-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Debiutuojantis rašytojas Tautvydas Šiburkis: „Jaunimas daugiau skaitytų, jei būtų daugiau jaunų rašytojų“

Aštuoniolikmetis Tautvydas Šiburkis, išleidęs fantastikos romaną „Nekromanto kelias“, tiki, kas jo pavyzdys įkvėps jaunus žmones rašyti ir daugiau skaityti.
Jaunasis rašytojas Tautvydas Šiburkis
Jaunasis rašytojas Tautvydas Šiburkis / Asmeninio archyvo nuotr.

„Tam, kad jaunimas daugiau skaitytų, pirmiausia reikia daugiau jaunų rašytojų“, – įsitikinęs T.Šiburkis, kuriam prireikė beveik metų, kad fantastinių herojų nuotykiai virstų romanu „Nekromanto kelias“.

- Kaip tau kilo idėja parašyti knygą?

- Kai tik pradėjau skaityti, man rašymas atrodė tokia egzotiška profesija – kaip gi galima parašyti knygą?.. Vaikystėje pradėjau rašyti trumpas istorijas, kiti perskaitydavo, paragindavo rašyti daugiau – taip ir pradėjau.

- Kaip gimė „Nekromanto kelias“?

- Rašiau kitą romaną, kuriame veikė mokytojas ir mokinys. Vienas herojų Aitonas man ėmė vis labiau patikti, todėl nutariau sukurti istoriją apie jį.

- Kaip apibūdintum „Nekromanto kelią“ žmogui, kuris apie šią knygą išgirsta pirmą kartą?

- Visų pirma, tai – fantastinis nuotykių romanas. Knyga apie žmogų, kuris iš pagrindų keičia savo gyvenimą, išbando naują sritį, patiria daug nuotykių – tai įtraukia, sudomina. Knygoje pateikiamas ir kitoks žvilgsnis į magiją: ji siejama ne tik su stebuklais, bet ir skirstoma į skirtingas rūšis bei stilius.

- Kas tau yra nekromantija?

- Esu girdėjęs ir ne vienoje knygoje skaitęs, kad nekromantija yra magijos rūšis, daugiausiai susijusi su mirtimi, pavyzdžiui, ja prikeliami mirusieji. Knygoje norėjau šią magiją pavaizduoti šviesiau.

Be to, sugalvojau, kad pagrindinis herojus turi turėti bendrakeleivį gyvūną – kaip sielos veidrodį. Manau, kad kiekvienas žmogus gali būti susietas su kažkokiu gyvūnu – atrasti tai, kas atitinka jo sielą.

Magija man yra kažkoks paslaptingas vyksmas, kurio metu naudoji savo vidines galias. Lygiai taip pat magija galima vadinti ir protą, nes tai, kaip žmogus protauja, niekada nebus iki galo ištyrinėta.

- Kodėl nusprendei rašyti būtent fantastinį romaną?

- Visada domėjausi viduramžiais, jų paslaptingumu. Fantastika leidžia visa tai atskleisti nevaržomai.

Kai renkuosi knygą, kurią skaitysiu, visada pasidomiu, ar bus joje paslapčių.

- O kaip sekėsi rašyti knygą? Kaip vyko procesas?

- Istorija labai įtraukianti, todėl kartais rašydamas nuo kompiuterio neatsitraukdavau po šešias -septynias valandas. „Nekromanto kelią“ parašiau per tris mėnesius, o dabar jau esu įpusėjęs antrąją knygos dalį. Esu sumanęs trilogiją „Baltojo vilko legenda“. Nemėgstu storų knygų, todėl visą istoriją suskaidžiau į tris dalis.

Žinoma, rašymo procesą veikė ir asmeniniai dalykai, patiriamos emocijos, pavyzdžiui, pirmoji meilė. Taip kyla mintys, iš kurių jau rutuliojasi istorijos.

- Parašei knygą, skirtą jaunimui. Ar jauni žmonės vis dar skaito knygas? Ar tai aktualu?

- Jaunimas dabar skaito daug mažiau nei kada nors anksčiau ir tai turėtų būti aktualu visiems.

Paprastas pavyzdys: kai išleidau knygą, ją perskaitė visi mano klasės draugai, net ir tie, kurie knygų neskaito. Tam, kad jauni žmonės daugiau skaitytų, pirmiausia reikia daugiau jaunų rašytojų. Juk visiems įdomu, ką mąsto ir apie ką rašo jų bendraamžiai. Žinios apie tokias knygas sklinda iš lūpų į lūpas.

Manau, mokyklose turėtų būti labiau skatinamas kūrybinis rašymas. Pavyzdžiui, kartą per pusmetį galėtų būti duodama kūrybinė užduotis. Kai mokiniai privalėtų sukurti kažką savita ir originalaus, jie išbandytų jėgas, daliai jų patiktų ir jie rašytų toliau.

Jei daugiau jaunų žmonių rašytų, daugiau jų ir skaitytų, domėtųsi knygomis.

- Ar sieji savo ateitį su rašymu?

- Manau, man rašymas liks kaip tam tikras hobis, laisvalaikio praleidimo forma. Kai rašau, jaučiu vidinę harmoniją, o studijuoti planuoju teisę.

Man taip pat labai patinka anglų kalba, net ir knygas pastaruoju metu dažniau skaitau angliškai – originalo kalba yra skambesnė, tarsi užburia. „Nekromanto kelią“ taip pat planuojame versti į anglų kalbą ir pasiūlyti platesnei auditorijai – skaitytojams ne tik Lietuvoje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius