-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apie ką savo straipsniuose rašė M. K. Čiurlionis?

Mikalojus Konstantinas Čiurlionis – kompozitorius, dailininkas, kultūros veikėjas – nebuvo dažnai rašantis publicistas, bet aplinkybių ir bendražygių spiriamas imdavosi plunksnos. „Jusdamas pareigą“ – tai jo paties žodžiai.
Parodos „M. K. Čiurlionis ir Druskininkai: laiko sąšaukos“ fragmentas
M. K. Čiurlionis / Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus nuotr.

Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla išleido knygą, kurioje publikuojami visi žinomi M. K. Čiurlionio straipsniai apie muziką ir dailę bei Tautos namų idėją.

Knygą parengė Vytautas Landsbergis. Profesorius rašo, kad būtent iš pareigos radosi Čiurlionio straipsniai apie Antrąją lietuvių dailės parodą – su pastabomis apie dailės prasmę ir liaudies dailę, – skyrius žmonos Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės apybraižų knygai „Lietuvoje“, dvi Česlovo Sasnausko muzikos veikalų recenzijos.

Itin vertingas Čiurlionio straipsnio apie naujojo dailės meno principus, savo estetinį požiūrį rankraštis pradingo, todėl nėra jokio galimo teksto „Apie dailę“, bet yra išlikę du „Apie muziką“, kuriuose autorius visai nekalba apie savo kompozicijas, tik plačiai apie rūpesčius muzikos kultūra.

„Reiktų mums patiems pasiklausti savęs, kodėl mūsų muzika taip sumenkėjo? Ar mums talentų stinga? Ar pritrūkome geros valios žmonių, kurie šioje dirvoje norėtų darbuoties? Ar mes patys nejaučiame geresnės muzikos trūkumo? Vis tai ne. Trūksta vien mūsų muzikos talentams jų visuomenės globos, jų visuomenės užuojautos. Trūksta taip pat žmonių, kurie įstengtų atvirai prisipažinti, jog taip, kaip yra – yra blogai, ir jog mes muzikos trokštame“, – M. K. Čiurlionio straipsnių knygos leidėjai pateikia lietuvių kūrėjo citatą iš vieno jo straipsnio.

M. K. Čiurlionio pastabos apie dailę: „Tautiškoji dailė turi ypatingai didelę svarbą kultūriškame kiekvienos tautos išsilavinime. Ji yra pirmutinis meilės, dailės pamylėjimo apsireiškimas, pirmutinis dvasios reikalų apsireiškimas, pirmutinis tvėrimo apsireiškimas. Neapšviestas žmogus, žiūrėdamas į esančius aplink jį gamtos gražumus, neišreiškia balsiai savo pasigėrėjimo, kaip tą kiekviename žingsnyje daro vadinamoji inteligentija, bet tai nereiškia, kad jis neatjaučia saulės tekėjimo ir nusileidimo gražumo, kad neatskiria giedros vaivorykštės nuo sunkaus debesies, upelio ūžimo nuo paukščių čiulbėjimo, tolimo griausmo murmėjimo nuo tamsaus iš senatvės miško bylos, pilnos paslapčių ir rimties.“

Knyga iliustruota M. K. Čiurlionio piešiniais, natų pavyzdžiais, nuotraukomis, faksimilėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius