-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atšaukus Nobelio literatūros premiją sukurtas alternatyvus prizas: vėl pretenduoja H.Murakami

Po seksualinių skandalų nusprendus šiais metais neteikti prestižinės Nobelio literatūros premijos, šiam prizui sukurtas alternatyvus literatūrinis apdovanojimas, kurio nugalėtojas bus paskelbtas spalį – kada turėjo paaiškėti ir Nobelio laureatas. Šios alternatyvios premijos teikimo nuostatai kiek kitokie nei paslaptingumą išlaikančios Nobelio premijos ir jau aišku, kad į prizą taikosi keturi autoriai, rašo „The Guardian“.
Haruki Murakami
Haruki Murakami / Vida Press nuotr.

Kodėl premijos teikimas atidėtas?

Švedijos akademija, kuri skelbia Nobelio premijas, dar gegužę pranešė, kad pirmą kartą beveik per 70 metų literatūrinė premija nebus teikiama. Toks sprendimas priimtas dėl akademiją purčiusio seksualinės prievartos skandalo: akademijos narės, poetės Katarinos Frostenson vyras Jeanas-Claude'as Arnault buvo apkaltintas lytine prievarta, priekabiavimu.

Po šio skandalo Švedijos akademijos nuolatinio sekretoriaus pareigas einantis Andersas Olssonas teigė, kad institucijai reikia pertraukos, kad atgautų pasitikėjimą visuomenės akyse.

„Švedijos akademija ketina dėl 2018 metų Nobelio literatūros premijos nuspręsti ir paskelbti lygiagrečiai su 2019 metų laureato paskelbimu“, – tuomet buvo skelbiama išplatintame pranešime.

1786-aisiais įsteigta institucija anksčiau premiją buvo atidėjusi septynis kartus: 1915, 1919, 1925, 1926, 1927, 1936 ir 1949 metais.

15min primena, kad praėjusiais metais šis gerbiamas literatūrinis apdovanojimas atiteko britų rašytojui Kazuo Ishiguro, kurio dvi knygos – „Neleisk man išeiti“ ir „Dienos likučiai“ – yra išverstos į lietuvių kalbą.

Vida Press nuotr./Nobelio literatūros premijos laureatu paskelbtas Kazuo Ishiguro
Vida Press nuotr./Nobelio literatūros premijos laureatu paskelbtas Kazuo Ishiguro

Sukūrė alternatyvų prizą

Nobelio literatūros premija yra vienintelė iš Nobelio premijų sąrašo, kurios laimėtojas šiais metais paskelbtas nebus. Tačiau norint pagerbti literatūros pasaulį buvo sukurtas naujas, alternatyvus apdovanojimas, kurį teiks nepelno siekianti organizacija „The New Academy“.

Organizacija skelbia, kad alternatyvus Nobelio literatūrinio prizo laureatas bus paskelbtas spalio 12 dieną, o prizas jam bus įteiktas gruodžio 9 dieną specialios ceremonijos metu. Šios datos pasirinktos neatsitiktinai – būtent tuo metu ir turėjo būti paskelbtas ir apdovanotas Nobelio literatūros premijos laureatas.

Po alternatyvios premijos įteikimo, kaip nurodoma organizacijos puslapyje, „The New Academy“ savo veiklą žada nutraukti.

Priešingybė Švedijos akademijai

Priešingai nei Švedijos akademija, kuri skelbiant premijos laureatus garsėja savo uždarumu, alternatyvios Nobelio premijos teikėjai pasirinko kitokį kelią – atsivėrė visuomenei.

Kasmet artėjant prestižinio Nobelio literatūrinio prizo teikimui viešojoje erdvėje būdavo prisimenama, kaip akylai paslaptis saugo akademijos nariai – pavyzdžiui, prisidengdami kitų knygų viršeliais jie slėpdavo, kokias iš tiesų skaito knygas. Ne ką daugiau informacijos būdavo žinoma ir paskelbus premijos laureatą – net kelis dešimtmečius informacija apie galimus pretendentus būdavo neskelbiama. Tad nenuostabu, kad premijos laureato skelbimas būdavo apipintas įvairiausiais spėliojimais.

„The New Academy“ pasirinko kitą kelią ir atsivėrė visuomenei. Daugiau nei 100 šalies bibliotekininkų buvo pakviesti renkant premijos nugalėtoją – jie buvo paraginti nominuoti šiam prizui savo favoritus. Tai buvo galima padaryti iki liepos mėnesio. Po nominantų teikimo vyko internetinis balsavimas, kuriame galėjo dalyvauti viso pasaulio skaitytojai ir žmonės, besidomintys literatūra.

Kaip rašo „The Guardian“, iš viso nominuoti 47 rašytojai – tarp kurių buvo tokie autoriai kaip Neilas Gaimanas, Haruki Murakami, Carol Joyce Oates, Patti Smith, Amosas Ozas, Zadie Smith ir t.t. Iš šių 47 premijai nominuotų autorių speciali komisija išrinko keturis rašytojus, kurie ir pretenduoja į alternatyvųjį Nobelį.

Keturi pretendentai

„The New Academy“ iš nominuotų rašytojų atrinko keturis, kurie ir pretenduoja į šią literatūrinę premiją. Štai šie autoriai: Prancūzijoje gimusi rašytoja Maryse Condé, Japonijos rašytojas Haruki Murakami, autorė iš Vietnamo Kim Thúy ir garsiojo romano „Amerikos dievai“ autorius, britas Neilas Gaimanas.

Iš šio pretendentų ketvertuko H.Murakami bene labiausiai išsiskiria tuo, kad jis jau kurį laiką būdavo minimas tarp realiausių pretendentų laimėti Nobelio literatūros premiją. Tačiau šio prizo jis vis dar nėra gavęs.

Kaip jau minėjome, praėjusiais metais Nobelio literatūros premija atiteko britui K.Ishiguro. O vos paskelbus, kad būtent jis laimėjo šį literatūrinį prizą, lažybininkai iš karto pradėjo spėlioti, kas premiją laimės 2018 metais. Palyginimui, tuomet lažybų bendrovės „Ladbrokes“ sudarytas favoritų ketvertas atrodė taip: Kenijos poetas Ngugi Wa Thiong'as, japonas H.Murakami, Kanados rašytoja, knygos „Tarnaitės pasakojimas“ autorė Margaret Atwood ir ispanas Javieras Marias.

Lažybininkai šiuo metu lažintis dėl Nobelio premijos laureato nebesiūlo.

VIDEO: Rašytojo portretas: kuo įdomus ir išskirtinis Haruki Murakami?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius