Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bookswap.lt pristato: Amelija Kuzmarskė, jos tvaresnės Kalėdos ir meilė senoms knygoms

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, pamažu ateina džiaugsmas dovanoti nenaujas dovanas. Pačių auginti augalai, perskaitytos knygos, iš antrų rankų pirkti žaislai ar interjero detalės. Nors dažnas vis dar sako, kad tokias dovanas mielai gautų, tačiau patys dovanoti nesiryžta. Tinklaraštininkės ir verslininkės Amelijos Kuzmarskės šeimoje nenaujų dovanų dovanojimas – jau įsišaknijusi tradicija, apie kurios naudą ji pasakoja ir savo vaikams.
Amelija Kuzmarskė
Amelija Kuzmarskė / Asmeninio albumo nuotr.

– Šiemet lietuviai itin anksti pradėjo ruoštis Kalėdoms. Ar ir į jūsų namus šventinis pasiruošimas įsisuko anksčiau?

– Tiek anksčiau, tiek ir šiemet, šventėms pradedu ruoštis ar bent jau gyventi kalėdine nuotaika gan anksti, dar neprasidėjus gruodžiui. Kaip tik šiemet jaučiu, kad neskubu įsijausti į ją. Taip yra turbūt dėl to, kad lapkritis ir gruodis man yra darbymetis, tad neturiu daug laisvo laiko. Bet namuose jau vakarais dega lemputės, uždegu žvakes, prie durų pastačiau žibintą ir jau užsisakiau kalėdinę eglutę, kurią puošime gruodžio pradžioje. Tad šventinė nuotaika po truputėlį atsikrausto į mano mintis, o jai ypač padėjo pirmasis sniegas, kurio visai nesitikėjau taip anksti.

– Kaip dažniausiai ruošiatės Kalėdoms? Galbūt turite kokių tradicijų?

– Kalėdoms ruošiamės tradiciškai: puošiame eglutę advento pradžioje, kepame imbierinius sausainius, jaukiai leidžiame laiką namuose. Dar su pasiruošimu šventėms man asocijuojasi mano nerašyta pareiga suplanuoti šventinį meniu su sesėmis ir mama. Kasmet kartu nutariame, kokie patiekalai bus šiemet ant stalo ir kas ką pagamins. Iš tiesų, meniu būna praktiškai toks pat kiekvienais metais, bet mums gera turėti tokią prieššventinę tradiciją, nes ji sustiprina ryšį ir kalėdinę nuotaiką.

– O kaip dovanos? Jos užima svarbią Kalėdų šventimo dalį?

– Dovanos mūsų šeimoje svarbiausios vaikams. Turiu dvi seseris ir skaičiuojant visus mūsų vaikus, gaunasi nemažas pulkas – iš viso dešimt. Vaikai visada turi savo kalėdinių svajonių ir norų, o tarp suaugusiųjų traukiame burtus. Taip darome jau kelis metus, nes juk smagu gauti dovanėlę, tačiau norime mažinti vartotojiškumą. Taigi, kiekvienas šeimos suaugęs asmuo turi pasirūpinti viena dovanėle tam, kurį ištraukė kalėdinių burtų keliu. O vaikams dovanas renkame pagal galimybes ir jų svajones.

– Jokia paslaptis, kad jūsų šeimai tvarumas yra svarbu. Kalėdos dažnai neatsiejamos nuo perteklinio vartojimo ir neapgalvotų pirkinių. Kalnai maisto, kurį tenka valgyti per prievartą, padovanoti daiktai, kurie taip ir lieka nenaudojami... Kaip jums pavyksta to išvengti?

– Dedu pastangas, kad išvengtume ar bent jau sumažintume perteklinį vartojimą mūsų šeimoje. Tam padeda keli dalykai. Pirmiausia: šventinio valgiaraščio planavimas. Beveik visada sudarius pirminį valgiaraščio sąrašą, iš jo išbraukiame bent kelis patiekalus, nes matant bendrą vaizdą, pasirodo, kad bus per daug. Kai nedarydavome sąrašo, o tik apsitardavome žodžiu, maisto kiekiai galutiniame rezultate būdavo per dideli. Tad šventinio valgiaraščio planas ir kritiškas jo įvertinimas būtų mano pirmasis pasirinkimas siekiant sumažinti maisto švaistymą švenčių metu.

Asmeninio albumo nuotr./Amelija Kuzmarskė
Asmeninio albumo nuotr./Amelija Kuzmarskė

Dėl dovanų – man patinka mūsų šeimos pasirinkimas tarp suaugusiųjų traukti burtus. Taip kiekvienas gauname po dovanėlę, tačiau nepersistengiame su dovanų pirkimu, nes reikia pasirūpinti tik viena dovana ištrauktam asmeniui. Taip ir dovaną apgalvoti smagiau, nes gali tam skirti daugiau savo minčių ir laiko, negu rūpinantis dovanomis kiekvienam šeimos nariui. Kadangi mūsų šeimoje 8 suaugę, tokie burtai puikiai veikia. Nemėgstu pirkti daiktų vien tam, kad reikia kažką padovanoti. Draugus stengiuosi pradžiuginti smulkmenomis, kurios būtų suvalgomos ar sunaudojamos ir netaptų našta. Mano požiūriu, nereikalingi daiktai yra našta, kurie užima namų erdvę ir tarsi „spaudžia“ galvą. Jeigu pavyksta, pati pagaminu valgomų dovanų, pavyzdžiui, riešutų griliaže, mano mėgstamo moliūgų sviesto, biskočių ar pan. Tokios dovanėlės nenueina perniek, nes po švenčių, kai jau praūžia visas chaosas, galima išsitraukti stiklainėlį ir ragaujant vėl prisiminti smagias akimirkas.

– Pasaulyje pamažu vis labiau populiarėja idėja dovanoti nenaujus daiktus – savo perskaitytas knygas, užaugintus augalus, daiktus rastus antrų rankų parduotuvėse. Ką manai apie tokią dovanų idėją? Ar pati apsidžiaugtum gavusi tokią dovaną?

– Tokias dovanas ir pati perku ne pirmus metus bei labai apsidžiaugčiau gavusi pati. Man tokia dovana atrodo net labiau „cool“ nei naujas daiktas. Vaikams pasakoju, kad panaudotas daiktas dažnu atveju yra dar pranašesnis už naują, nes neprarado savo savybių, tačiau nepaliko papildomo pėdsako aplinkai. Jau ne kartą vaikams dovanojau panaudotus žaislus, dėliones, lego konstruktorius, jų mėgstamų filmų herojų kostiumus ar pan. Vaikai tokiomis dovanomis džiaugiasi nemažiau nei naujais daiktais. Nes ne daikto naujume esmė, o pačiame daikte!

– O šiemet galbūt ir pati dovanosi kažką iš antrų rankų?

– Tikrai taip. Jau esu nupirkusi vaikams kelis panaudotus žaislus. Dar šiemet atradau Bookswap platformą, kurioje galima įsigyti skaitytų knygų bei išmainyti savas. Pati taip išmainiau visą krūvą savo knygų ir jau įsigijau kelias sau bei dovanoms. Kai ieškau knygos dovanai, atkreipiu dėmesį į knygos būklę. Labai daug knygų galima rasti tiesiog naujų arba skaitytų tik kartą, tad jos idealiai tinka dovanoms. Beje, Bookswap galima rasti ne tik neseniai išleistų, bet ir senų knygų, kurių knygynuose nebėra: ankstesnių leidimų, o gal visai senų, jau nebespausdinamų knygų. Tokios vintažinės knygos, mano akimis, taip pat būtų puiki, charakteringa dovana.

– Savo socialiniuose tinkluose dažnai mini, jog atsipalaidavimas su knyga tau nėra svetimas. Kaip jūsų šeimos namuose atsiranda knygos? Galbūt lankotės bibliotekoje? Mainotės su draugais?

– Tikra tiesa, kad skaitymas visiems mano šeimos nariams yra svarbus. Skaitau ne tik aš ir mano partneris Paulius, bet ne ką mažiau skaito ir vaikai. Mūsų pirmokai dvyniai jau gan seniai savarankiškai skaito vaikams skirtą literatūrą, o ketverių mažoji jau taip pat išmoko skaityti ir pati skaito pirmąsias savo knygeles, kuriose nedaug teksto ir daugiau iliustracijų. Taigi, tai yra įprastas mūsų šeimos laisvalaikio būdas. Knygos į mūsų namus atkeliauja įvairiais būdais. Gan dažnai tai būna dovana, nes tie, kas nori mus pradžiuginti, žino, kad mėgstame skaityti. Nemažai vaikams skirtų knygų yra perleistos mums vyresnių pusbrolių ir pusseserių, kurie tas knygas perskaitė ir jau išaugo. Taip pat skolinuosi knygas iš tėvų didžiulės bibliotekos (kol ją visą perskaitysiu, tikriausiai spėsiu pasenti). Dar mes su Pauliumi kai kurias knygas, kurių Lietuvoje nėra, siunčiamės iš užsienio. Ir žinoma, naujausias, tvarus ir tikriausiai man smagiausias būdas – Bookswap. Labai mėgstu pirkti internetu, tad ši platforma atitinka visus mano poreikius: patogu, lengva, tvaru. Dar itin džiaugiuosi galimybe Bookswap pagalba parduoti savo knygas. Ne visas perskaitytas knygas noriu pasilikti, nes stengiuosi namuose turėti tik tuos daiktus, kurie man brangūs, svarbūs ar itin mieli. Tad labai apsidžiaugiau jau per pirmą naudojimosi dieną Bookswap platformoje perleidusi nemažą krūvą knygų kitiems skaitytojams. Už surinktus taškus nusipirkau sau ir Pauliui kitų knygų.

– Na, ir pabaigai – 3 Amelijos rekomenduojamos knygos yra…

– Iš ką tik perskaitytų įsiminė D. Owens „Ten, kur gieda vėžiai“. Iš skaitytų anksčiau – T. Westover „Apšviestoji“ bei garsioji K. Sabaliauskaitės dilogija „Petro imperatorė“, o dabar ėmiausi skaityti ką tik Bookswap įsigytos F. Backman „Nerimo žmonės“.

Knygų sau ir artimiesiems ieškokite knygų mainų platformoje Bookswap, o kad knygas iš antrų rankų dovanoti būtų drąsiau, iki pat 2022 m. gruodžio 31 d. Bookswap padengs net 50% jūsų įsigyjamų knygų vertės!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius