas būdinga alternatyviosios istorijos žanrui, kodėl reikia kalbėti apie istoriją, kuri neįvyko, kuo dėta Portugalija ir ką simbolizuoja knygos pavadinime melancholiško ilgesio kupinas fado – su knygos autoriumi diskutuos istorikai Akvilė Naudžiūnienė, Giedrė Polkaitė-Petkevičienė, Andrius Grodis (14 val. Konferencijų salė 5.2).

Vasario 25 d., sekmadienį, įvyks rašytojo Rimanto Kmitos ir komiksų kūrėjo Povilo Vincento Jankūno knygos „Keliuonė. Įmink Šiaulius!“ pristatymas. Tai nuotykių ir mįslių kupina kelionė po Šiaulius, miesto praeitį ir dabartį. Nuotaikingame komikse atgyja ir prabyla Šiaulių pastatai, meno kūriniai, legendinės asmenybės ir netgi būtybės. Apie tai ir tūkstančius puslapių ir žingsnių, kuriuos teko nueiti kuriant komiksą, su kūrėjais kalbėsis dėmesinga komiksų skaitytoja ir smalsi kūrybinių užkulisių tyrinėtoja Kotryna Zylė (12 val. Konferencijų salė 5.2).

Jauniausiems mugės lankytojams skirti du renginiai. Šeštadienį 11 val. bus rodomos Stalo teatro spektaklis „Dangaus virėja“ Nijolės Laurinkienės knygos „Saulė – dangaus karalienė“ motyvais (Konferencijų salė 1.1). Kūrėjai kviečia 1,5–3 metų vaikus ir jų tėvelius į svečius pas Saulę, sukančią mūsų gyvenimą keturtakčiu ritmu: rytas, diena, vakaras, naktis. Spektaklyje netrūks įvairiausių žaidimų, dainelių, liežuvėlio ir proto mankštos, paįvairinančių šeimos kasdienybę. Tuo pačiu metu Vaikų salėje vyks kūrybinės dirbtuvėlės „Piešiu jausmus“, skirtos 4–7 m. vaikams patyrinėti, kokius jausmus pažįsta, kaip jų aplankyti jaučiasi ir kaip šiuos mažuosius bičiulius įsivaizduoja (11 val. 4 salė, Kūrybos erdvė be formulių).

Leidykla „Aukso žuvys“ šiemet įsikurs dviejose vietose – 5-oje pagrindinėje ir 4-oje Vaikų salėse. Jose mugės lankytojai ras naujausias ir anksčiau išėjusias knygas, galės sutikti rašytojus ir iliustratorius, pakalbinti leidėjus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius