Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Audioknygos Lietuvoje populiarėja: nauja kūrybos forma stokojantiems laiko

Lietuvoje sparčiai auga audioknygų rinka, tačiau jų leidėjai tikisi – jeigu į šį verslą įžengs didžiosios tradicinių knygų leidyklos, tai audioknygos taps dar populiaresnės. Apie tai trečiadienį buvo kalbama 15min studijoje, kur žurnalistas Dovydas Pancerovas pristatė savo pirmąją audioknygą „Kiborgų žemė“.

„Visada įsivaizduodavau, kad audioknygos yra savotiškas palengvinimas nerangiam skaitytojui. Bet dabar supratau, kad tai yra saviraiškos būdas, – apie audioknygas kalbėjo 15min žurnalistas D.Pancerovas. – Knygos įgarsinimas atveria naujų būdų suprasti tekstą. Tai nėra pataikavimas tingiam skaitytojui. Tai kūryba.“

Audioteka.lt leidybos vadovė Giedrė Ringienė sako, kad Lietuvoje yra ir kitų mitų apie audioknygas, kurie pamažu sklaidosi.

Knygos įgarsinimas atveria naujų būdų suprasti tekstą. Tai nėra pataikavimas tingiam skaitytojui. Tai kūryba, – sakė D.Pancerovas.

Pavyzdžiui, kad audioknygos skirtos tik regos negalią turintiems žmonėms. Leidėja G.Ringienė paaiškino, kad dabar dažniausiai audioknygų žmonės klauso sportuodami, keliaudami, vairuodami ir panašiai.

Kartais įsivaizduojama, kad tokie kūriniai parduodami kompaktinėse plokštelėse. Iš tikrųjų lietuviškos audioknygos pardavinėjamos per specialias programėles išmaniuosiuose telefonuose arba kompiuteriuose. Klausytojas gali paklausyti 30–60 min. trukmės ištraukų, o jeigu kūrinys sudomina – nusipirkti, klausyti visą, rinktis skyrius, pasižymėti įdomias vietas.

Apie audioknygų rinką Lietuvoje ir audioknygą „Kiborgų žemė“ trečiadienį buvo kalbama 15min studijoje.

VIDEO: 15min studijoje – pokalbis apie audioknygą „Kiborgų žemė“

Per metus rinka išaugo dvigubai

Audioteka.lt atstovė G.Ringienė sakė, kad per pastaruosius metus audioknygų rinka JAV išaugo 30 proc., Jungtinėje Karalystėje – 29 proc., o Lietuvoje – 50 proc.

„Manau, kad didžiausias veiksnys yra patogumas ir nuolatinis laiko trūkumas. Žmonės daug juda, sportuoja, keliauja po pasaulį, laukia, o audioknygos yra patogus dalykas“, – kalbėjo G.Ringienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./15min studijoje – pokalbis apie audioknygą „Kiborgų žemė“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./15min studijoje – pokalbis apie audioknygą „Kiborgų žemė“

Ji mano, kad tokių knygų rinka Lietuvoje dar labiau išaugtų, jeigu įsijungtų tradicinių knygų leidėjai. Tada atsirastų didesnė pasiūla, kuri galėtų nulemti ir didesnę paklausą.

Tačiau kol kas didžiosios leidyklos atsargiai žiūri į audioknygų verslą. Viena vertus, tokios leidyklos kaip „Alma littera“ ar „Tyto Alba“ sutinka, kad jų autorių kūriniai būtų išleisti garso formatu – tai nesudaro tiesioginės konkurencijos popierinėms knygoms. Kita vertus, tradicinės leidyklos pačios nesiima tokių projektų.

Paklausta, ar piratavimas stabdo audioknygų verslo plėtrą, G.Ringienė sakė: „Mūsų knygos turi skaitmeninį įspaudą. Jeigu mūsų knyga yra platinama nelegaliai, tai mes galime atsekti, iš kurio vartotojo ji išėjo.“ Ji teigė, kad į skaitmeninius piratus žiuri kaip į konkurentus – jų spaudimas verslininkams padeda tobulinti audioteka.lt programėlę, kad ji būtų kuo patogesnė ir funkcionalesnė.

G.Ringienė sakė, kad su tradicinėmis leidyklomis nederina audioknygų kainų. Lietuvos rinka diktuoja, kad audioknygos paprastai kainuoja iki 10 eurų – šiek tiek pigiau nei popierinės.

Rengia balsų atranką

Audioteka.lt atstovė pasakojo, kad knygų įgarsinimo procesas prasideda nuo tinkamo balso parinkimo – rengiamos specialios skaitovų atrankos, kuriose dalyvauja aktoriai, radijo laidų vedėjai, o kartais ir žmonės, neturintys profesionalaus skaitymo patirties, bet turintys įdomų balso tembrą.

„Yra visokių niuansų. Pavyzdžiui, yra nuostabių balsų, bet jie gali skaityti tik grožines knygas. Pradeda skaityti kokią verslo knygą, o atrodo, kad skaito romaną“, – kalbėjo leidėja.

Dažniausiai audioknygos 1 valandos įskaitymas trunka apie 2 valandas, todėl prie kūrinio dirbama keliolika ar net kelias dešimtis valandų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pokalbį vedė Paulius Gritėnas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pokalbį vedė Paulius Gritėnas

„Daugiau kaip 2 valandas per dieną garsinti negalima, nes žmogaus raumenys pavargsta. Kitas dalykas, yra dėmesio koncentracija“, – aiškino G.Ringienė.

Trečiadienį audioknygą „Kiborgų žemė“ pristatęs 15min žurnalistas D.Pancerovas juokavo, kad ir pats skaitydamas suprato, jog lūpos ir liežuvis – kuo tikriausi raumenys: „Kitą dieną po skaitymų būdavo, kad tiesiog fiziškai nebegalėdavau pasakyti žodžių, nes neklausė lūpos ir liežuvis.“

Jis sakė, kad iššūkių skaitant buvo ir daugiau.

Sunkiausia perskaityti jautrias vietas

Leidėja G.Ringienė juokavo, kad „Kiborgų žemė“ jai buvo tarsi pamoka, jog išankstinės nuostatos gali sužlugdyti geriausius projektus.

„Kalbėjome su „Alma littera“ projektų vadove Ugne Giese apie tai, ką dar būtų galima išleisti garso formatu. Ir ji sako – „Kiborgų žemę“. Aš taip suraukiau nosytę, galvoju: ką dar galima apie tai pasakyti? Juk pilni laikraščiai, pilni internetai. Bet, galvoju, paskaitysiu. Pradėjau skaityti ir jau kitą dieną parašiau Dovydui, siūlydama įrašyti audioknygą“, – prisiminė G.Ringienė.

Pats D.Pancerovas pasakojo, kad norėjo pabandyti sukurti audioknygą, bet jautėsi nejaukiai – mokyklos laikų patirtis įvarė baimę skaityti tekstą garsiai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dovydas Pancerovas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dovydas Pancerovas

„Tai yra pakankamai žiauri patirtis, – juokavo žurnalistas. – Tu atsisėdi studijoje ir turi garsiai skaityti, kai aplink pilna kitų žmonių. O mano knyga yra tokia pakankamai atvira, asmeniška, todėl labai sudėtinga buvo garsiai skaityti.“

Jis sakė, kad savo knygą skaitė ilgiau nei mėnesį, beveik kiekvieną rytą. Pradžioje nesisekė, bet padėjo profesionalų patarimai.

„Pagrindinis patarimas, kuris man padėjo normaliai skaityti šitą knygą ir įsijausti, buvo toks: prieš ateinant ryte į studiją, vakare viską perskaityti ir pasiruošti. Tai aš užsidarydavau vakare kambaryje ir, juokiantis žmonai už durų, skaitydavau garsiai tą knygą. Ir tai labai padėjo“, – pasakojo D.Pancerovas.

Be to, pradžioje jam buvo sudėtinga parinkti tinkamą intonaciją, kad klausytojas jaustųsi lyg besikalbantis su autoriumi.

Labai džiaugiuosi rezultatu, kuris yra. Tiek knygos atvirumas, tiek balso tembras – rekomenduoju net tiems, kas skaitė knygą. Tikrai verta perklausyti Dovydo balsu ir pajusti tą emociją, – sakė G.Ringienė.

„Kadangi knygos tekstas yra asmeniškas, tu negali jo suvaidinti. Tu turi pasakoti, lyg draugui pasakotum savo istoriją. Pasakyti garsiai tas atviras, asmeniškas vietas buvo drovu. Bet paskui aš pagalvojau: kodėl aš turėčiau gėdytis to drovumo?“ – kalbėjo D.Pancerovas.

Žurnalistas sako, kad perklausęs galutinį kūrinį jaučia, jog pavyko perteikti tą asmeniškumo jausmą.

Audioteka.lt atstovė G.Ringienė apibendrino: „Labai džiaugiuosi rezultatu, kuris yra. Tiek knygos atvirumas, tiek balso tembras – rekomenduoju net tiems, kas skaitė knygą. Tikrai verta perklausyti Dovydo balsu ir pajusti tą emociją.“

Dovydo Pancerovo audioknygą „Kiborgų žemė“ galite įsigyti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius