-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Danijos karalienė nebeglobos prestižinio H.Ch.Anderseno apdovanojimo, nes žiuri pirmininke išrinkta rusė

Danijos karalienė Margarita II nusprendė nebegloboti prestižinio Hanso Christiano Anderseno vaikų literatūros apdovanojimo, nes jo pirmininke tapo iliustruotoja iš Rusijos Anastasija Archipova, praneša dr.dk.
Danijos karalienė Margrethe II
Danijos karalienė Margarita II / „Scanpix“ nuotr.

A.Archipovos pirmininkavimą patvirtino Tarptautinė vaikų ir jaunimo literatūros asociacija (IBBY).

Naujoji komisijos vadovė yra ne tik iliustruotoja, kurios piešiniai yra atpažįstami daugeliui Sovietų Sąjungoje užaugusių vaikų. Ji taip pat yra Maskvos dailės akademijos profesorė, Iliustruotojų profsąjungos prezidentė, taip pat Maskvos menininkų asociacijos (MOCX), kuri šiuo metu aktyviai propaguoja karą, valdybos narė.

Pastaroji organizacija telkia menininkus, kurie kūrė propagandinius vaizdo įrašus bei memus, kurie turėtų populiarinti „specialiosios karinės operacijos“ ir gyventojų mobilizacijos kampaniją. Antai internete galima rasti plakatų, kuriuose rusų kareivis vaizduojamas tarsi didvyris keršytojas, baudžiantis Ukrainos „nacius“, praneša Danijos žiniasklaida.

Danijos karalienės pasitraukimas ir A.Archipovos pirmininkavimas suskaldė IBBY į dvi stovyklas ir iškėlė klausimą, ar gali Rusijos kultūrinio gyvenimo atstovas įteikti vieną prestižiškiausių premijų pasaulyje, kai Rusija bombarduoja bibliotekas Ukrainoje.

Prašymą atsistatydinti jau atsiuntė Švedijos, Suomijos, Norvegijos, Belgijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos IBBY skyriai.

H.Ch.Anderseno premija yra svarbiausia vaikų ir jaunimo literatūros tarptautinė premija pasaulyje. 1956 metais ją įsteigė IBBY. Geriausio kūrinio autoriai (nuo 1966 – ir iliustracijų) kas antrus metus apdovanojami Danijos karalienės įsteigtu aukso medaliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius