Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Bibliotekoms Nacionalinės premijos laureatas G.Kanovičius padovanojo 2500 knygų

Tik prasidėjus tradicija tapusiai prezidentės Dalios Grybauskaitės globojamai akcijai „Knygų Kalėdos“ sulaukta įspūdingų dovanų – Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas rašytojas Grigorijus Kanovičius su sūnumi Dmitrijumi šalies mokyklų bibliotekoms padovanojo 2500 knygų. Pasak autoriaus, tai knygos, kuriose pasakojama apie Antrąjį pasaulinį karą, kuris pakeitė Lietuvos žydų gyvenimus.
Grigorijus Kanovičius
Grigorijus Kanovičius / Leidyklos „Tyto alba“ nuotr.

„Mano vyresniojo sūnaus Dmitrijaus ir jo žmonos dėka buvo išleistas mano raštų penkiatomis. Tai mano romanai, apysakos, esė, pasakojantys apie Lietuvos žydų gyvenimą, kurį negrįžtamai sugriovė Antrasis pasaulinis karas“, – apie dovanotas knygas 15min teigė G.Kanovičius.

Akcijos pabaigoje Lietuvos mokyklas pasieks 450 tokių penkiatomių lietuvių kalba ir 50 rusų kalba.

Kaip primena „Knygų Kalėdų“ organizatoriai, nors G.Kanovičiaus esė „Sapnas apie dingusią Jeruzalę“ yra įtraukta į mokinių literatūros programą, visgi šie penkiatomiai yra labiau skirti susipažinti su Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato kūryba. Tarp mokykloms atiteksiančių knygų – romanai „Nusišypsok mums, Viešpatie“, „Ožiukas už porą skatikų“, „Žydų parkas“, „Miestelio romansas“, „Žvakės vėjyje“.

Tikimasi, kad žinomo kūrėjo žingsnis taps pavyzdžiu ir įkvėps kitus žmones prisidėti prie akcijos bei paskatins atsigręžti į knygas ir bibliotekas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Renginio „Knygų Kalėdos“ akimirka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Prezidentė Dalia Grybauskaitė globoja „Knygų Kalėdas“

Nors pats G.Kanovičius pripažįsta, kad tai padaryti sunku. Tokios akcijos, pasak jo, negali pakeisti iš esmės bendros ir gana liūdnos skaitymo padėties. „Bet akcijos gali šiek tiek situaciją pagerinti“, – priduria rašytojas.

„Bibliotekos visais laikais buvo ir yra neišsenkantis žinių apie žmogų, apie pamokančius jo kelius ir klystkelius šaltinis“, – pasakoja Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas rašytojas Grigorijus Kanovičius su sūnumi Dmitrijumi šalies bibliotekoms padovanojo 2500 knygų.

O ką mums reiškia knyga? Į tai reaguodamas G.Kanovičius sako, kad neišvengiamai neapsieisime be palyginimo su meile: „Aš drįstu knygą ir skaitytoją palyginti su meile. Ji turi būti abipusė.“

Šiuo metu ne gimtinėje gyvenantis autorius aktyviai nieko nebekuria, tačiau seka Lietuvos kultūros naujienas.

„Linkiu Lietuvos kultūrai ir Lietuvai klestėjimo!“ – sako G.Kanovičius.

Šiemet akcija „Knygų Kalėdos“ vyksta jau septintą kartą ir į žmonių širdis beldžiasi su skleidžiama žinia – „Knyga, kuri keičia gyvenimą“. Tik prasidėjus akcijai jau buvo paaukota beveik 6 tūkst. knygų – be 2500 G.Kanovičiaus knygų, dar 3000 leidinių padovanojo prekybos tinklas „Maxima“.

Iš viso per akcijos rengimo laikotarpį surinkta daugiau nei 170 tūkst. knygų, kurias paaukojo gyventojai, įvairios organizacijos, leidėjai, rašytojai, užsienio šalių ambasados.

Praėjusiais metais pavyko surinkti 50 tūkst. knygų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius