Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Amazon“: dvidešimt geriausių 2017 metais išleistų knygų

Skaičiuojant paskutines 2017 metų dienas didžiausia pasaulyje internetinė parduotuvė „Amazon“, kaip ir kasmet, paskelbė geriausių knygų sąrašą. Šį kartą „Amazon“ knygų redaktoriai atrinko 20 kūrinių. Su šiomis knygomis ir siūlome susipažinti 15min skaitytojus.
„Amazon“ knygynas
„Amazon“ knygynas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Geriausių šiais metais išleistų knygų sąrašus paskelbė ne tik tokie leidiniai kaip „New York Times“ (sąrašą rasite čia) bei „The Washington Post“ (sąrašo ieškokite čia), bet ir naujienų portalas 15min, kuris šiemet pirmą kartą kartu su skaitytojais rinko geriausias metų knygas – plačiau apie išrinktas knygas skaitykite čia.

O dabar kviečiame susipažinti su „Amazon“ redaktorių sudarytu geriausių šių metų knygų dvidešimtuku.

„Killers of the Flower Moon“

„The New York Times“ bestseleris, JAV Nacionalinės knygų premijos finalininkas – tai romanas, pasakojantis apie vieną žiauriausių rasistinių žmogžudysčių šalies istorijoje. Norėdamas skaitytoją prikaustyti savo pasakojimu, autorius Davidas Grannas ilgą laiką rinko informaciją savo knygai, kuri detektyvų mėgėjų neturėtų palikti abejingų.

Knygos viršelis/Knyga „Killers of the Flower Moon“
Knygos viršelis/Knyga „Killers of the Flower Moon“

„Little Fires Everywhere“

Klivlando priemiestyje tvyro ramus, per daugelį metų nusistovėjęs gyvenimas. Čia viskas suplanuota bendruomenės – nuo to, kokios spalvos privalo būti namai, iki sėkmę turinčių gyventojų karjeros perspektyvų numatymo. Viskas pasikeičia, kai vieną dieną iš vietos gyventojos Elenos Richardson atvykėlė Mia išsinuomoja namą – taikus ir nusistovėjęs vietos žmonių gyvenimas pasikeičia, bendruomenė skyla į dvi dalis. Kas nutinka? Apie tai knygoje pasakoja rašytoja Celeste Ng.

Knygos viršelis/Knyga „Little Fires Everywhere“
Knygos viršelis/Knyga „Little Fires Everywhere“

„Beartown“

Bestselerio „Gyveno kartą Uvė“ autorius Frederickas Backmanas skaitytojams pristato naujausią savo romaną, kuriame dominuojanti tema – viltis. Knygoje pasakojama apie mažą, atokų miestelį, kurio bendruomenei piešiama niūri ateitis. Visgi vietiniai miestelio gyventojai net nenori galvoti apie blogiausia – jų bendruomenės ledo ritulio komanda ketina varžytis svarbiose rungtynėse. Būtent ši komanda yra didžioji bendruomenės viltis, vietos gyventojams įplieskianti pasitikėjimo ir tikėjimo, kad net ir nedidelė grupė žmonių gali pasiekti didelių ir reikšmingų pergalių.

Knygos viršelis/Knyga „Beartown“
Knygos viršelis/Knyga „Beartown“

„Exit West“

Pakistano rašytojo Mohsino Hamido romane pasakojama apie Nadią ir Saeedą. Du jaunus žmones, kurių likimai ir meilės istorija vystosi ne pačiu lengviausiu metu – karo įkarštyje. Pavargę nuo įtampos, streso ir baimės, jie nusprendžia bėgti į užsienį. Tai romanas apie pabėgėlių gyvenimą. „Exit West“ pateko į trumpąjį prestižinės „Man Booker“ premijos sąrašą. Tarp geriausių metų knygų ją išrinko ir tokie leidiniai kaip „The Guardian“, „Time“.

Knygos viršelis/Knyga „Exit West“
Knygos viršelis/Knyga „Exit West“

„Homo Deus. Glausta rytojaus istorija“

Tai garsiosios knygos „Sapiens“ autoriaus Yuvalo Noaho Harario nauja knyga, kuri jau netrukus bus išleista ir lietuvių kalba. Šioje knygoje bandoma atsakyti į žmonijos ateities klausimą – kas mūsų laukia? Autorius leidžiasi į XXI amžiaus galimybių tyrinėjimus: nuo galimybių nugalėti mirtį iki dirbtinio intelekto pasekmių. Šią knygą lietuvių kalba, kaip skelbia leidykla „Kitos knygos“, jau bus galima įsigyti Vilniaus knygų mugėje, kuri vyks vasario pabaigoje. Anksčiau minėtą autoriaus knygą „Sapiens“ 15min skaitytojai išrinko tarp penkių geriausių šiais metais Lietuvoje išleistų verstinių knygų.

Knygos viršelis/Knyga „Homo Deus.Glausta rytojaus istorija“
Knygos viršelis/Knyga „Homo Deus.Glausta rytojaus istorija“

„Lincoln in the Bardo“

Šią knygą šiais metais surasti tarp geriausių knygų sąrašų – paprasta. Tai romanas, šiemet susilaukęs daug dėmesio. Amerikiečių autoriaus George'o Saunderso romanas „Linkolnas bardo būsenos“ („Lincoln ir Bardo“) šiais metais apdovanotas prestižine „Man Booker“ premija, ją tarp geriausių metų knygų mini ir „The Washington Post“ literatūros apžvalgininkai.

Knygoje pasakojama apie vienuolikmečio Abrahamo Lincolno sūnaus Wiilie mirtį ir bardo būseną – budizmo sampratą, kas suprantama kaip tarpinis būvis tarp mirties ir persikūnijimo. Šį romaną „Man Booker“ komisija pavadino originaliu kūriniu, kuriam pelnius prestižinį apdovanojimą niekas per daug nenustebo.

Knygos viršelis/Knyga „Lincoln in the Bardo“
Knygos viršelis/Knyga „Lincoln in the Bardo“

„The Heart's Invisible Furies“

Cyrilas Avery jaučiasi ne tuo, kuo jį laiko įtėviai. Tad kas jis toks? Per šį klausimą keliančio žmogaus gyvenimą rašytojas Johnas Boyne'as pasakoja apie gyvenimą Airijoje. Knygoje aprėpiamas laikotarpis – nuo 1940 metų iki šių dienų. Per šį laikotarpį rašytojas piešia airių gyvenimo paveikslą. Ši knyga Airijoje pateko tarp geriausių šiais metais išleistų romanų.

Knygos viršelis/Knyga „The Heart's Invisible Furies“
Knygos viršelis/Knyga „The Heart's Invisible Furies“

„You Don't Have to Say You Love Me“

Sukrečianti ir atvira atsiminimų knyga, kurią parašė JAV Nacionalinės knygų premijos laureatas Shermanas Alexie. Kai mirė autoriaus motina, į šią skaudžią netektį jis galėjo sureaguoti tik vienu būdu – parašyti knygą. Tai pasakojimas, skaitytojus pavergęs savo nuoširdumu ir atvirumu. Belieka tik pridurti, kad ši knyga tapo bestseleriu.

Knygos viršelis/Knyga „You Don't Have to Say You Love Me“
Knygos viršelis/Knyga „You Don't Have to Say You Love Me“

„Sourdough“

Tai romanas apie talentingą ir jauną programuotoją, dirbantį Kalifornijoje, ir netikėtai įtrauktą į maisto pramonę, kuri, atrodo, jo tik ir laukė. Kaip nurodo pats autorius Robinas Sloanas, romano pasakojimas sukasi aplink darbą, mitybą, robotus ir mikrobus, nepriklausomybę ir ambicijas. „Amazon“ pažymi, kad tai dar viena unikali jauno rašytojo knyga.

Knygos viršelis/Knyga „Sourdough“
Knygos viršelis/Knyga „Sourdough“

„The Dry“

Britų rašytojos Jane Harper trileryje pasakojama apie Falką. Jis grįžta į gimtinę, kad galėtų dalyvauti savo vaikystės draugo Luke'o laidotuvėse. Būtent šis draugas Falką prieš daug metų išgelbėjo nuo kalėjimo, kai berniukas buvo įtariamas žmogžudyste. Luke'as tuo metu tapo Falko alibi, tačiau dabar aiškėja, kad šis alibi nebuvo toks tvirtas, kaip buvo kalbama. Nors Luke'as miręs, tačiau šią paslaptį žino ir daugiau žmonių.

Knygos viršelis/Knyga „The Dry“
Knygos viršelis/Knyga „The Dry“

„The Lost City of the Monkey God“

Penkių šimtų metų legenda ir prakeiksmas, lydintis kiekvieną čia įžengusį. Toks yra mistiškas miestas, apie kurį romane rašo amerikiečių rašytojas ir žurnalistas Douglasas Prestonas. Tai nuotykių romanas, kurį tarp geriausių metų knygų išrinko savo srities lyderiai – „National Geographic“. Romanas taip pat yra „The New York Times“ ir „The Wall Street Journal“ bestseleris.

Knygos viršelis/Knyga „The Lost City of the Monkey God“
Knygos viršelis/Knyga „The Lost City of the Monkey God“

„My Absolute Darling“

Knyga, kurią tokie leidiniai kaip „USA Today“ ir „Business Insider“ mini tarp geriausių metų knygų. Tai Gabrielio Tallento romanas, pasakojantis įkvepiančią istoriją apie laisvę. Romane veiksmas sukasi aplink keturiolikmetę, kuri auga izoliuota nuo pasaulio – jos erdvė, kurioje ji leidžia dienas, yra Kalifornijos pakrantė. Ji auga su griežtu tėvu. Vieną dieną, paauglė sutinka Jacobą – paauglį, kuris eina į mokyklą, gyvena švariuose namuose. Ši pažintis iki šiol buvusį įprastą paauglių gyvenimą apverčia aukštyn kojom.

Knygos viršelis/Knyga „My Absolute Darling“
Knygos viršelis/Knyga „My Absolute Darling“

„Ginny Moon“

Knygoje rašytojas Benjaminas Ludwigas pasakoja apie paauglę Ginny – mergina atrodo eilinė paauglė, tačiau ji yra precizišką tvarką mėgstanti autistė. Visgi ji viską meta, palieka saugius jos globėjų namus ir grįžta pas motiną, kuri jaučia priklausomybę nuo narkotikų ir stokoja motiniškų įgūdžių. Ginny tai neatbaido – ji turi per daug klausimų, į kuriuos ieško atsakymų.

Knygos viršelis/Knyga „Ginny Moon“
Knygos viršelis/Knyga „Ginny Moon“

„The Ministry of Utmost Happiness“

Po dvidešimties metų tylos Indijos rašytoja, romano „Mažmožių dievas“ autorė Arundhati Roy pristato savo naujausią knygą, su kuria skaitytojus perkelia į Indijos kasdienybę. Šis romanas pateko į ilgąjį „Man Booker“ premijos sąrašą. Pati rašytoja, paklausta, kodėl padarė tokią ilgą pertrauką tarp rašomų knygų, sakė, kad knygų rašymas jai yra ilgas procesas: „Negaliu rašyti nei lėčiau, nei greičiau, nei esu įpratusi“.

Knygos viršelis/Knyga „The Ministry of Utmost Happiness“
Knygos viršelis/Knyga „The Ministry of Utmost Happiness“

„Priestdaddy“

Tai amerikiečių poetės Patricia Lockdown atsiminimų knyga apie jos šeimą. Rašytojos tėvas – uolus tikintysis, tačiau ne toks, kokį galėtų daugelis įsivaizduoti. Jis mėgsta veiksmo filmus ir groti gitara. Tačiau jo dukra, poetė, nėra tokia religinga. Visgi vieną dieną ji ir jos vyras yra priversti atsigręžti į tikėjimą, kai tenka grįžti į tėvų namus – tuomet ir susikerta dviejų skirtingų pasaulių atstovai. Tai knyga apie religinį auklėjimą, nepamirštamus vaikystės nuotykius, kurie ne itin patiko tikinčiam tėvui, ir gyvenimą kartu su religija, ir gyvenimą be jos.

Knygos viršelis/Knyga „Priestdaddy“
Knygos viršelis/Knyga „Priestdaddy“

„Spoonbenders“

Tai naujausias amerikiečių mokslinės fantastikos ir komiksų kūrėjo Darylo Gregory romanas, kuriame pasakojama apie unikalią, aiškiaregystės sugebėjimų turinčią šeimą. Tai meistriškai parašytas vaizdingas pasakojimas apie mums kiekvieną dieną nematomas galias ir įvykius, kuriuos kažkas valdo ir kuria mums už nugarų. Pats D.Gregory yra laimėjęs ne vieną apdovanojimą už savo fantastinio žanro kūrybą.

Knygos viršelis/Knyga „Spoonbenders“
Knygos viršelis/Knyga „Spoonbenders“

„4 3 2 1“

Po septynerių metų pertraukos amerikiečių rašytojas Paulas Austeris grįžo su romanu, kuriame pasakojamas Archie Fergusono gyvenimas. Į personažo kasdienybę autorius žvelgia keturiais skirtingais laikais ir skirtingais žvilgsniais. Tai savotiškas rašytojo žvilgsnis į žmogaus gyvenimo tėkmę. Knyga „4 3 2 1“ pateko į prestižine vadinamos „Man Booker“ premijos trumpąjį sąrašą.

Knygos viršelis/Knyga „4 3 2 1“
Knygos viršelis/Knyga „4 3 2 1“

This is How It Always Is

Rašytoja Laurie Frankel romane pasakoja istoriją apie šeimą, kuri saugo paslaptį. O laikui bėgant, pati paslaptis pradeda saugoti šeimą. Istorija sukasi apie berniuką Claude'ą. Jis jauniausias iš brolių. Ūgtelėjęs Claude'as pareiškia, kad nebenori būti vyru, jis nori tapti moterimi. Šeima nori, kad Claude'as būtų tuo, kuo nori būti. Šeima viską verčia aukštyn kojom – kiekvienas iš šeimos narių pradeda saugoti jaunėlio paslaptį.

Knygos viršelis/Knyga „This is How It Always Is“
Knygos viršelis/Knyga „This is How It Always Is“

„American Fire: Love, Arson, and Life in a Vanishing Land“

„The Washington Post“ žurnalistė ir rašytoja Monice Hesse knygoje pasakoja apie pilkąją Jungtinių Valstijų pusę – mažo miestelio gyvenimą, kuriame meilės istorija persipina su pavojingais nusikaltimais. Miestelyje vietos bendruomenė įbauginta – vieną po kito namą ryja ugnies liepsnos. Įtariami padegimai. Tačiau kas padeginėja žmonių turtą ir kodėl? Žurnalistinio pasakojimo knyga patiks tiems, kurie mėgsta tikras ir nepagražintas istorijas.

Knygos viršelis/Knyga „American Fire: Love, Arson, and Life in a Vanishing Land“
Knygos viršelis/Knyga „American Fire: Love, Arson, and Life in a Vanishing Land“

„Turtles All the Way Down“

Septintoje savo knygoje amerikiečių rašytojas Johnas Greenas pasakoja apie šešiolikmetę Azą Holmes. Paauglė stengiasi mokykloje, nori būti gera dukra, tačiau ją patraukia keistas skelbimas – už milijardieriaus paslapties atskleidimą žadamas 100 tūkst. dolerių atlygis. Aza ryžtasi išgvildenti šį galvosūkį. Autoriaus jau paskelbė, kad pagal šią knygą yra kuriamas ir kino filmas.

Knygos viršelis/Knyga „Turtles All the Way Down“
Knygos viršelis/Knyga „Turtles All the Way Down“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius