Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsidarys ir dalis knygynų: daug pirkėjų nesitikima, o kai kuriems išsigelbėjimu tapo prekyba internetu

Vyriausybei švelninant karantino sąlygas ir leidus atnaujinti veiklą kai kuriems verslams, vėl pamažu dirbti pradeda ir knygynai. Tiesa, jų atstovai kol kas atsargiai vertina verslo galimybes – manoma, kad net ir atvėrus duris pirkėjai vangiai grįš pirkti knygų. O kai kuriems knygynams karantinas buvo naujų galimybių atvėrimas – jie vos spėja pildyti užsakymus, gautus elektroninėje prekyboje.
Atnaujintas Knygyno „Pegasas“ atidarymo akimirka
Knygynas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Paskelbus apie karantino įvedimą, ne tik knygynai patyrė didžiulius nuostolius, sunkioje situacijoje atsidūrė ir leidyklos, praradusios pagrindinius prekybos knygomis srautus. Trečiadienį Vyriausybei sušvelninus suvaržymus ir leidus prekybą parduotuvėse, turinčiose atskirą įėjimą iš lauko, šiuos kriterijus atitinka ir nemaža dalis knygynų. Dalis jų jau nuo kitos savaitės atnaujins veiklą, o kai kurių vadovai sako kol kas vertinsiantys situaciją – jie skeptiškai žiūri į prekybą tuo metu, kai gatvės yra tuščios, o žmonės raginami likti namie.

„Pegasas“ knygynus pradės atverti pirmadienį

Knygynų tinklo „Pegasas“ direktorė Rita Račkaitė sako, kad pirmadienį kai kurie jiems priklausantys knygynai atvers duris skaitytojams.

„Visoje Lietuvoje mes turime septynis knygynus, kuriuose yra tiesioginis išėjimas į lauką, ir tai atitinka dabartinius reikalavimus. Pirmadienį prekyba bus atnaujinta trijuose knygynuose. Vėliau vertinsime situaciją, pirkėjų srautus, ar yra poreikis, ir galbūt prekyba po kelių dienų bus atnaujinta ir kituose knygynuose“, – sakė ji.

Pirmadienį atsidarys knygynai yra Vilniuje, Kaune ir Marijampolėje. Ji tikisi, kad, karantino sąlygoms švelnėjant, bus atnaujinta prekyba ir knygynuose didžiuosiuose prekybos centruose, kur yra didžiausia „Pegaso“ apyvarta.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Atnaujintas Knygyno „Pegasas“ atidarymo akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Atnaujintas Knygyno „Pegasas“ atidarymo akimirka

R.Račkaitė sakė, kad knygynuose bus reguliuojami pirkėjų srautai, dezinfekuojami dažniausiai liečiami paviršiai. Paskaičiuota, kad jeigu knygyno plotas yra apie 100 kvadratinių metrų, jame, be pardavėjų, vienu metu galės būti 8 pirkėjai.

„Reikia prisitaikyti prie naujos realybės“

Knygynų tinklui „Vaga“ priklausantys knygynai nuo pirmadienio irgi pradės prekybą. Bus atidaryti keturi knygynai Vilniuje ir vienas Klaipėdoje – tie, kurie turi atskirus įėjimus ir atitinka reikalavimus.

„Mes svarstėme, ar verta atidaryti, ar apsimokės, tačiau jei visi taip svarstys, niekuomet mes ir neatsidarysime. Reikia, kad žmonės suprastų, jog galima saugiai išeiti į gatvę, kad reikia prisitaikyti prie naujos realybės“, – sakė „Vagos prekybos“ vykdomoji direktorė Asta Mikelionytė-Čechovskienė.

Reikia, kad žmonės suprastų, jog galima saugiai išeiti į gatvę, kad reikia prisitaikyti prie naujos realybės.

Anot jos, sąlygų, būtinų verslui palengvinto karantino sąlygomis, įgyvendinimas nėra sudėtingas, kur kas daugiau klausimų kelia tai, kokie bus pirkėjų srautai. Ji teigė, kad labiausiai bus orientuojamasi ne į iš gatvės ateinančius pirkėjus, o į tuos, kurie knygas užsisako internetu ir ateina jų atsiimti į knygyną. „Karantino laikotarpiu pirkinių pristatymo laikas pailgėjo, o čia būtų galimybė užsisakyti knygą ir jau po valandos atsiimti ją knygyne. Tad iš pradžių knygynai bus knygų atsiėmimo taškai“, – sakė ji.

Karantino laikotarpis, anot „Vagos prekybos“ atstovės, jiems smogė labai skaudžiai – kadangi jie visų pirma save pristato ne kaip prekybą internetu, o knygų pirkimą knygynuose, perėjimas į elektroninę prekybą finansinių praradimų smarkiai kompensuoti negalėjo. „Pagrindinė mūsų prekyba yra prekybos centruose. Sąnaudos didelės, mes neatleidome nė vieno darbuotojo, o įplaukų beveik nėra“, – apie tai, kaip tinklą paveikė koronaviruso pandemija, sakė A.Mikelionytė-Čechovskienė.

Stebės, ar yra paklausa

„Atsidaryti mes galime, tačiau ar yra prasmės? Ar žmonės eis?“ – kol kas atsargiai galimybes atverti parduotuves vertina Knygos.lt vadovas Dovydas Pauliukonis. Jiems priklauso du knygynai Vilniuje, kurie pagal reikalavimus jau galėtų atverti duris. Tačiau bent jau iki kitos savaitės jie vertins aplinką, paklausą, ar yra poreikis knygynams atsidaryti.

Knygos.lt nuotr./„Knygos.lt“ knygynas
Knygos.lt nuotr./„Knygos.lt“ knygynas

„Viskas priklauso nuo paklausos. Jeigu atsidarys knygynas, o viskas aplinkui bus uždaryta, matyt, nebus didelės prasmės tai daryti“, – sakė D.Pauliukonis. Tačiau jis patikino, kad jeigu vis dėlto bus nuspręsta atidaryti knygynus, visų reikiamų priemonių jie turi ir galės įgyvendinti reikalavimus.

Vietoj bankroto – suklestėjimas

Vilniaus senamiestyje įsikūrusiam knygynui „Eureka!“, prekiaujančiam angliškomis bei kruopščiai atrinktomis knygomis lietuvių kalba, šis karantino laikotarpis iš pradžių atrodė kaip reali bankroto grėsmė, tačiau vėliau pasirodė priešingai – knygyno elektroninė prekyba per kelias savaites tiek suklestėjo, kad knygyno darbuotojai vos spėja siųsti knygas užsakovams. Knygyno vadovė Eurika Stogevičienė prieš kelias savaites „Facebook“ tinkle paskelbė, kad 16 metų gyvavęs knygynas po karantino gali ir nebeatsigauti, todėl kreipėsi į skaitytojus siūlydama knygas pirkti internetu.

„eureka!“
„eureka!“

„Buvo baisi duobė, tačiau dabar vietoj bankroto – suklestėjimo laikas. Nežmoniškai daug užsakymų, per šias dvi savaites buvo apie 800, o daug kas perka ne po vieną knygą, kai kas ir po, tarkime, 17“, – sakė E.Stogevičienė. Elektroninis knygynas veikė apie dvejus metus, tačiau, kaip sako knygyno vadovė, jis buvo tarsi vizitinė kortelė, kur pirkėjai tik pasižiūrėdavo, kokios knygos parduodamos knygyne. Per savaitę būdavo apie 10 užsakymų. „Eureka!“ vadovė sako mananti, kad ir pasibaigus naujas galimybes atskleidusiam laikotarpiui žmonės ir toliau mielai pirks knygas internetu.

Apie knygyno veiklos senamiestyje atnaujinimą kol kas „Eureka!“ vadovė galvoja atsargiai, bandys įvertinti, kokia situacija bus aplinkui. „Senamiestis tuščias, nėra turistų. O ir skelbiama žinutė yra „Sėdėkite namie!“ Tad jeigu prašoma žmonių likti namuose, veiklų atnaujinimas yra tarsi prieštaravimas tam. Tačiau jei matysime, kad poreikis yra, kad vėl prasidėjo judėjimas, gal ir atidarysime knygyną“, – sakė ji.

Dabartinę knygyno situaciją ji apibūdino kaip „pusiau atidaryto“. Bus siūloma pirkti knygas internetu, tačiau jeigu kažkas labai norės nusipirkti knygą ar ją pavartyti, galės pabelsti į knygyno langą ir bus įleistas į vidų – laikantis visų reikalavimų: žmogus turės būti su kauke, jam bus duota dezinfekcinio skysčio, knygyne galės užtrukti tik 15 minučių.

Kol kas leis knygyne atsiimti užsakymus

Leidyklos „Sofoklis“, kuri turi knygyną ir sostinės senamiestyje, direktorė Giedrė Rūkienė sako, kad kol kas į galimybę atnaujinti knygyno veiklą žiūri labai atsargiai.

„Kol kas dar svarstome. Tačiau jau nuo pirmadienio mūsų knygyne žmonės galės atsiimti užsisakytas knygas, galbūt apžiūrėti kai kurias knygas. Tačiau laisvai vaikštinėti po knygyną pirkėjai dar negalės“, – sakė ji. G.Rūkienė sakė, kad įvertinus pirkėjų srautus, poreikį, vėliau bus sprendžiama, kokios strategijos laikytis ateityje.

Tačiau mūsų pirkėjai yra sąmoningi ir per šį mėnesį jau priprato užsisakyti knygas internetu.

Norinčių veiklą atnaujinti knygynų vadovams kyla ir techninių iššūkių. „Pagal numatytą tvarką reikia periodiškai dezinfekuoti visus paviršius. Tačiau mes nežinome, kiek knygos ištvers tą dezinfekavimą“, – sakė G.Rūkienė.

„Tačiau mūsų pirkėjai yra sąmoningi ir per šį mėnesį jau priprato užsisakyti knygas internetu“, – sakė ji. Tiesa, karantino laikotarpis leidyklai visgi reiškė nemenkus finansinius praradimus – kovo mėnesį, kurio pusę Lietuva leido karantino režimu, leidykla neteko apie 50 proc. planuotų pajamų. „Tai labiausiai susiję su uždarytais knygynais. Žinoma, prekyba didžiuosiuose prekybos centruose knygomis nesustojo, tačiau žmonės ten turbūt jau ėjo pirkti kitų prekių, į knygas atkreipdami mažiau dėmesio“, – sakė ji.

Knygyną galbūt atidarys gegužės mėnesį

Kai kurios leidyklos turi savo nedidelius knygynus, tačiau daugelio kalbintųjų atstovai sakė, kad kol kas stebės rinką ir skaitytojų įpročius – jie liks name ar jau eis apsipirkti į miestą.

Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos prekybos vadovė Milda Kičaitė sakė, kad kol kas nuspręsta, jog jų knygynas nebus atviras pirkėjams – tačiau nuo pirmadienio pirkėjai galės elektroninėje parduotuvėje įsigytas knygas atsiimti leidyklos knygyne. Atsiėmimas bus organizuojamas taip, kad vienu metu nesirinktų daug žmonių, nereikėtų atsiskaitymo grynaisiais pinigais.

„Iki šiol nuo karantino pradžios buvo galimybė knygas tik siųstis paštu, per kurjerį ar į paštomatus. Kol kas dar norime išlaikyti minimalų kontaktą su pirkėjais“, – sakė M.Kičaitė. Ji sakė, kad kol kas nėra sprendimo, kada knygynas bus atidarytas pilnai, tačiau preliminariai galvojama, jog tai galėtų būti gegužės pradžioje ar viduryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius