-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Cenzūruotas pasakų rinkinys „Gintarinė širdis“ grįžo į prekybą

Iš knygynų dingusi pasakų knyga „Gintarinė širdis“ vėl platinama. Keturios nevyriausybinės organizacijos ne tik perleido rinkinį, bet ir planuoja šimtą egzempliorių nemokamai nusiųsti Lietuvos bibliotekoms.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidėjų nuotr.
Temos: 2 Literatūra Knygos

Įvairovės ir edukacijos namai, Lietuvos žmogaus teisių centras, Tolerantiško Jaunimo Asociacija ir Lygių galimybių plėtros centras „Gintarinę širdį“ sako perleidę kaip atsaką į pasakų rinkiniui pritaikytą cenzūrą. Šių metų kovą Lietuvos edukologijos universitetas (LEU), pats ir išleidęs pirmąją „Gintarinę širdį“, atsiėmė ją iš knygynų, pasakų rinkinį viešai įvardijęs „anagažuota homoseksualizmo propaganda“.

Jau sustabdžius knygos platinimą, gauta Žurnalistų etikos inspektorės Zitos Zamžickienės išvada knygą pripažino galimai kenksminga vaikams iki 14 metų. Abu sprendimus kritikavo žmogaus teises ginančios nevyriausybinės organizacijos, „Gintarinės širdies“ autorė Neringa Dangvydė su LEU bylinėjasi teisme. „Knygą išleisti iš naujo ir platinti atima daug tiek žmogiškųjų, tiek finansinių resursų. Deja, gyvename šalyje, kur vis dar turime ginti teisę į žodžio laisvę ir lygybę“, ‒ sakė Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Birutė Sabatauskaitė.

Deja, gyvename šalyje, kur vis dar turime ginti teisę į žodžio laisvę ir lygybę

Prieš pasirodant antrajam knygos leidimui, pusę gruodžio Lietuvos ir užsienio šalių piliečiai galėjo aukoti internete ir už vienuolika dolerių padovanoti „Gintarinę širdį“ kuriai nors Lietuvos bibliotekai. Nevyriausybinių organizacijų atstovai sako prisijungiantys prie Prezidentės inicijuotų „Knygų Kalėdų“ akcijos, per kurią žmonės raginami pirkti lietuvių autorių knygas ir siųsti jas menkai finansuojamoms Lietuvos bibliotekoms: „Mes manome, kad knyga, kurios niekur nebuvo įmanoma įsigyti, bus puiki Kalėdinė dovana bibliotekų lankytojams. Atrodo, taip manome ne mes vieni – tie šimtas egzempliorių buvo nupirkti praėjus šiek tiek daugiau nei pusei mūsų akcijos laiko, tad iniciatyvą laikome itin pasisekusia“, ‒ teigė Tolerantiško Jaunimo Asociacijos pirmininkė Jūratė Juškaitė.

Savaitės pradžioje pradėję „Gintarinės širdies“ prekybą, nevyriausybininkai sako, kad nupirkta jau apie penkiasdešimt knygų, tad tiražas, anot jų, ilgai spintose gulėti neturėtų: „Iš viso buvo išleisti 600 egzempliorių, tad jau šiandien galime sakyti, kad liko tik 450 knygų. Žmonės knygas skuba įsigyti kaip kalėdines dovanas, kai kurie sako perkantys darželiams, mokykloms ar tiesiog savo vaikams“, ‒ teigė „Įvairovės ir edukacijos namų“ direktorė Vilma Gabrieliūtė.

Knygoje „Gintarinė širdis“ yra šešios pasakos, kuriose, pasitelkus tradicinį modelį ir stebuklinius personažus, vaizduojami iššūkiai, su kuriais susiduria šių dienų visuomenės marginalizuojamos grupės – romai, neįgalieji, homoseksualūs asmenys ir kt. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius