Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Antrasis „Paviljono“ knygų savaitgalis: daugiau nei dvidešimt intriguojančių renginių

Vilniuje, Pylimo g. 21B įsikūrusiame kultūros klube „Paviljonas“ gruodžio 1–3 d. antrus metus vyks „Paviljono“ knygų savaitgalis. Šiais metais lankytojus džiugins daugiau nei dvidešimt nemokamų renginių: vyks diskusijos, koncertai, knygų pristatymai, pokalbiai visuomenei aktualiomis temomis, dirbtuvės. Skaitytojai galės įsigyti knygų anglų ir lietuvių kalbomis leidyklų kainomis.
„Paviljono“ knygų savaitgalis
„Paviljono“ knygų savaitgalis

Naujų knygų pristatymai

Leidėja Bartė Kuolytė, žurnalistas Rimvydas Valatka, rašytojas Valdas Papievis, vertėja Irena Aleksaitė ir literatūros istorikas Darius Kuolys pristatys garsiojo XX a. rašytojo Witoldo Gombrowicziaus knygą „Lenkiški prisiminimai“, kurioje kandaus kritiko stiliumi rašoma apie meno ir literatūros pasaulį, politiką, moteris, aristokratiją ir inteligentiją, jauno žmogaus brandą.

Komiksų kūrėja Miglė Anušauskaitė papasakos apie neseniai išleistą komiksą „Dr. Kvadratas“, vaizduojantį rašytojo Juliaus Algirdo Greimo gyvenimą ir semiotikos teoriją. Po dešimtmečio į Lietuvą sugrįžusi kūrėja Gabija Grušaitė pristatys savo antrąjį romaną „Stasys Šaltoka: vieneri metai“. Perspektyvus jaunasis prozininkas Mindaugas Jonas Urbonas kalbės apie realaus ir išgalvoto Vilniaus legendas, sudėtas į knygą „Šimtmečių melancholija“. Prof. Artūras Tereškinas pristatys savo pirmąjį lietuvišką sociologinį romaną apie vyrų meilę bei seksą „Nesibaigianti vasara“.

Vertėjas dr. Viktoras Bachmetjevas pristatys E. Levino knygą „Laikas ir Kitas“, prof. Alvydas Jokubaitis ir vertėjas Laurynas Adomaitis diskutuos apie Spinozos „Politinį teologinį traktatą“. Mažiesiems lankytojams bus skirtas interaktyvus Mažųjų Platonų knygos „Dieviškojo Sokrato Mirtis“ pristatymas.

Poetė Indrė Valantinaitė, svetainės ore.lt įkūrėjas Jonas Oškinis, garso režisierė, muzikantė Kata Bitowt ir žurnalistas Karolis Vyšniauskas pristatys naują PattiSmith knygą „Tiesiog vaikai“. Dalyviai diskutuos, kodėl PattiSmith yra viena įtakingiausių asmenybių muzikos, meno ir poezijos pasauliuose – bet Lietuvos įrašų parduotuvėse jos vinilai kainuoja pigiau už vidurkį? Taip pat, kodėl Patti neatėjo į lietuvišką kultūros naratyvą ir kodėl turėtų ateiti?

Diskusijos ir dirbtuvės

Rašytoja Sandra Bernotaitė praves kūrybinio rašymo dirbtuves ir papasakos apie rašymo cenzūrą. Dirbtuvėse bus keliamas klausimas, kaip veikia cenzūra ir kas būtų, jeigu nutiltų vidinis cenzorius?

Aktorė ir televizijos laidų vedėja Beata Tiškevič papasakos apie tai, kaip įveikti rašymo baimę ir pasidalins asmeninėmis patirtimis apie didžiąją savo vidinę kelionę, per kurią daug ką prarado ir dar daugiau atrado.

Trys poetės-kritikės – Laima Kreivyte, Virginija Cibarauskė ir Lina Buividavičiūtė – susitiks kūrybinėje akistatoje. Autorės skaitys savo poeziją, o tada iškeitusios poetinę tapatybę į kritikių savastį grynins viena kitos kūrybines esencijas ir kvintesencijas, atsilygins kolegoms, rašiusiems recenzijas apie jų kūrybą ir paskelbs labai rimtą ir labai nerimtą rezoliuciją apie šiandienos kritikos padėtį, poetinį lauką bei savo vaidmenį jame.

Muziejininkė Miglė Survilaitė pristatys MO muziejų. Sužinosime, kaip jis susikūrė ir iš ko susidaro, kokius atvirus kultūrinius projektus „muziejus be sienų“ jau įgyvendino, kokias meno edukacijos knygas išleido ir kaip ruošiasi atidarymui.

Bernardinai.lt redaktorius Donatas Puslys, žurnalistė ir rašytoja Audrone Urbonaite, žurnalistas Paulius Gritėnas, filosofas Algirdas Davidavičius, komikas Olegas Surajevas diskutuos apie šių laikų nuomonių lyderius. Neseniai atsiradę socialiniai tinklai taip išpopuliarėjo, kad daugiausiai „laikų“ juose sulaukiantys žmonės tapo įtakingais masių nuomonių formuotojais. Pašnekovai kalbės apie tai, kaip tokia situacija atsiliepia visuomenei.

Seimo narė, ekonomistė Aušra Maldeikienė, literatūrologė, bibliotekininkė Agnė Cesiulė, bibliotekininkas Povilas Višinskas, dėstytoja Julija Tuleikytė kalbėsis apie knygų klubus. Visi pokalbio dalyviai jau kuris laikas dalyvauja skirtinguose knygų klubuose ir to nesigaili, tad iš pirmų lūpų išgirsime apie jų patirtis ir nuotykius.

Apie istoriją, tyrinėjančią kasdienį paprastų žmonių, jų grupių ir bendruomenių gyvenimą, kalbės Vilniaus tyrinėtojas Darius Pocevičius bei visuomenininkas, rašytojas Evaldas Balčiūnas. Autoriai papasakos, kaip jiems sekėsi rašyti „žmonių istorijas“ ir iliustruos jas konkrečiais pavyzdžiais: D. Pocevičius primins 1955–1985 m. Vilniaus mikrorajonų gaujų karus, o E. Balčiūnas – epizodus, kada prieš KGB kovojo pypliai šeštokai, radijo mėgėjai, pogrindinio verslo veikėjai ir nomenklatūros vaikai.

Žurnalistas Karolis Vyšniauskas, muzikos kritikė Emilija Visockaitė, muzikos tinklaraštininkė Daina Dubauskaitė, filosofuojantis muzikantas Algis Fediajevas papasakos, kokios knygos įkvepia melomanus. Renginio metu sužinosime kaip atrodo muzikos entuziastų lentynos, išgirsime, kokius kūrinius jie rekomenduoja kitiems.

Renginio metu sužinosime kaip atrodo muzikos entuziastų lentynos, išgirsime, kokius kūrinius jie rekomenduoja kitiems.

Performansai

Atlikėjas Žygimantas Kudirka pristatysskaitymus su garso efektais tamsoje. Žiūrovai turės progą pamatyti, kaip slemo scenai skirti tekstai jungiasi su Kudirkos paties gyvai atliekamais garso efektais. Taip pat vakarėjant žiūrovų lauks performatyvios poezijos skaitymai „A+sakymai“ – renginį ves Edvinas Valikonis.

Rašytoja Aušra Kaziliūnaitė šiais metais švenčianti trisdešimtą gimtadienį, savo kūrybos gerbėjus pakvies į asmenišką kūrybinį vyksmą – poetinį gimtadienio performansą „Jubiliejus“.

Koncertai

Penktadienio vakarą lankytojus linksmins pankroko grupė „Karšti klijai“. Joris ir Paulius susipažino viename iš Vilniaus Technikos universitetų ir nuo to laiko yra geri pažįstami. Kiek vėliau nusprendė kartu groti muziką. Kadangi gyvenime patyrė keletą nutikimų, juos perkėlė į dainas ir dabar baigia įrašyti savo antrą debiutinį albumą.

Šeštadienį gros vokalinis-instrumentinis punk-ansamblis iš Vilniaus – „Lapkričio dvidešimtosios orkestras“ Grupės nariai apie save: „Teoriškai kolektyvas aktualizuoja individo, visuomenės, kūno ir sielos skylių, mirties ir apgavysčių temas universaliai suprantamu populiariosios estrados formatu, o praktiškai, ragina šypsotis nesėkmėms į veidą ir judinti šikną.“

Sekmadienį pasirodys grupė „Kabloonak“, gimusi 2016 metais, kai lazdeles į šalį trumpam padėjęs būgnininkas Jonas Narbutas įsirašė ir išleido kambarini albumą „Piano outof tune“. J. Narbutas yra muzikantas, kurio dainų melodijos gyvena kažkur palėpėje. Jas galima nešiotis kišenėje ir klausytis prisikišus visai arti ausies.

Visas vyksmas vyks gruodžio 1–3 d Vilniuje kultūros klube „Paviljonas“ (Pylimo g. 21B, Vilniuje). Renginiai – nemokami!

Sekite programą Facebook puslapyje: facebook.com/knygusavaitgalis/

„Paviljono“ knygų savaitgalio renginiai

Penktadienis (gruodžio 1 d.)

13 val. MO muziejaus pristatymas: nauja kultūrinė erdvė Vilniaus centre

14 val. Kūrybinio rašymo dirbtuvės su Sandra Bernotaite: rašymas ir cenzūra

15 val. Artūro Tereškino romano „Nesibaigianti vasara“ pristatymas

Dalyvauja autorius, G. Labanauskaitė-Diena, A. Leonidovna

16 val. Poetės-kritikės apie kritiką ir poeziją

Dalyvauja V. Cibarauskė, L. Buividavičiūtė, L. Kreivytė

17 val. Witoldo Gombrowicziaus knygos „Lenkiški prisiminimai“ pristatymas

Dalyvauja B. Kuolytė, R. Valatka, V. Papievis, I. Aleksaitė, D. Kuolys

18 val. Diskusija „Kaip visuomenę veikia nuomonių lyderiai socialiniuose tinkluose?“

Dalyvauja D. Puslys, A. Urbonaitė, P. Gritėnas, A. Davidavičius, O. Surajev

20 val. Pokalbis su aktore ir laidų vedėja Beata Tiškevič: „Kaip įveikti rašymo baimę?“

Dalyvauja B. Tiškevič, A. Kaziliūnaitė

21 val. Žygimanto Kudirkos skaitymai su garso efektais

21.30 val. Grupės „Karšti klijai“ koncertas

Šeštadienis (gruodžio 2 d.)

14 val. Mindaugo Jono Urbono romano „Šimtmečių melancholija“ pristatymas

Dalyvauja autorius, M. Gailius

15 val. Miglės Anušauskaitės komiksų knygos „Dr. Kvadratas. Greimas ir jo semiotika“ pristatymas

Dalyvauja autorė, P. Gritėnas

16 val. Emmanuelio Levino knygos „Laikas ir Kitas“ pristatymas

Dalyvauja V. Bachmetjevas, J. Saldukaitytė, A. Davidavičius

17 val. Gabijos Grušaitės romano „Stasys Šaltoka. Vieneri metai“ pristatymas

Dalyvauja autorė, T. Vaiseta, Ū. Ambrasaitė

18 val. Geriau vėliau negu niekada: pažinti Patti Smith. Knygos „Tiesiog vaikai“ pristatymas

Dalyvauja I. Valantinaitė, J. Oškinis, K. Bitowt, K. Vyšniauskas

19 val. Rašytojos Aušros Kaziliūnaitės poetinis gimtadienio performansas „Jubiliejus“

20 val. A+SAKYMAI. Performatyvios poezijos skaitymai

Dalyvauja V. Stankus, A. Tamulionytė, D. Lyzenko, S. Bulotas, N. Saulytis, M. Toločka ir kt.

21.30 val. „Lapkričio dvidešimtosios orkestro“ koncertas

Sekmadienis (gruodžio 3 d.)

13 val. Filosofinės knygos vaikams „Dieviškojo Sokrato mirtis” pristatymas

Dalyvauja D. Habdankaitė, R. Baranovas, E. Šidlauskas

14 val. Barucho Spinozos „Teologinio-politinio traktato” pristatymas

Dalyvauja L. Adomaitis, R. Baranovas, S. Čelutka, L. Peluritis

15 val. Istorija, kurios nemokė mokykloje

Dalyvauja D. Pocevičius, E. Balčiūnas

16 val. Pokalbis apie knygų klubus

Dalyvauja A. Maldeikienė, A. Cesiulė, P. Višinskas, J. Tuleikytė

17 val. Kokios knygos įkvepia melomanus?

Dalyvauja K. Vyšniauskas, E. Visockaitė, D. Dubauskaitė, A. Fediajevas

18 val. – Grupės Kabloonak koncertas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius