Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldo Duškino ,,Retorika. Retoterapija” – knyga, padėsianti geriau pažinti save

Nemoku, negaliu, nesugebu, neisiu kalbėti, nežinau, ką pasakyti, atrodysiu kvailai, kiti taip puikiai kalba, visai nebijo, o aš jaučiu didžiulį stresą, panišką baimę, jeigu susimausiu… Panašius ir dar gausybę kitų nuogąstavimų galime išgirsti paprašius žmonių viešai pasisakyti prieš auditoriją. Kodėl viešasis kalbėjimas mums atrodo toks baugus? Kita vertus, visi norime būti išgirsti ir suprasti. Kaip padėti sau įveikti vieną didžiausių žmonių baimių – viešojo kalbėjimo baimę? O gal vis dėlto ne visi galime kalbėti viešai?
Retorika. Retoterapija
Retorika. Retoterapija / Knygos viršelis

Leidyklos VAGA išleistoje lektoriaus, retorikos ir sąmoningo kvėpavimo specialisto Donaldo Duškino knygoje ,,Retorika. Retoterapija” galima rasti atsakymus ir efektyvius patarimus, kaip išdrįsti kalbėti viešai, sudominti auditorija ir išmokti tai daryti įtaigiai.

Retorika – laisvų žmonių menas

Sutikime, kad mokykloje, o gal net ir dar anksčiau visiems tenka susipažinti su ne vieną amžių skaičiuojančia retorikos sąvoka. Įdomu, kad knygos autorius D.Duškinas atkreipia dėmesį, jog retorika, tai ne tik vienas seniausių žmonijos menų, įtaigi kalba, pristatymas ar net manipuliacija , bet ir laisvų žmonių menas. Daugelį metų mokančio šio meno paslapčių kitus, specialisto teigimu, “retorika tai laisvų nuo baimių, kompleksų ir ribojančių įsitikinimų žmonių means”. Suvokus ir įsisąmoninus šią taikliai išsakytą autoriaus mintį, kiekvienas galime pasiekti puikių rezultatų. Juk būtent mokantis retorikos žmogus gali geriau pažinti save: atrasti laiko apgalvoti, koks jis yra, kokios jo stiprybės, silpnybės, vertybės, požiūris bei įsitikinimai, kokios baimės jį dažniausiai aplanko.

Retoterapija – viešojo kalbėjimo sėkmės raktas?

GiedreRein nuotr./Donaldas Duškinas
GiedreRein nuotr./Donaldas Duškinas

Retorikos mokymosi procesas siekiant geriau pažinti save tik iš pirmo įspūdžio gali atrodyti lengvai pasiekiamas. Tikrojo paieškos yra ilga, pastangų reikalaujanti, nuosekli, bet labai įdomi ir naudinga mokymosi dalis. Juk beveik visi savo gyvenime norime atrasti daugiau pojūčių, patyrimų, spalvų ar kokybiškų pokalbių. Retorikos ir sąmoningo kvėpavimo mokytojas D.Duškinas savo knygoje atranda naują metodą – retoterapiją, būdą, kaip artėti prie Tikrojo Savęs. Pasak knygos autoriaus, tik gerai pažinodamas save žmogus gali sąmoningai, laisvai be kompleksų kalbėti. O tada jau ir mokslo vaisiai saldūs – išsakomos mintys liejasi laisvai, kalbame sąmoningai, mūsų nebepersekioja nuolatinė baimė: ,,o kas bus, jeigu man nepavyks”.

Esminiai retoterapijos elementai

Šiandien rašytinės ir vaizdinės informacijos apie viešąjį kalbėjimą atrodo kaip niekad gausu. Daugelis užsienio žymių verslininkų, aktyvistų, politikų pabrėžia retorikos svarbą kaip būtiną šių laikų kompetenciją. Tad reikia pasidžiaugti, jog knygos autorius pamini visai naują – retorerapijos metodą, kuris gali tapti sėkmės raktu kiekvienam bijančiam ar vengiančiam pasisakyti viešai, taip pat kiekvienam bijančiam suklysti ar pasirodyti kvailai. Retoterapijos metodą sudaro penki elementai:

  1. Vienas pirmųjų – mūsų įsitikinimai. D.Duškino teigimu, įsitikinimai yra ribojantys ir pozityvūs arbapalaikantys, todėl visos mūsų reakcijos nulemtos būtent savųįsitikinimų. Dėl to skirtingi žmonės skirtingai reaguoja į tuos pačius įvykius. Ypaš naudingi knygos autoriaus pateikti pavyzdžiai, kurie leidžia mums pažiūrėti į viską daug plačiau. Tad gal jau nuo dabar ribotus įsitikinimus keiskime į pozityvius/palaikančius.

  2. Antras – sąmoningas kvėpavimas. Svarbu atsiminti, jog kvėpavimas turi tekėti laisvai –kas valdo kvėpavimą, tas valdo situaciją. Dažniausiai žinant, kad teks pasisakyti viešai būsimam kalbėtojui pradeda trūkti oro, kartais net galime pradėti dusti. Tad verta atkreipti dėmesį – kaip kvėpuojame –rūtine, o gal pilvu? O kaip iš tikrųjų reikėtų? Knygoje autorius pasidalina savo patirtimi ir vaizdžiai iliustruoja pasiruošimo viešajam kalbėjimui situacijas.

  3. Trečiuoju retoterapijos elementu įvardijamas mūsų kūnas. Atpalaiduotas ir laisvas kūnas gali grąžinti mums gyvenimo džiaugsmą. Tik atsipalaidavę spinduliuojame pasitikėjimu savimi, o tai ypač aktualu kalbant viešai. Šiuo atveju viešojo kalbėjimo praktika ir dar kartą praktika gali daryti stebuklus.

  4. Mūsų balsas, ar kada susimąstėme – koks jis? Knygoje pabrėžiama, kad būtent balsas yra įtakos ir įtaigos instrumentas. Juk iš tiesų, vienų žmonių norisi klausytis, o nuo kitų bėgti, vienų balsas kalbant viešai atrodo aksominis, kitų spygaujantis ar trūkčiojantis. Pasak D.Duškino, žmogaus balsas – tai instrumentas, kuriuo visi grojame. Tad neveltui knygoje pateikiamos užduotys, kaip lavinti balsą, jog jis būtų malonus klausytojui.

  5. Penktasis elementas – algoritmai, tai – instrukcijos įtaigiai kalbai parengti ir pasiruošti. D.Duškinas skaitytojams primena dar iš Antikinės Graikijos laikų žinomą Aristotelio mintį: ,,Jeigu norite, kad auditorija jūsų klausytų, pagalvokite apie tris svarbiausius dalykus: ethos (jūs kaip kalbėtojas); pathos (jūsų auditorija, klausytojai); logos (jūsų kalbos turinys, žinutė)”. Autoriaus teigimu, kiekviena kalba turi turėti kalbos struktūrą – įžanga, žinutę ir pabaigą. Knygoje pateikiamos susimąstyti verčiančios, gyvumo sutekiančios ir jau ne kartą patikrintos alegorinės istorijos, tinkamos panaudoti viešos kalbos pabaigoje.

Kodėl verta skaityti knygą ,,Retorika. Retoterapija”?

Aplankius viešojo kalbėjimo baimėms, D.Duškino knyga ,,Retorika. Retoterapija” – gali tapti būtent ta knyga, kuri padės lengviau sukoncentruoti savo mintis ir pasiruošti pasirodymui prieš auditoriją. Knygoje pateikiamos, paprastos, bet tuo pačiu ir nepaprastos tiesos: kaip suvaldyti jaudulį, kaip kalbėti lengviau, kaip labiau pasitikėti savimi. Taip pat pateikiami naudingi praktiniai patarimai bei įkvepianti mintis, jog kalbėjimas viešai, tai misija – įmanoma kiekvienam. Svarbu paminėti, kad knygos autorius yra sukaupęs 20 metų patirtį viešojo kalbėjimo srityje, bei jos paslapčių mokęs įvairaus amžiaus ir profesijų atstovus, o tai ypač aktualu siekiant išmokti sudominti bet kokią auditoriją.

Be to, knygoje gausu ir praktinių užduočių, kurias nuoširdžiai atlikus tikėtina, pastebėsite, kad kalbėti viešai tapo lengviau, o besimokydami retorikos meno galbūt net atrasite savyje kažką naujo. Taigi knygą ,,Retorika. Retoterapija” galima rekomenduoti skaityti visiems, kurie nori aiškiai susistemintos informacijos ir praktinių viešojo kalbėjimo užduočių, o ypač bijantiems kalbėti prieš auditoriją, tačiau norintiems suprasti, kad bijoti yra normalu – tik reikia išmokti šią baimę suvaldyti!

Taip pat balandžio 18 d. 18.30 val. PC Mega įsikūrusiame VAGOS knygyne, vyks šios knygos pristatymas „Teatrinio koučingo sesija“, kuriame bus galima išgirsti dar daugiau viešojo kalbėjimo patarimų ir paslapčių iš paties autoriaus, Donaldo Duškino ir teatro režisieriaus Gyčio Padegimo lūpų gyvai! Renginio metu autorius, ne tik pristatys knygą ir visiškai naują (pasaulyje) Retoterapijos metodą, bei papasakos apie knygos atsiradimo istoriją, tačiau kartu su svečiais bei žiūrovais diskutuos, kaip vieną didžiausių žmonijos baimių paversti mūsų Keliu į vidinę laisvę? Kaip, suvaldžius šią baimę, galima pažinti save? Galiausiai, kas tai yra sąmoningas kalbėjimas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius