-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Charizmatiškasis Visatos ekspertas N.deGrasse’as Tysonas prabyla lietuviškai

Pastaraisiais metais vos ne kasdien sulaukiame žinių apie kosminius atradimus, jiems nepagailima ir skambių antraščių. Galima užtikrintai teigti, kad susidomėjimas Visata yra užvaldęs žmonių sąmonę. Tačiau kaip suvokti, atrodo, neaprėpiamą kosmoso platybę? Į pagalbą ateina žymaus JAV astrofiziko, laidų vedėjo ir mokslo populiarintojo Neilo deGrasse’o Tysono lietuviškai išleista knyga „Astrofizika skubantiems“ („Kitos knygos“, vertė Anita Kapočiūtė), rašoma pranešime žiniasklaidai.
Neilas deGrasse Tysonas
Neilas deGrasse Tysonas / Leidėjų nuotr.

Šis aiškus ir suprantamas Visatos paslapčių gidas daugiau nei metus laikėsi „The New York Times“ bestselerių sąraše, vien JAV parduota daugiau nei milijonas knygos egzempliorių. N.deGrasse’as Tysonas supažindina skaitytoją su mokslininkais, kurių atradimai paliko žymų įspaudą vienoje ar kitoje srityje. Norėdamas padėti skaitytojams lengviau suprasti, dažnai panaudoja kasdieniškus pavyzdžius, todėl kosminiai toliai nebeatrodo tokie tolimi.

„Ši knyga – tai labiausiai jaudinančių Visatos raidos momentų ir temų apie Visatą rinktinė, astrofizikos „hitai“. Atrinkau labiausiai iš koto verčiančius dalykus, kurie egzistuoja Visatoje“, – taip knygą pristato autorius. Nedaugžodžiaudamas jis su humoru pasakoja apie tamsiąją medžiagą, juodąsias skyles ir kitas kosmoso įdomybes. Kaip elgiasi žvaigždės? Kas yra kvarkai ir kokie kvantinės mechanikos principai? Kokia erdvės ir laiko prigimtis? Kokia mūsų vieta Visatoje? Atsakymų į šiuos klausimus ieško N.deGrasse’as Tysonas.

N.deGrasse’as Tysonas siejamas ne tik su kosminėmis, bet ir su tviterio audromis. Jo netikėti su astrofizika susiję pasisakymai ir originalios mintys nuolat sulaukia daugybės reakcijų, viena dažniausių – „gal jūs apsirūkęs?“. Pavyzdžiui: „Filme „Terminatorius“ tik gyvi daiktai gali keliauti laiku. Bet juk plaukai yra negyvi. Tad Arnoldas Schwarzeneggeris Los Andžele turėjo nusileisti ne tik nuogas, bet ir plikas.“

Leidėjų nuotr./„Astrofizika skubantiems“
Leidėjų nuotr./„Astrofizika skubantiems“

„Mano kasdienės mintys yra tokios, kokios kitiems gali kilti tik bare, po poros bokalų alaus, pradėjus mąstyti apie savo egzistavimą. Tačiau mąstyti nešabloniškai – astrofizikos mokslo pagrindas, tai mokslininkų kasdienybė“, – savo mintis paaiškina N.deGrasse’as Tysonas.

Pasaulinės šlovės mokslininkas susilaukė dar prieš dešimtmetį. 2009 m. charizmatiškoji mokslo asmenybė pradėjo vesti savaitinę radijo laidą „StarTalk“, ji 2015 m. tapo TV laida ir persikraustė į „National Geographic“ TV kanalą. 2014 m. N.deGrasse’as Tysonas vedė dokumentinį serialą „Cosmos: A Spacetime Odyssey“. Tiek kaip laidų vedėjas, tiek kaip knygų autorius N.deGrasse’as Tysonas žavi savo humoro jausmu ir gebėjimu įtaigiai paaiškinti ypač sudėtingą informaciją.

Neskaitant rašomų knygų ir darbo televizijoje bei radijuje, mokslininkas bemaž 30 metų vadovauja Haideno planetariumui Niujorke. 2015 m. Nacionalinė JAV mokslo akademija N.deGrasse’ui Tysonui įteikė medalį už „neįtikėtiną indėlį sudominant visuomenę visatos stebuklais“. Mokslininkas yra aistringas NASA programos gynėjas, dažnai raginantis JAV vyriausybę skirti didesnį finansavimą kosmoso tyrinėjimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius