-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Bėgantis paskui aitvarą“ autorius Khaledas Hosseini: apie mėgstamiausias knygas ir skaitymo įpročius

Afganistanietis rašytojas, šiuo metu gyvenantis JAV, Khaledas Hosseini, išgarsėjęs knyga „Bėgantis paskui aitvarą“, o vėliau romanu „Tūkstantis saulių skaisčių“, neseniai išleido naują kūrinį „And the Mountains Echoed“. Ta proga rašytojas davė interviu leidiniu „New York Times“ apie mėgstamiausias knygas, savo skaitymo įpročius.
Khaledas Hosseini
Khaledas Hosseini / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Knygos Literatūra

NAUJIENAS APIE KNYGAS, RAŠYTOJUS, KONKURSUS IR NAUJAUSIŲ KNYGŲ RECENZIJAS SEKITE IR TINKLE „FACEBOOK“. SPAUSKITE ČIA IR PRISIJUNKITE PRIE „15MIN KNYGŲ LENTYNOS“ GERBĖJŲ!  

– Kokia yra mėgstamiausia jūsų visų laikų knyga?

– Hafezo rinktinės eilės, dar vadinamos „Divan-e-Hafez“. Garbinamas persiškai kalbančiame pasaulyje, Hafezas, mano nuomone, yra aukščiausio lygio poetas. Jo eilės, pripildytos filosofijos, mistinės meilės ir drąsių prieš valdžią nukreiptų pareiškimų, žavi prašmatniais vaizdais ir magiškais ritmais, kurie visuomet pakeri mane. Jo nuoširdžios eilės visada paveikdavo mane tuomet, kai Kabule skaitydavau jas mokykloje, lygiai taip pat jos veikia mane ir dabar.

– Apibūdinkite savo idealias skaitymo aplinkybes (kada, kur, ką, kaip).

– Yra tik dvi vietos, kur aš galiu skaityti ilgesnį laiko tarpą: lėktuvuose ir naktį lovoje. Aš skaitau popierines knygas ir iki šiol išvengiau elektroninių knygų pagundos. 

– Kas yra jūsų mėgstamiausi autoriai?

– J. M. Coetzee, Jennifer Egan, Hemingway'us, Elizabeth Strout, Jhumpa Lahiri, Dave Eggers, Ian McEwan, David Foster Wallace, Junot Díaz, Kurtas Vonnegutas, Alice Munro.

–  Kokias knygas apie Afganistaną, parašytas dabar arba ankstesniais laikais, galėtumėte rekomenduoti?

– Tamim Ansary „West of Kabul, East of New York“; Fariba Nawa „Opium Nation“; Sarah Chayes „The Punishment of Virtue“; Christina Lamb „The Sewing Circles of Herat“; Atiq Rahimi „The Patience Stone“; Rory Stewart „The Places in Between“; Jason Elliot „An Unexpected Light“.

– Daugiau kaip 10 metų jūs dirbote mediku. Ką šio darbo patirtis ir išsilavinimas davė jums kaip rašytojui?

– Savybės, kurių prireikia studijuojant mediciną: Disciplina. Kantrybė. Ištvermė. Pasiryžimas atsisakyti miego. Polinkis į sadomazochizmą. Sugebėjimas atsispirti tikėjimo ir pasitikėjimo savimi krizėms. Priėmimas išsekimo kaip gyvenimo fakto. Polinkis kofeinui yra neabejotinas privalumas. Neišsenkantis optimizmas, kad pabaiga netoli. 

Savybės, kurių reikia rašytojui, yra tos pačios. 

– Kas yra jūsų mėgstamiausias nepakankamai įvertintas autorius?

– Nemanau, kad ji yra nepakankamai įvertinta rašytojų bendruomenėje, tačiau Alice Munro yra klasikinis nepakankamai įvertintos rašytojos skaitytojų tarpe pavyzdys. Tapo beveik įprastu reikalu stebėtis, kodėl šios gyvos legendos knygos nėra labiau skaitomos. 

– Kokios istorijos patraukia jūsų dėmesį? Nuo kokių stengiatės laikytis atokiau? 

– Mėgstu beveik visas istorijas, kurios yra gerai papasakotos, emociškai paveikios ir turi nepagaunamą paslapties jausmą. Visgi jau daug metų nesu skaitęs fentezi ar mokslinės fantastikos kūrinių. 

– Kokias knygas atradę jūsų lentynose galbūt būtume nustebinti? 

– Tintin komiksų kolekciją. „Why Do Men Have Nipples?“ „World War Z.“ „I’m a Lebowski, You’re a Lebowski: Life, ‘The Big Lebowski“ ir „What Have You.“ Pastaroji, nereikia nė sakyti, - kartu su kokteilio „White Russian“ receptu, ji yra privaloma šios kultinės klasikos gerbėjams. Tačiau tai tik mano nuomonė. 

– Kokia geriausia knyga, kurią gavote dovanų?

– Aštuntojo dešimtmečio viduryje tėvas Kabule man padovanojo „White Fang“ vertimą farsi kalba.

– Kokia knyga padarė jums didžiausią įtaką?

– Paskutinį kartą šią knygą skaičiau prieš daug metų, tačiau kuomet pirmą kartą perskaičiau „The Grapes of Wrath“ aukštojoje mokykloje, ji iš tiesų padarė man didelį poveikį. Į neviltį puolusių migruojančių darbininkų kova priminė žmonių padėtį mano gimtajame Afganistane. Kuomet aš apsilankau Afganistane ir matau benames šeimas, keliaujančias pėsčiomis iš vieno regiono į kitą, bandančias susirasti darbo, namus, vietos, kur galėtų apsistoti, aš vis prisimenu Steinbecko šedevrą. Ir paskutinė scena mane vis dar smarkiai sujaudina. 

– Jeigu galėtumėte pareikalauti, kad prezidentas perskaitytų vieną kažkurią knygą, kuris kūrinys tai būtų?

– Manau, kad, dėkui Dievui, konkrečiai šis prezidentas yra labai gerai apsiskaitęs, tad jam iš manęs nereikia jokių skaitymo rekomendacijų. 

–  Ar jūs augote namuose, kuriuose buvo daug knygų? Ar prisimenate, kad vaikystėje jums skaitydavo knygas?

– Aš užaugau su daugybe Rumi, Hafezo, Omaro Khayyam knygų aplinkui. Mano tėvai Kabule namuose turėjo visas jų knygas. Vaikystėje man niekas neskaitė knygų. Mano tėvas ir mano senelė prieš miegą pasakodavo pasakas. Knygas lovoje aš dažniausiai skaitydavau pats.

– Nuvilianti, pervertinta, tiesiog nepakankamai gera: kokią knygą norėjote pamėgti, tačiau to taip ir nepavyko padaryti? Ar pamenate, kurią paskutinę knygą atidėjote į šalį, taip ir nepabaigęs jos?

– Žinoma, yra nemažai tokių knygų. Tačiau aš esu mielas vyrukas. Tiek to, pasakykime tiesiai – aš esu bailys. Na, gerai, pasakysiu tai: „Rugiuose  prie bedugnės“. Štai.

– Ką jūs planuojate skaityti dabar?

– Isabel Allende knygą „Maya's Notebook“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius