-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dienos šviesą išvydo naujas Adolfo Hitlerio manifesto leidimas

Penktadienį Vokietijoje pristatomas pirmas pokarinis niūriai pagarsėjusio Adolfo Hitlerio traktato „Mano kova“ („Mein Kampf“) leidimas. Pasibaigus jo autorinių teisų galiojimui, knyga bus išleista su gausiais istorikų komentarais, kad dabartinis jaunimas suprastų, kaip ir iš kur A.Hitleris pripildė ją antisemitiškų ir revanšistinių idėjų.
Adolfo Hitlerio „Mano kova“ („Mein Kampf“)
Adolfo Hitlerio „Mano kova“ („Mein Kampf“) / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Knygą A.Hitleris rašė nuo 1923-iųjų iki 1926-ųjų. Pirmoji jos dalis – daugiausiai autobiografinė, apie jo patirtį Pirmajame pasauliniame kare. Ji buvo parašyta kai jis sėdėjo kalėjime po nepavykusio Miuncheno pučo. Antrąją dalį A.Hitleris baigė po trejų metų.

Atėjus į valdžią Vokietijos nacionalsocialistams, knyga tapo neoficialia nacių biblija ir iki karo pabaigos jos buvo išleista ne mažiau kaip 12 milijonų egzempliorių. Po karo ji buvo Europoje uždrausta, o autorinės teisės perduotos Bavarijos žemės vyriausybei.

Pasibaigus 70 metų teisų galiojimo terminui, vokiečiai vis dėlto nutarė perleisti knygą, bet įtraukė į ją apie pusketvirto tūkstančio istorinių komentarų, kurie atskleidžia, kaip ir kada A.Hitleris prisirinko antisemitinių ir revanšistinių idėjų.                       

„Manau, kad teisingas sprendimas yra dabar išleisti knygos leidimą su moksliniais komentarais, nes tik tokiu būdu galima panaikinti mitą ir visokius šešėlius. Mano kaip piliečio ir mokytojo patirtis sako, kad tai, kas uždrausta, kelia daug smalsumo, o taip galima demistifikuoti daug dalykų“, – aiškino Vokietijos mokytojų asociacijos vadovas Josefas Krausas.

VIDEO: Vokiečiai perleido Adolfo Hitlerio knygą „Mano kova“

Nors Vokietijoje ši knyga buvo uždrausta, Hitlerio traktatą nesunkai galima rasti internete, be to, pasaulyje išliko milijonai originalių prieškarinių knygų, todėl ja neretai naudojasi įvairios neonacistinės grupuotės.  

„Reikėtų labai aiškiai pasakyti, kad, be abejo, galima susieti tai, ką Hitleris parašė trečiajame dešimtmetyje su tuo, kokią politiką jis vykdė nuo 1933-iųjų: neabejotina neapykanta žydams, neabejotinas siekis sukurti pasaulinę galybę. Man tai – mokomoji užduotis, siekiant aiškiai parodyti – ne penktokams ar šeštokams, o mokyklą baigiantiems jauniems žmonėms, kad toks įžūlus kūrinys gali atvesti iki visuotinės katastrofos“, – pabrėžė J.Krausas.

Naujasis „Mein Kampf“ su komentarais variantas bus tris kartus storesnis už originalų Hitlerio kūrinį, kuris yra 720 puslapių. Turint omenyje šios temos opumą, artimiausias dešimtmečiais Vokietijoje greičiausiai bus leidžiamas tik toks jos variantas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius