-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anykščių bibliotekos „Idėjų laboratorija“ tapo laisvo meniško jaunimo namais

Anykščių rajono Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešoji biblioteka – geras pavyzdys, kaip sėkmingai keičiasi šiandienos Lietuvos bibliotekos. Ji ne tik įsikūrusi moderniame, patogiame pastate pačiame Anykščių centre, bet ir pasiūlydama naujas paslaugas jau sėkmingai tapo bendruomenės, o ypač smalsaus ir kūrybingo jaunimo traukos centru.
Anykščių bibliotekos „Idėjų laboratorija“ tapo laisvo meniško jaunimo namais
Anykščių bibliotekos „Idėjų laboratorija“ tapo laisvo meniško jaunimo namais / Projekto partnerio nuotr.

Pravėrėme šios bibliotekos duris ir pasidomėjome, kas gi čia vyksta, kaip ji sugebėjo sudominti vietos jaunimą. Erdvioje bibliotekos fojė mus pasitiko hipsteriškos išvaizdos jaunimo būrys, nestokojantis stiliaus ir mus privertęs pasijusti it kokiam Vakarų modernaus meno centre – su senoviniais foto aparatais rankose jie gyvai aptarinėjo analoginės fotografijos subtilybes.

Ši diena, pasirodo, buvo neeilinė – Anykščių bibliotekoje įkurtoje „Idėjų laboratorijoje“ vyko analoginės fotografijos kūrybinės dirbtuvės su pačiu fotografijos grandu – Vilniaus dailės akademijos Fotografijos ir medijos meno katedros dėstytoju Gintautu Trimaku. Menininkas tądien su vietos jaunimu eksperimentavo fotomenine cianotipijos technika, negana to, konstravo ir vaizdus gaudė su šiuolaikinio fotoaparato pirmtaku – taip vadinama pinhole kamera.

Paklausėme, ko gi jaunuoliai išmoko eksperimentuodami su analogine fotografija ir žymiu foto menininku Gintautu Trimaku Anykšių bibliotekoje?

„Kai fotografuoji telefonu arba skaitmeniniu fotoaparatu, rezultatą gauni iš karto. Fotografuojant analoginiu fotoaparatu, procesas labai ilgas, kol išsiryškina visi kadrai ir pamatai galutinį rezultatą. Tas laukimas ir darbas, kurį įdedi, prisideda prie galutinio rezultato. Nuotrauka, kurią gauni yra daug artimesnė ir įdomesnė nei skaitmeninė, kuri gaunama greičiau. Taip pat čia „gaudai“ tai, ką norėtum išlaikyti ilgiau ir galėtum turėti įdomesnes nuotraukas“, – sakė vienas iš užsiėmimo lankytojų.

Tokie meninės fotografijos užsiėmimai Anykščių bibliotekoje tapo galimi jai pasinaudojus Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos projekto „Bibliotekos pažangai 2“ ir kultūros ministerijos finansavimu, kuris buvo skirtas bibliotekų specialiems bendruomeniniams projektams įgyvendinti.

Nusileidę į jaukų Anykščių bibliotekos rūsį, kuriame įrengta garso įrašų studija, bibliotekos direktoriaus Romo Kutkos paklausėme, kaip kilo mintis įkurti tokią jaunimo saviraiškos „Idėjų laboratoriją“?

„Problema visada buvo jaunimo užimtumas. Mes pastebėdavome, kad jaunimas mažai lankosi mūsų tradiciniuose renginiuose. Vykdėme apklausas, atlikome tyrimus ir pastebėjome jų poreikį įdomesniam laisvalaikiui. Ilgai diskutuojant kilo idėja, kad užimtumas turėtų būti derinamas su saviraiška.

Pirmiausia atsirado noras turėti įrašų studiją, dėl jaunuolio polinkio groti gitara ir kurti elektroninę muziką, vėliau atsirado grafinio dizaino bei kino ir fotografijos užsiėmimai. Pasinaudodami „Bibliotekos pažangai 2“ projekto galimybėmis teikėme paraišką ir viską įgyvendinome per du metus. Smagiausia, kad pats jaunimas sutvarkė rūsį, kuriame ir įkurta įrašų studija. Galvojame, kad ši vieta bus idėjų centras ir mes plėsime savo veiklas į kitus bibliotekų filialus bei bendro lavinimo mokyklas“, – pasakojo direktorius.

Bekalbant su Anykščių bibliotekos direktoriumi, čia įsikūrusioje garso įrašų studijoje pradėjo būriuotis ne tik fotografijos paslapčių pažinti ištroškęs jaunimas, bet ir gitaras tvirtai rankose spaudžiantys rokeriai – Gvidas, Vainius ir Matas. Šie vyrukai iš grupės „Hot chocolate question“ neseniai bibliotekos įrašų studijoje įrašė naują dainą pavadinimu „Ocean“. Žinodami, kad rokeriai nedaugžodžiauja, nusprendėme pasiklausyti naujos kompozicijos, kuri geriausiai atskleidžia tą kūrybos dvasią, kuri tvyro Anykščių bibliotekos „Idėjų laboratorijoje“.

Šioje jaunimo kūrybos erdvėje vyksta dar daug įdomaus, tad pakalbinome Anykščių bibliotekos Kultūrinių renginių kuratorę Simoną Gudaitę, paprašėme atskleisti daugiau detalių, kaip čia verda gyvenimas:

„Įrašų studijos atidarymo metu buvo įgarsintos pasakos, kurios, šventiniu Kalėdų laikotarpiu buvo transliuojamos miesto aikštėje. Taip garsiai pasisveikinome. Kino kūrybos dirbtuvėje Svedasuose, jaunųjų kūrėjų iniciatyva buvo sukurtas filmukas supažindinantis su miesteliu. Iš muzikinės pusės galime pasidžiaugti gimusia idėja atkurti „Gatvės muzikos“ dieną Anykščiuose, kuri šiemet susilaukė didžiulio pasisekimo. „Idėjų laboratorijoje“ vyksta muzikinių grupių repeticijos, kuriami įrašai. Analoginės fotografijos užsiėmimų metu dalyviai susipažįsta su šios srities istorija, kūrybos principais ir išbando viską patys“, – pasakojo Simona.

Anykščių bibliotekoje sutikta neseniai, kaip pati sako, iš klajonių po užsienius grįžusi Eglė sakė, kad Lietuvos bibliotekos per paskutinius kelis metus tikrai žymiai patobulėjo ir dabar dažna krašto ar rajono centro biblioteka, kuri netingi kūrybingai pažiūrėti į savo veiklą, niekuo nenusileidžia panašioms bibliotekoms Vakarų Europoje:

„Iš tiesų, palyginus, čia „lygis dar geresnis“ nei ten. Kai lankydavausi bibliotekose užsienyje pastatai būdavo senesni, nebuvo interaktyvumo ar saviraiškos erdvių. Naujoje Anykščių bibliotekoje daugiau galimybių jaunimui, yra didesnė erdvė naujiems projektams įgyvendinti, sutinkama daugiau jaunų žmonių, darbinasi nauji, jaunesni darbuotojai. Kviečiu visus naudotis bibliotekos teikiamomis paslaugomis. Čia vyksta tiek daug renginių, parodų, yra erdvė kūrybai ir žaidimams“, – sakė Eglė.

45-io Lietuvos viešosios bibliotekos šiemet kartu su partneriais įgyvendina Martyno Mažvydo bibliotekos inicijuojamo projekto „Bibliotekos pažangai 2“ ir Kultūros ministerijos iš dalies finansuojamus projektus, orientuotus į vietos bendruomenių gyvenimo kokybės gerinimą. Šie projektai sudaro sąlygas bibliotekoms plėsti savo paslaugų pasiūlą, atnaujinant infrastruktūrą ir kurti partnerystę su verslu, vietos valdžios institucijomis, nevyriausybinėmis organizacijomis bei kitomis bibliotekomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius