Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iškilmingai atidaryta 15-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė – laikrodis jau tiksi

Homeras, Francesco Petrarca, Jamesas Joyce'as, Alighieris Dante, Shakespeare‘as, Michailas Bulgakovas, Šatrijos Ragana, Levas Tolstojus, Goethe, Justinas Marcinkevičius, Gabrielis García Márquezas, Sigitas Geda, Umberto Eco, Alexandre'as Dumas, Fiodoras Dostojevskis, Victoras Hugo, Marcelis Proustas, Sigitas Parulskis ir, žinoma, Kristijonas Donelaitis – kiekvienas turime savo kultinių rašytojų sąrašą. Ką skaitome ir ką knygos pasako apie mus? – apie tai kviečia diskutuoti 15-oji Vilniaus knygų mugė.
Kostas Smoriginas
Kostas Smoriginas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Literatūros naujienas sekite ir socialiniame tinkle „Facebook“. Prisijunkite prie „15min knygų lentynos“.

„Sustabdžiau laiką. Tyla yra sustojęs, sustingęs laikas, kuris neturi nei praeities, nei dabarties, nei ateities. Jis tuščias kaip ši knyga, tai balti puslapiai, švarūs, apie nieką. Ak, gal senstu. Tie mano metai, tie jūsų metai, tie Donelaičio metai!“ – kiek sentimentaloka gaida prabilo aktorius Kostas Smoriginas ir ėmė cituoti Kristijono Donelaičio „Metų“ eilutes.

Maidano aukos pagerbtos tylos minute

Burbtelėjęs kažką apie modernių technologijų amžių, K.Smoriginas iš kišenės išsitraukė mažą užrašų knygelę, pabučiavo ir tarė: „Knygelė kalba mano arba jūsų žodžiais, nes knyga esate jūs pats. Tylu, nejaukiai tylu, gal pats laikas paleisti laiką, juk knygų mugėje jis sukasi jau 15-a metų“, – pasidžiaugė K.Smoriginas ir išjudino vaizdo projekcijoje sustingusį laikrodį.

Tačiau netrukus aktorius apsiniaukė ir pakvietė gausiai į oficialų Knygų mugės atidarymą sugužėjusius svečius tylos minute pagerbti aukas Ukrainoje.

„Tikriausiai tarp jų buvo daug knygos mylėtojų“, – jaudulio neslėpė aktorius.  

Visi žmonės prieš knygą yra lygūs.

Kultūros ministras Šarūnas Birutis pakvietė didžiuotis knygos švente, kuria kaip tauta galime didžiuotis. „Knygos šventę galime švęsti, pasitelkdami visas kultūros sritis – nuo kino iki teatro, parodų, muzikos, garsiai skaitomų pasakų vaikams ir diskusijų suaugusiesiems. Gražios ir šviesios knygų šventės!“ – kalbėjo ministras.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Vladas Braziūnas pabrėžė, kad visi žmonės prieš knygą yra lygūs.

Sostinės meras Artūras Zuokas atkreipė dėmesį, kad mugė – tai šiuolaikiško, vežlaus, skaitančio knygas Vilniaus simbolis.

„Statistika sako, kad žmogus per gyvenimą gali perskaityti daugiausiai 2 tūkst. knygų, kasdien skaitydamas po 40–50 puslapių, todėl labai svarbu pasirinkti geriausias knygas, kurios tampa pagrindu kokybiškesnio, geresnio, pilietiškesnio gyvenimo“, – sakė A.Zuokas.

Atsigręžė į klasiką

Parodų rūmuose „Litexpo“ mugė bruzdės nuo ketvirtadienio iki sekmadienio popietės. Šiemet ji skirta klasikinei literatūrai ir K.Donelaičio 300-ioms gimimo metinėms.

Pirmoji tarptautinė Vilniaus knygų mugė tilpo dviejose parodų rūmų „Litexpo“ salėse ir sulaukė maždaug 3,5 tūkst. lankytojų. Tikimasi, kad šiemet 15-ąjį gimtadienį švenčiantis renginys pagerins pastarųjų metų lankomumo rekordus ir pritrauks apie 70 tūkst. knygos mylėtojų.

Per keturias dienas mugės organizatoriai ir leidėjai lankytojams pasiūlys susitikti ne tik su Lietuvos autoriais, bet ir su 30 užsienio svečių iš 13 šalių.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./15-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė jau atidaryta.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./15-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė jau atidaryta.

Be to, kaip ir kasmet, mugėje virs diskusijos, svečius linksmins koncertai, atsigręžti į klasiką ragins kino filmai, netrūks parodų ir renginių vaikams.

Autobusai veš nemokamai

Vilniaus knygų mugės programą galima turėti ir išmaniuosiuose telefonuose. Į mugę lankytojus iš miesto centro kas pusvalandį nemokamai veš du autobusai. Autobusų stotelė „Arkikatedra“  trumpam virs „Vilniaus knygų mugės“ stotele.

Vilniaus knygų mugė – pagrindinė leidėjų, autorių ir skaitytojų susitikimų ir bendravimo vieta, reikšmingas kultūros renginys Lietuvoje, didžiausia knygų mugė Baltijos šalyse.

Tyla yra sustojęs, sustingęs laikas, kuris neturi nei praeities, nei dabarties, nei ateities. Jis tuščias kaip ši knyga, tai balti puslapiai, švarūs, apie nieką.

Mugė yra orientuota į skaitytoją, joje svarbiausia – knygos ir kultūriniai renginiai, diskusijos ir naujos pažintys, autoriai ir skaitytojai.

Mugės dalyviai – leidyklos, knygų prekybininkai, užsienio šalių kolektyviniai stendai, mokslo institutai, aukštųjų mokyklų leidybos centrai, visuomeninės organizacijos, kultūros centrai, žiniasklaidos priemonės, muziejai ir galerijos, kt.

Iš viso per Vilniaus knygų mugės istoriją ją aplankė 780 tūkst. žmonių. Mugėje viešėjo 280 užsienio autorių.

Tarptautinė Vilniaus knygų mugė „Litexpo“ parodų rūmuose vasario 20–23 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius