Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Debiutinis M.Houellebecq'o romanas: „Lova – tai konkurencinės kovos laukas“

Trisdešimtmetis programuotojas Rafaelis Tiseranas turi viską, ko reikia laimei: puikų butą, gerai apmokamą darbą, įdomių draugų... Tačiau jau dvejus metus gyvena be sekso. Kankinamas abejonių dėl savo socialinio statuso jis panyra į depresiją, kurios nebepajėgia užglaistyti beprasmiški kasdienybės ritualai.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos nuotr.
Temos: 2 Literatūra Knygos

Kodėl vieni gyvena įdomų ir aistringą seksualinį gyvenimą, o kiti priversti tenkintis masturbacija ir vienatve? Rafaelio nelaimės priežasčių autorius siūlo ieškoti... rinkos dėsniuose. Juk pagal laisvosios rinkos principus veikiančioje visuomenėje žmonės varžosi ne tik dėl vietos darbo rinkoje, bet ir dėl vietos lovoje. O meilė šioje kovoje išnyksta. „Seksualinis liberalizmas – tai bandymas išplėsti kovos lauką“, – niūriai suvokia pagrindinis veikėjas.

„Kovos lauko išplėtimas“ (1994) – pirmasis M.Houellebecq'o romanas, apdovanotas „Prix de Flore“ už geriausią debiutą ir išpopuliarinęs rašytoją Europoje. Šiame romane autorius įvardijo pagrindinę XX–XXI a. socialinės katastrofos priežastį – individualizmą. Tai pamatinis žymiausio šiuolaikinio Prancūzijos rašytojo kūrinys, kurio idėjos vėliau išplėtotos „Elementariosiose dalelėse“ (1998), „Platformoje“ (2001), „Žemėlapyje ir teritorijoje“ (Kitos knygos, 2010), „Pasidavime“ (Kitos knygos, 2015).

M.Houellebecq'as – neginčijamai žymiausias šiuolaikinis prancūzų rašytojas. Jo knygos apdovanojamos prestižiniais prizais arba smerkiamos dėl kontroversiškų idėjų. 2015-ųjų pradžioje Prancūzijoje išleistas „Pasidavimas“ iškart sukėlė didžiulį skandalą, buvo apkaltintas islamofobijos kurstymu ir susietas su teroristine ataka prieš „Charlie Hebdo“ redakciją. Šiandien, aistroms kiek aprimus, romanas jau priskiriamas prie reikšmingiausių šių laikų knygų.

Michel Houellebecq. Kovos lauko išplėtimas. Iš prancūzų k. vertė Dainius Gintalas. K.: Kitos knygos, 2016.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius