-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bibliotekininkų tikslas – gerinti paslaugų prieinamumą ir mažinti skaitmeninę atskirtį regione

Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka (toliau ŠAVB) jau keleri metai siūlo regiono gyventojams inovatyvių paslaugų ir siekia mažinti jų skaitmeninę bei informacinę atskirtį. Tai daryti biblioteką įpareigoja Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių konvencijoje (2006 m., Niujorkas) ir jos Fakultatyvų protokole, kuriuos Lietuva ratifikavo 2010 metais, įteisintos nuostatos, skatinančiomis viešąsias įstaigas kurti paslaugas bei veiklas, kurios užtikrintų negalią turinčių žmonių integraciją, socializaciją, skatintų jų aktyvų dalyvavimą politiniame ir kultūriniame gyvenime.
Vaikai, turintys specialiųjų poreikių, mokosi kurti iliustracijas pagal pasakų tekstus.
Vaikai, turintys specialiųjų poreikių, mokosi kurti iliustracijas pagal pasakų tekstus. / Bibliotekos archyvo nuotr.

Be to, bibliotekos bendruomenė plačiau suvokia savo, kaip regiono švietėjos ir kultūros puoselėtojos funkciją, todėl imasi iniciatyvos ne tik gerinant prieigą prie informacijos, didinant paslaugų plėtrą, bet ir lavinant regiono gyventojų kompiuterinius, technologijų valdymo įgūdžius.

Jau keleri metai sėkmingai dirbama šia linkme. Įgyvendinta keletas reikšmingų projektų, sukaupta gerosios patirties, sustiprintos šiam darbui reikalingos darbuotojų kompetencijos. Vykdant projektus jaunimui įkurta Mobili inovatyvių technologijų laboratorija.

Naudojant laboratorijos įrangą organizuojami edukaciniai užsiėmimai bibliotekoje ir už jos ribų. Per trejus metus (2015, 2016, 2017) surengta daugiau kaip 250 edukacinių užsiėmimų. Edukacinėse veiklose dalyvavo per 4 000 dalyvių, iš jų daugiau kaip 100 vaikų ir jaunimo, turinčių specialiųjų poreikių. Šie skaičiai gerokai didesni, negu buvo planuota.

Bibliotekos archyvo nuotr./Projekto „Specialiųjų poreikių turinčių vaikų ir jaunimo skaitmeninių kompetencijų ugdymas naudojant virtualią realybę bei 3D grafiką“ užsiėmimai Šiaulių Ringuvos specialiojoje mokykloje.
Bibliotekos archyvo nuotr./Projekto „Specialiųjų poreikių turinčių vaikų ir jaunimo skaitmeninių kompetencijų ugdymas naudojant virtualią realybę bei 3D grafiką“ užsiėmimai Šiaulių Ringuvos specialiojoje mokykloje.

Regionuose gyvenančių vaikų atskirtis nėra mitas

Tokią ŠAVB veiklos kryptį lėmė situacija Šiaulių regione. Atokiau nuo miesto gyvenantiems vaikams ir jaunimui vis dar sunkiai prieinamos kokybiškos paslaugos ir technologijos, nepaisant viešų kalbų apie regionų politiką, įtraukią ir kūrybingą visuomenę. Kartais dėl objektyvių (miestas toli, o mokyklos techninė bazė menka) ar subjektyvių (tėvų finansinė padėtis, motyvacijos stoka ir pan.) priežasčių dauguma vaikų negali įgyti reikiamų skaitmeninių ir informacinių įgūdžių ir, žinoma, prilygti savo kompetencijomis bendraamžiams miestuose.

Dar didesnis galvos skausmas – vaikų ir jaunimo, turinčių specialiųjų poreikių, atskirtis. Ir ne tik jų. Šiuo metu, Neįgaliųjų reikalų departamento duomenimis, žmonės, turintys psichikos bei intelekto sutrikimų, sudaro apie 10 procentų visuomenės. Ši visuomenės grupė jaučiasi savotiškai „nurašyta“, kadangi specialistų, galinčių teikti jiems kokybiškas paslaugas, regione nėra daug. Tokie žmonės negauna aukščiausios kokybės paslaugų, ne visada jiems pasiekiama ir reikiama informacija. Tad ŠAVB pasirinko šią visuomenės grupę prioritetine ir laiko paslaugų neįgaliems žmonėms plėtrą vienu svarbiausių savo veiklos uždaviniu.

Specialieji poreikiai ir technologijos – suderinama

Visuomenės dėmesio, manytume, verti du ŠAVB projektai, skirti jaunimui. Vienas jų buvo ir tebėra ypač paklausus. Tai projektas „Specialiųjų poreikių turinčių vaikų ir jaunimo skaitmeninių kompetencijų ugdymas naudojant virtualią realybę bei 3D grafiką“, pradėtas vykdyti 2016 metais. Projektu siekta mažinti vaikų ir jaunuolių, turinčių įvairių sutrikimų (klausos, regos, intelekto, fizinę, judėjimo, autizmo spektro, psichikos), skaitmeninę ir informacinę atskirtį, sudaryti prielaidas sėkmingai jų socializacijai bei integravimuisi į bendruomenę.

Projekte turėjo galimybę dalyvauti pusšimtis jaunuolių iš Šiaulių specialiojo ugdymo centro, Šiaulių Ringuvos specialiosios mokyklos, Joniškio „Saulės“ pagrindinės mokyklos Specialiojo ugdymo skyriaus ir Dienos užimtumo centro. Surengti 55 edukaciniai užsiėmimai, kuriuose projekto dalyviai išmoko naudotis iPad planšetėmis ir nešiojamaisiais kompiuteriais, virtualiosios realybės akiniais, stebėjo 3D spausdintuvo darbą, kūrė iliustracijas ir pasakų personažus su kompiuterine piešimo programa „Bamboos“ ir 3D grafikos programa „Sculpt +“, išbandė virtualiosios aplinkos modeliavimo „CoSpaces“, „123D Desing“, „Quiver Vision“ programėles.

Bibliotekos archyvo nuotr./Petro Avižonio Regos centro auklėtiniai robotikos edukaciniuose užsiėmimuose
Bibliotekos archyvo nuotr./Petro Avižonio Regos centro auklėtiniai robotikos edukaciniuose užsiėmimuose

Šiaulių Ringuvos specialiosios mokyklos pedagogės dr. Margaritos Jurevičienės, kuri jau daug metų dėsto specialiąją pedagogiką studentams, teigimu, išmaniosios technologijos vaikams nebuvo iššūkis. Jie puikiai susidorojo su užduotimis. Specialistė negailėjo gerų žodžių bibliotekai, išdrįsusiai imtis iniciatyvos ir teikti švietimo paslaugas vienai problemiškiausių tikslinių grupių. Edukaciniai technologijų valdymo užsiėmimai, pasak M.Jurevičienės, „vaikams buvo ne tik pramoga, bet ir socialinių įgūdžių ugdymo bei integravimosi į visuomenę galimybė“.

Projekto metu sukurtomis paslaugomis pasinaudojo daugiau gyventojų. Technologijos, akivaizdu, neišeina iš mados, todėl paklausa tebėra didelė. ŠAVB specialistams teikti tokias paslaugas vieniems jau per sunku, todėl jiems talkina kitų bibliotekų darbuotojai, kolegų apmokyti specialiuose seminaruose.

Inovatyvios technologijos pasiekia atokiausius rajonus

Dar vienas projektas, pradėtas 2015 m., – „Mobili inovatyvių technologijų laboratorija jaunimui“. Jis skirtas gimnazistų skaitmeninėms kompetencijoms stiprinti. Vykdant šį projektą įkurta Mobili laboratorija: iPAD planšetės, 10 kompiuterių su programine įranga, 6 robotų „Lego Mindstorm“ konstruktoriai, 3D spausdintuvas, virtualiosios realybės akiniai, mobilieji telefonai, 3D pieštukai ir kt. Naudotis laboratorijos įranga ir vesti edukacinius užsiėmimus apmokyta 20 Šiaulių miesto, Telšių, Joniškio ir kt. rajonų bibliotekininkų.

Edukaciniai Mobilios laboratorijos užsiėmimai buvo tokie populiarūs, kad nutarta plėsti laboratorijos užsiėmimų geografines ribas. 2017 metais vykdytas tęstinis Mobilios laboratorijos projektas. Šį kartą dalyvauti projekte pakviesti Mažeikių, Kelmės ir Šiaulių rajonų vaikai ir jaunimas. Projektas įgyvendintas kartu su partneriais: Kelmės r., Šiaulių r., Mažeikių r. savivaldybių viešosiomis bibliotekomis, Kelmės r. specialiąja mokykla, Kuršėnų Pavenčių vidurine mokykla. Projektą rėmė LR kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba ir JAV ambasada Lietuvoje.

Bibliotekos archyvo nuotr./Robotika susidomėjo nemažai mergaičių.
Bibliotekos archyvo nuotr./Robotika susidomėjo nemažai mergaičių.

Šio projekto metu organizuoti 67 edukaciniai užsiėmimai (planuota 52), juose dalyvavo 411 dalyvių (planuota 155), iš jų – 93 asmenys, turintys specialiųjų poreikių (planuota 55). Vaikų ir jaunimo amžius nuo 7 iki 24 metų. Dalyvavo ir suaugusiųjų (31) – jie panoro pasižvalgyti po virtualiąją realybę.

Robotika ir virtualioji realybė – jaunimui dar naujiena

Projektas siūlė keletą veiklų, tačiau paklausiausia buvo robotika. Užsiėmimai vyko Mažeikių, Meškuičių ir Kuršėnų (Šiaulių r.) bibliotekose, mokyklose. Iš viso organizuota 12 užsiėmimų. Dalyvavo bibliotekų lankytojai, žemesniųjų ir aukštesniųjų klasių mokiniai, taip pat specialiųjų poreikių turintys vaikai ir jaunimas. Mokymai vyko dviem etapais. Pirmiausia vaikai išklausė trumpą įvadą apie robotiką, susipažino su pagrindiniais įrankiais – „Lego Mindstorms EV3“ konstruktoriais, jų sudedamosiomis dalimis, kūrimo ir veikimo mechanizmu. Po to kibo į kūrybinį procesą – robotai buvo konstruojami, programuojami kompiuteriais ir ruošiami sumo robotų kovai specialiame ringe.

„Moksleiviai turėjo sugalvoti, kaip užprogramuoti savo robotus, kad šie laimėtų. Laimėtojas buvo tas, kuris išstūmė kitą robotą už baltos linijos. Varžybas stebėti buvo įdomu ir smagu, buvo daug juoko“, – sakė Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos trečiokė Laura Rimgailaitė.

Populiarūs buvo ir virtualiosios realybės kūrimo ir planšetinių iPAD kompiuterių naudojimo edukaciniai užsiėmimai, kurie sulaukė daugiausia dalyvių (80 proc.). Mokymai vyko Kelmės r. savivaldybės Žemaitės viešojoje bibliotekoje ir Pagryžuvio filiale, Šiaulių r. Kuršėnų, Aukštelkės, Meškuičių, Voveriškių, Raudėnų, Gruzdžių bibliotekose ir mokyklose.

„Įdomūs dviejų dienų užsiėmimai leido mokiniams išbandyti ir susipažinti su robotikos mokslu bei savo galimybėmis. Geros emocijos dirbant įdomų kūrybinį darbą, naujų dalykų atradimo džiaugsmas švytėjo vaikų veiduose“, – dalijosi įspūdžiais Meškuičių bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė Vilma Briedienė.

Su virtualiąja realybe susipažino ir Kelmės specialiosios mokyklos auklėtiniai. Užsiėmimus jiems vedė šiame projekte parengti Kelmės ir Šiaulių rajonų bibliotekininkai, padedami specialiosios mokyklos pedagogų. Vaikai skaitė specialistų parinktus tekstus, kūrė iliustracijas ir jas vizualizavo su virtualiosios realybės kūrimo programėlėmis.

Bibliotekos archyvo nuotr./Jaunieji Meškuičių konstruktoriai robotikai sako „taip“.
Bibliotekos archyvo nuotr./Jaunieji Meškuičių konstruktoriai robotikai sako „taip“.

Įgytos kompetencijos, užtikrinančios paslaugų plėtrą ir tęstinumą

Kuriant ir įgyvendinant projektus, naujas paslaugas stengiamasi rasti optimalių būdų, kaip geriausiai tenkinti lankytojų poreikius ir įtraukti į mokymo procesą tikslines grupes. Tuo tikslu yra konsultuojamasi su neįgaliųjų organizacijų specialistais, Šiaulių universiteto dėstytojais. Jų patirtis ir žinios pasitelkiamos organizuojant seminarus, praktinius mokymus, ugdant bibliotekininkų bendravimo ir kitas reikalingas kompetencijas.

Specialių kompetencijų šiuose projektuose įgijo 30 regiono bibliotekininkų iš Radviliškio, Pakruojo, Plungės, Joniškio, Telšių, Kelmės ir Šiaulių rajonų. Bendravimo psichologijos žiniomis dalijosi Šiaulių universiteto mokslininkai dr. Algirdas Ališauskas, dr. Renata Geležinienė ir dr. Margarita Jurevičienė. Bibliotekininkai sužinojo, kaip teikti paslaugas asmenims, turintiems negalią, elgesio ir emocinių sutrikimų, taip pat autizmo spektro sutrikimą. Informacinių ir komunikacinių technologijų pažinimo mokymus ŠAVB specialistams vedė partneriai VšĮ „Robotikos mokykla“, UAB „AVAD Baltic“, o šie, įgiję reikalingų įgūdžių ankstesniuose projektuose, vėliau apmokė kolegas.

ŠAVB projektai ir kita veikla, skirta skaitmeninei ir informacinei atskirčiai mažinti, padeda telkti bendruomenę, kūrybiškai spręsti socialiai izoliuotų žmonių užimtumo problemą, taip pat formuoti palankų visuomenės požiūrį į kitokius žmones. Vykdydama regionui svarbius projektus biblioteka užtikrina prieigą prie informacijos ir žinių bei kiekvieno žmogaus teisę laisvai rinktis, taip pat sudaro galimybę paslaugomis naudotis visiems bendruomenės nariams.

Projekto partnerio nuotr./SAVB logo2
Projekto partnerio nuotr./LTK logo2

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius