Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalį knygų Palangos bibliotekai tenka nurašyti: atneša šlapias, su smėliu, žuvies kvapu

Palangos biblioteka, kaip ir pats kurortas, turi sezoną. Vasarą – skaitytojų pikas, visai nesvarbu, ar lyja, ar saulė šviečia. Bibliotekininkės pasakoja, kad dalį knygų sezono pabaigoje tenka nurašyti – jas poilsiautojai skaito prie jūros, todėl dažnai sušlampa ir „sužvejoja“ daug smėlio. Kartais, pasakoja moterys, nuo grąžinamų knygų sklinda žuvies kvapas.
Renata Stonkienė
Renata Stonkienė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pirmadienis bibliotekai – pati aktyviausia diena. „Žmonės tik lagaminus pasideda ir ateina, ieško, kaip laisvalaikį praleisti“, – 15min pasakojo Lina Butkevičiūtė, Palangos bibliotekos darbuotoja.

Jeigu tikėsi bibliotekos darbuotojų žodžiais, pasirodys, kad visi Palangoje skaito it pamišę.

„Mūsų kolegė juokiasi – ar čia autobusais atvežė tų žmonių“, – kikena bibliotekos darbuotojos, kurias labai džiugina didelis skaitytojų antplūdis vasarą.

Vasarą skaitytojų – smarkiai daugiau

Renata Stonkienė, vartotojų aptarnavimo skyriaus vedėja, džiaugiasi, kad biblioteka, kaip ir pati Palanga, turi sezoną. Pasak jos, vasarą labai daug skaito kurorto svečiai, nors netrūksta ir vietinių.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Renata Stonkienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Renata Stonkienė

„Kas skaito, tas skaito – tiek žiemą, tiek vasarą. Bet vasarą jaučiasi smarkus poilsiautojų padidėjimas“, – pasakojo ji. Labiausiai į Palangą atvykę poilsiautojai graibsto grožinę literatūrą – ypač mėgsta detektyvus.

„Taip pat ir šakinę literatūrą – mediciną, psichologiją, istoriją, geografiją, keliones“, – pridūrė moteris.

Pasak jos, maždaug penktadalis žmonių žino, ko nori, tačiau likusiems reikia patarti – jie labai nori skaityti, bet nežino, ką.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Palangos viešoji biblioteka
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Palangos viešoji biblioteka

Rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais į biblioteką užsuka nemažai rusakalbių asmenų. Moterys spėlioja, kad jie, matyt, tais mėnesiais labiausiai mėgsta atostogauti. Pastarieji, beje, dosnūs skaitytojai – nusiperka knygų, paskaito ir vėliau padovanoja jas bibliotekai.

Jaučia NT rinkos pulsą

Skaitytojų bumas būna vasarą, tačiau vis daugiau žmonių poilsiauti į Palangą važiuoja ir ne sezono metu.

„Anksčiau labai jausdavome sezoniškumą, bet pastaruoju metu knygas skaito ištisus metus, – pasakoja R.Stonkienė ir čia pat pati įmena paslaptį. – Palangoje pradėjo pirkti savo butus, namus, ir jie dabar leidžia sau atvažiuoti dažnai.“

Bibliotekininkės pasakojo, kad ne vietinius, įsigijusius čia nekilnojamojo turto, jos ja pažįsta.

„Per trejus metus jaučiasi labai, atrodo, kaip vietinis žmogus, bet jis ne vietinis gyventojas, tu juos žinai, kaip savus“, – pasakojo R.Stonkienė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Palangos viešoji biblioteka
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Palangos viešoji biblioteka

Dalį knygų tenka nurašyti

Poilsiautojai, bibliotekininkių teigimu, skaito itin greitai. „Mūsų poilsiautojai pasiima 5 knygas, perskaito per dvi tris dienas ir atneša“, – pasakojo R.Stonkienė.
Kai kurie skaitytojai į biblioteką užsuka ir porą kartų per dieną.

„Ryte girdžiu sakant – pasiimu tik vieną knygą ir grįšiu vakare. Šiandien oras ne pliažinis, jis eis į parką, perskaitys ir grįš pasikeisti“, – pasakojo ji.

Dažnai poilsiautojai į biblioteką ateina šeimomis – vyras, žmona ir vaikai. Vaikai dažnai renkasi mokykloje perskaityti privalomą literatūrą.

„Atvyksta iš kitų miestų, tai pas juos sudėtinga gauti privalomą literatūrą. Jie visą laiką džiaugiasi, kad čia gauna reikiamą literatūrą“, – pasakojo L.Butkevičiūtė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Palangos viešoji biblioteka
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Palangos viešoji biblioteka

Bibliotekininkių teigimu, vaikai skaito ne tik privalomą literatūrą.

„Vaikai, tik užregistruoti į biblioteką, labai džiaugiasi. Pirmoji jų kortelė juos labai džiugina. Atrodo, kad tėvai piniginėje daug kortelių turi, ir dabar va jie turės. Ateina į biblioteką jie pas mus ir labai džiaugiasi ir smagu mums“, – pasakojo L.Butkevičiūtė.

Daug žmonių ateina pirmadieniais: „Žmonės tik lagaminus pasideda ir ateina, ieško, kaip laisvalaikį praleisti.“

Labai daug vasaros pabaigoje tenka ir nurašyt. Specifika – jūra, smėlis. Poilsiautojai mėgsta gerti kavą, arbatą, žuvį valgyti. Tai yra atostogos, ir turime tokią pakankamai didelę problemą. Susidėvi nemažai knygų, – pasakojo R.Stonkienė.

Tačiau yra ir kitas lazdos galas – labai populiarios knygos greitai ir susidėvi, ypač dėl to, kad jas poilsiautojai nešasi prie jūros.

„Labai daug vasaros pabaigoje tenka ir nurašyt. Specifika – jūra, smėlis. Poilsiautojai mėgsta gerti kavą, arbatą, žuvį valgyti. Tai yra atostogos, ir turime tokią pakankamai didelę problemą. Susidėvi nemažai knygų“, – pasakojo R.Stonkienė.

„Mes ir pačios stengiamės nesinešti knygos į pajūrį, nes žinome, kaip būna“, – pridūrė L.Butkevičiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius