Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Amazon“ paskelbė geriausias 2021 metų knygas

Vienos populiariausių ir didžiausių elektroninių parduotuvių pasaulyje „Amazon“ knygų skilties redaktoriai paskelbė dešimt geriausių knygų, kurios buvo išleistos 2021 metais.
„Amazon Books“
„Amazon Books“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Šiemet visi turėjome asmeninių favoritų, tačiau buvo ir viena knyga, dėl kurios sutarėme visi – tai Amoro Towleso „The Lincoln Highway“. Negalėjome nustoti apie ją kalbėti“, – apie šių metų geriausias knygas išplatintame bendrovės pranešime kalba „Amazon Books“ direktorė Sarah Gelman.

15min taip pat rengia geriausių knygų rinkimus. Susipažinti su rinkimuose dalyvaujančiomis knygomis ir atiduoti savo balsą galite čia. Šiemet savo balsą galima atiduoti ir už knygynų tinklo „Pegasas“ įsteigtą nominaciją.

O dabar pažvelkime į „Amazon“ redaktorių sudarytą geriausių šių metų knygų sąrašą.

„The Lincoln Highway“

Knygos viršelis/Knyga „The Lincoln Highway“
Knygos viršelis/Knyga „The Lincoln Highway“

Trečiajame savo romane Amoras Towlesas pasakoja apie 1954 Ameriką. Istorijos epicentre – ką tik už netyčinį nužudymą bausmę atlikęs aštuoniolikmetis Emetas, kuris tikisi pradėti naują gyvenimo etapą ir išvykti į Kaliforniją. Bet likimas jam turi kitą planą – netikėtomis aplinkybėmis lemtinga kelionė pakrypsta visai kita kryptimi. Kaip rašoma knygos anotacijoje, istorijos veiksmas apima 10 dienų laikotarpį, tačiau romanas žavi daugiasluoksniškumu. „Amazon“ sako, kad tai viena geriausių knygų, parašytų per pastarąjį dešimtmetį.

„Crying in H Mart“

Knygos viršelis/Knyga „Crying in H Mart“
Knygos viršelis/Knyga „Crying in H Mart“

Prisiminimų knyga, kurioje savo gyvenimo istoriją pasakoja Michelle Zauner – dainininkė, dainų autorė, gitaristė, augusi Azijos amerikiečių šeimoje. Kaip sakoma knygos anotacijoje, tai yra knyga, kurią būtina branginti ir saugoti. O „Amazon“ konstatuoja, kad skaitytojai, versdami šio kūrinio puslapius, ne tik juoksis ir verks, tačiau ir nenustos žavėtis istorijos heroje bei knygos perteikiamomis idėjomis.

„The Plot“

Knygos viršelis/Knyga „The Plot“
Knygos viršelis/Knyga „The Plot“

Knygos epicentre – Jacobas, kuris buvo laikomas daug žadančiu rašytoju, bet galiausiai nugrimzdo į užmarštį. Kartą vienas jo studentų pasigiria savo kūrybiniu scenarijumi, kuris, regis, turi potencialo. Tačiau jo autorius netikėtai žūsta – Jacobas nutaria pasinaudoti svetima šlove. Vieną dieną jį pasiekia laiškas, kuriame Jacobas kaltinamas vagyste. Kas žino tiesą? Štai į tokios istorijos verpetus skaitytoją įtraukia amerikiečių rašytoja Jean Hanff Korelitz, kurios knygą pats Stephenas Kingas vadina tiesiog „beprotiška“.

„How the Word Is Passed: A Reckoning with the History of Slavery Across America“

Knygos viršelis/Knyga „How the Word Is Passed: A Reckoning with the History of Slavery Across America“
Knygos viršelis/Knyga „How the Word Is Passed: A Reckoning with the History of Slavery Across America“

Ši Clinto Smitho knyga pateko į JAV Nacionalinės knygų premijos finalą. Remdamasis moksliniais duomenimis ir žmonių pasakojimais, šios negrožinės knygos autorius pasakoja apie vergiją Amerikos žemyne ir kokią įtaką ji turėjo formuojant bendrą šalies istoriją ir pačius jos piliečius bei jų požiūrį. Kaip rašoma knygos anotacijoje, šis kūrinys gali būti tarsi įžvalgų ir apmąstymų orientyras, kuris siūlo naujai pažvelgti į vilties vaidmenį kuriant šiandienos valstybę.

„The Four Winds“

Knygos viršelis/Knyga „The Four Winds“
Knygos viršelis/Knyga „The Four Winds“

Bestselerių autorė Kristin Hannah šioje knygoje skaitytojams siūlo dar kartą pažvelgti į vieną sunkiausių istorijos laikmečių. Kaip rašoma knygos anotacijoje, šis pasakojimas – tai įsimintas epas apie meilę, didvyriškumą ir viltį Didžiosios ekonominės depresijos laikotarpiu, kai milijonai žmonių liko be darbo, iššūkius reikėjo įveikti ne tik šalies išorėje, bet ir žmonių viduje, o atrodė, kad visas pasaulis yra nusistatęs priešiškai. Šiame laikmetyje autorė brėžia vienos moters amerikietiškos svajonės viziją.

„Empire of Pain: The Secret History of the Sackler Dynasty“

Knygos viršelis/Knyga „Empire of Pain: The Secret History of the Sackler Dynasty“
Knygos viršelis/Knyga „Empire of Pain: The Secret History of the Sackler Dynasty“

Negrožinės literatūros kūrinys apie garsiąją amerikiečių Sacklerių šeimą, valdančią farmacijos bendroves ir siejamą su galimai priklausomybes sukeliančio vaisto nuo skausmo kūrimu. Rašytojas ir žurnalistas Patrickas Raddenas Keefe‘as šią knygą rašė remdamasis pokalbiais su daugiau nei 200 žmonių, tyrinėjo vidinius farmacijos įmonių dokumentus, teismo sprendimus. Šioje knygoje jis ne tik kalba apie kilusį skandalą, tačiau ir pasakoja apie pačius Sacklerius kaip asmenybes – turint omenyje, kad jie nesutiko bendradarbiauti rašant knygą, intriguoja, kokius jų portretus joje pasakoja autorius. Šią knygą kaip vieną geriausių 2021 metų kūrinių išskyrė ir leidinys „The Washington Post“.

„Harlem Shuffle“

Knygos viršelis/Knyga „Harlem Shuffle“
Knygos viršelis/Knyga „Harlem Shuffle“

JAV Nacionalinės knygos premijos ir Pulitzerio premijos laureatas Colsonas Whiteheadas savo naujoje knygoje atkuria septintojo dešimtmečio pradžios Niujorką. Kaip sakoma kūrinio anotacijoje, tai kriminaliniais prieskoniais maskuojama šeimos saga, moralės žaidimas, socialinis romanas apie rasę ir valdžią bei, žinoma, meilės laiškas pačiam Harlemui. Lietuvių skaitytojams C.Whiteheadas jau yra pažįstamas – į lietuvių kalbą išversti du garsūs jo kūriniai: „Požeminis geležinkelis“ („The Underground Railroad“) ir „Nikelio berniukai“ („The Nickel Boys“).

„Great Circle“

Knygos viršelis/Knyga „Great Circle“
Knygos viršelis/Knyga „Great Circle“

„Amazon“ sako, kad knygos autorei Maggie Shipstead pavyko padaryti tai, kas, regis, atrodytų neįmanoma misija – sukurti ambicingą, literatūriškai išvaizdų kūrinį, kuris galėtų būti vadinamas epiniu romanu. Bestseleriu tapusi knyga, patekusi ir į prestižinės „Booker“ premijos trumpąjį sąrašą, pasakoja kvapą gniaužiančią dviejų moterų gyvenimo istoriją.

„Project Hail Mary“

Knygos viršelis/Knyga „Project Hail Mary“
Knygos viršelis/Knyga „Project Hail Mary“

Garsiosios knygos „Marsietis“ „(Martian“), kuri vėliau tapo populiariu kino filmu, autorius Andy Weiras skaitytojus vėl nukelia į kosminę misiją, kurios centre – astronautas Rylandas. Tapęs vieninteliu misiją išgyvenusiu žmogumi, jis neša didelę atsakomybę – jei misijos baigti nepavyks, Žemės planeta gali žlugti. Kaip rašo „The Washington Post“, jei skaitytojams patiko „Marsietis“, dėl naujos rašytojo knygos jie tiesiog eis iš proto.

„Klara ir Saulė“

Knygos viršelis/Knyga „Klara ir Saulė“
Knygos viršelis/Knyga „Klara ir Saulė“

Naujausias 2017 metų Nobelio literatūros premijos laureato Kazuo Ishiguro romanas. Kaip rašoma knygos anotacijoje, tai kūrinys apie vienatvę, empatiją, pasiaukojimą, autentiškumą, tikėjimą ir staigiai besikeičiantį pasaulį. Jo centre iškyla pamatinis klausimas – ką mums, žmonėms, reiškia mylėti? Romanas pretendavo į „Booker“ premiją ir netrukus turėtų pasiekti lietuvių skaitytojas. Į lietuvių kalbą jau yra išverstas ne vienas K.Ishiguro romanas – „Dienos likučiai“ („The Remains of the Day“), „Neleisk man išeiti“ („Never let me go“), „Plūduriuojančio pasaulio menininkas“ („An Artist of the Floating World“), „Palaidotas milžinas“ („The Buried Giant“). Šią grožinę knygą kaip vieną geriausių išskyrė ir leidinys „The Washington Post“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius