Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amerikiečių mokslininko eksperimentas atskleidė: šunys mus myli ypatingai

Amerikiečių mokslininkas ir šunų mylėtojas Gregoris Bernsas stebėdamas savo augintinius išsikėlė sau klausimą: o kaipgi šunys mus myli? Kodėl taip yra ir kas vyksta jų smegenyse? Atsakymų jis ieškojo pasitelkdamas magnetinio rezonanso tyrimus, o visą procesą aprašė įtraukiančioje, romaną primenančioje ir bestseleriu tapusioje knygoje „Kaip šunys mus myli“, kurią lietuvių kalba išleido leidykla „Liūtai ne avys“.
„Kaip šunys mus myli“
„Kaip šunys mus myli“ / Leidyklos nuotr.

Gyvenimiškos istorijos

Ši knyga nė iš tolo neprimena sausų mokslinių tyrimų aprašymų. Autorius kviečia į atradimų kupiną kelionę per šį jaudinantį mokslinį projektą nuo pat jo ištakų iki įkvepiančių rezultatų.

Knygoje daug dėmesio skiriama šunų charakteriams, jis pasakoja ir apie savo bei savo šeimos santykį su augintiniais, paliečiamos ir džiaugsmingos akimirkos, ir išgyvenimai išsiskiriant ar atsisveikinant su keturkojais bičiuliais.

Mintį subrandino stebėdamas savo šunis

Emorio universiteto medicinos mokslų daktaro ir neuromokslų profesoriaus G.Bernso namuose daug metų gyveno ne vienas šuo. Stebėdamas juos mokslininkas po truputį brandino mintį išsiaiškinti, kas lemia, kad šunys yra taip prisirišę prie žmonių.

Tam buvo reikalingi šunų smegenų magnetinio rezonanso tyrimai. Bet norint juos atlikti reikėjo, kad šunys ilgą laiką ramiai būtų MRT aparate. Atliekant tyrimą prireikė daugybės laiko ir bandymų, kol pavyko šunis pripratinti būti ramiai.

Intriguojantys rezultatai

Gauti jaudinantys tyrimų rezultatai leidžia daryti prielaidas, kad šunų socialinis intelektas yra gilesnis, o smegenų veikimo principas sudėtingesnis, nei buvo manyta iki šiol.

Knygos autorius išsamiai ir vaizdingai aprašo visą jo suburtos komandos kruopštų ir sunkų darbą treniruojant šunis. Žingsnis po žingsnio atskleidžia nusivylimus ir atradimus bei požiūrį į keturkojus eksperimento dalyvius kaip į lygiaverčius partnerius. Tolesni tyrimai, anot jo, galėtų padėti skatinti tas šunų savybes, kurios labiausiai padeda žmonėms.

Knyga tikrai patiks visiems šunų mėgėjams, kurie čia ras ne tik daugybę atpažįstamų situacijų su savo augintiniais, bet ir galės dar kartą įsitikinti, kad šuns ir žmogaus ryšys yra ypatingas, gilesnis ir pagrįstas kai kuo daugiau nei refleksai.

Verčia susimąstyti

„Ši knyga tokia viliojanti ir vertinga todėl, kad galime susipažinti su iššūkiais, su kuriais autorius susidūrė organizuodamas eksperimentą ir dresuodamas jame turėjusius dalyvauti šunis. Mokslininkas pasakoja, kaip su savo kalyte tapo viena komanda – tarsi beisbolo kamuoliuko metikas ir gaudytoja. Veikiausiai tokie santykiai paaiškina, kodėl mes su šunimis taip ilgai ir laimingai gyvename drauge“, – knygą „Kaip šunys mus myli“ įvertino leidinys „The Boston Globe“.

Tuo metu „Chicago Reader“ pabrėžia, kad autorius rašo meistriškai: „Jo paaiškinimai, patvirtinantys mokslinį šunų projekto pagrindą, yra aiškūs, suprantami ne specialistams, bet nėra pernelyg supaprastinti.“

„Knyga verčia pamąstyti. Tai smagus pasakojimas apie tai, ką šunų mylėtojai įtarė jau ne vienerius metus: jie nėra tik pavloviškos mokymosi mašinos, tai jautrios būtybės, pasižyminčios empatija ir gebėjimu mokytis iš kitų. Atsakydamas į savo pirmąjį klausimą, autorius iškelia jų dar daugiau – kaip mes vertiname savo geriausius draugus ir kaip jais rūpinamės“, – teigia Kirsten Galles iš „Shelf Awareness“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius