-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimt geriausių Agathos Christie detektyvų

Rugsėjį sukanka 100 metų nuo pirmo detektyvų meistrės Agathos Christie romano pasirodymo. Per ilgą rašytojos karjerą Anglijos autorė išleido aibę puikių romanų ir užsitarnavo detektyvų karalienės vardą. O kurie A.Christie kūriniai geriausi?
Paroda, skirta Agathai Christie
Paroda, skirta Agathai Christie / Vida Press nuotr.

Pirma autorės knyga tapo romanas „Mįslingas nutikimas Stailze“, kuris išleistas 1916 metais. Tuomet A.Christie buvo 26-erių. Ši knyga skaitytojus supažindina su sekliu Erkiuliu Puaro, kuris tapo garsiausiu autorės sukurtu personažu.

Išrinkti geriausius rašytojos detektyvus nėra paprasta užduotis. Tačiau tokį geriausių A.Christie detektyvų dešimtuką yra sudaręs Johnas Curranas – jis ilgą laiką tyrinėjo rašytojos gyvenimą ir kūrybą.

Pateikiame jo sudarytų geriausių Anglijos autorės detektyvų dešimtuką, kuris buvo publikuotas guardian.co.uk.

„Rodžerio Ekroido nužudymas“

1926 metais išleista knyga tapo detektyvinių knygų lūžiu. Ji taip pat kilstelėjo A.Christie vardą į naują lygmenį. Tai buvo trečia knyga apie seklį E.Puaro.

Kūrinyje pasakojama apie paslaptingą savižudybę, kurią lydi šantažo šešėlis. Rodžeris Ekroidas viliasi žinantis, kas privertė daktaro Džeimso Šepardo pacientę Ferar nusižudyti, tačiau jo gyvybei taip pat iškyla pavojus. Viską sujaukia paslaptingas laiškas, kuriame, kaip tikisi E.Ekroidas, yra paminėta kaltininko pavardė.

Knygos viršelis/Knyga „Rodžerio Ekroido nužudymas“
Knygos viršelis/Knyga „Rodžerio Ekroido nužudymas“

„Peril at End House“

1932 metais išleistas kūrinys pratęsė garsiausio A.Christie sukurto personažo E.Puaro darbus – tai šešta knyga apie šį seklį.

Knygoje pasakojama, kaip atostogaudamas Kornvalyje E.Puaro susipažįsta su mergina vardu Magdala ir jos draugais. E.Puaro turi nuojautą, kad kažkas merginą nori nužudyti ir stengiasi ją nuo to apsaugoti, tačiau jam nepavyksta. Po žmogžudystės seklys imasi sau įprasto darbo.

Knygos viršelis/Knyga „Peril at End House“
Knygos viršelis/Knyga „Peril at End House“

„Žmogžudystė Rytų eksprese“

Detektyvinis romanas išleistas 1934 metais. Siužetas intriguojantis: Rytų ekspresas priverstas sustoti – nužudytas juo keliavęs milijonierius, o traukinyje yra žudikas. Kas jis? Tai aiškinasi E.Puaro ir jis turi paskubėti – žudikas gali tykoti dar vienos aukos.

Knygos viršelis/Knyga „Žmogžudystė Rytų eksprese“
Knygos viršelis/Knyga „Žmogžudystė Rytų eksprese“

„The A.B.C. Murders“

1936 metais išleista knyga žavi savo pasakojimo būdu, kuris laviruoja tarp pirmojo ir trečiojo asmens.

Romane vėl susiduriama su sekliu E.Puaro. Jis gauna paslaptingus laiškus su prierašais „A.B.C.“. Šiuose laiškuose smulkiai aprašomos žmogžudysčių vietos ir datos. Kodėl šiuos laiškus apie aukas gauna ne Skoktland Jardas, o E.Puaro?

Knygos viršelis/Knyga „The A.B.C. Murders“
Knygos viršelis/Knyga „The A.B.C. Murders“

„And Then There Were None“

1939 metais išleistas romanas apibūdinamas paprastai – šedevras. Tačiau pati A.Christie yra prisipažinusi, kad šią knygą jai parašyti buvo sunkiausia. Visgi šis romanas patenka tarp perkamiausių visų laikų knygų.

Romane pasakojama apie salą, į kurią atvyksta dešimt svečių. Visi jie čia atvyko gavę kvietimus. Tačiau vietoje ramaus poilsio ar darbo reikalų, jie išgirsta žinią – visi jie yra prisidėję prie žmogžudysčių ir pasislėpę nuo teisingumo. Netrukus vienas po kito svečio nužudomas. Kas vyksta saloje ir kodėl su čia pakviestais žmonėmis norima susidoroti?

Knygos viršelis/Knyga „And Then There Were None“
Knygos viršelis/Knyga „And Then There Were None“

„Five Little Pigs“

1942 metais išleistas romanas dar žinomas „Murder in Retrospect“ pavadinimu. Tai dar vienas pasakojimas apie seklį E.Puaro.

Romane pasakojama apie Caroline Crale dukrą, kuri kreipiasi į E.Puaro – jos motina prieš šešiolika metų mirė kalėjime, kur buvo įkalinta iki gyvos galvos už savo vyro nunuodinimą. Jos dukra įtaria, kad teisingumas šį kartą suklydo ir jos motina buvo nekalta. E.Puaro pradeda tyrimą – atsiranda penki nauji įtariamieji.

Knygos viršelis/Knyga „Five Little Pigs“
Knygos viršelis/Knyga „Five Little Pigs“

„Crooked House“

1949 metais išleistas romanas pateko tarp tos mažumos kūrinių, kurie nebuvo ekranizuoti. Ironiška, tačiau jau vien tai jį daro išskirtiniu, mat A.Christie knygos paprastai yra pavirtusios ir kino filmais.

Romane pasakojama apie Leonidesų šeimą, kurios trys kartos gyvena viename name. Vieną dieną kažkas iš šeimos narių nužudo patriarchą Aristidesą. Kas tai padarė? Savo kūryboje A.Christie mėgsta tokias šeimų dramas, kurios perauga į detektyvinę istoriją.

Knygos viršelis/Knyga „Crooked House“
Knygos viršelis/Knyga „Crooked House“

„A Murder Is Announced“

Susipažinkite su dar vienu A.Christie personažu, kurį, greičiausiai, teko girdėti. Tai ponia Marpl. Ji yra 1950 metais išleisto romano herojė.

Knygoje pasakojama apie mažą Anglijos kaimelį, kuriame vieną dieną vietiniame laikraštyje aptinkamas skelbimas, nurodantis tikslią datą ir vietą, kur bus įvykdyta žmogžudystė. Būtent šioje vietoje gyvenanti moteris susidomi skelbimu ir pradeda laukti nustebinti turinčio svečio. Kas jis?

Knygos viršelis/Knyga „A Murder Is Announced“
Knygos viršelis/Knyga „A Murder Is Announced“

„Nesibaigianti naktis“

Tai romanas, kurį A.Christie priskyrė prie geriausių – jis jai labai patiko. Knyga išleista 1967 metais.

Kūrinyje pasakojama Michaelo Rogerso gyvenimo istorija – kaip jis sutinka pasakiškai turtingą svajonių moterį Ellie. Pora įsikuria gražiuose namuose, tačiau ne visi aplinkiniai džiaugiasi jų laime. Tai nėra tipiškas A.Christie kūrinys, tačiau jis įvardijamas kaip vienas geriausių, parašytų per paskutinius jos 20 gyvenimo metų.

Knygos viršelis/Knyga „Nesibaigianti naktis“
Knygos viršelis/Knyga „Nesibaigianti naktis“

„Uždanga: paskutinė Puaro byla“

Sąrašas baigiamas dar vienu kūriniu apie E.Puaro. Tai jau po A.Christie mirties išleistas kūrinys. Tiesa, jis buvo parašytas žymiai anksčiau – Antrojo pasaulinio karo metais.

Romane pasakojama detektyvinė istorija apie dvarą, į kurį patenka E.Puaro. Veną iš svečių seklys įtaria įvykdžius penkias žmogžudystes. Niekas tuo nenori patikėti, išskyrus patį E.Puaro, kuris nusprendžia viską išsiaiškinti ir užbėgti šeštai žmogžudystei prieš akis.

Tai knyga, pabaigusi E.Puaro kūrinių ciklą.

Knygos viršelis/Knyga „Uždanga: paskutinė Puaro byla“
Knygos viršelis/Knyga „Uždanga: paskutinė Puaro byla“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius