Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Dovana Vilniaus knygų mugės lankytojams – komiksas apie autorines teises

Šiandien parodų centre „Litexpo“ prasidėjusioje 18-ojoje Vilniaus knygų mugėje dalyvaujanti Asociacija LATGA lankytojams paruošė dovaną – apsilankiusieji jos stende Trečiojoje salėje gali pasiimti ką tik išleistą Ulos Šimulynaitės komiksų knygelę „Miklūs pirštukai“.
Ula Šimulynaitė
Ula Šimulynaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Visas dienas nuo ryto iki vakaro Asociacijos LATGA darbuotojai kvies autorius konsultuotis, o šiandien, 18-tą val., lankytojų laukia susitikimas su populiariausiais šalies rašytojais, knygų dailininkais ir vertėjais.

Skatina kūrinius įsigyti legaliai

2 tūkst. kopijų tiražu išleistas komiksas „Miklūs pirštukai“ – Asociacijos LATGA dovana jauniesiems Tarptautinės Vilniaus knygų mugės lankytojams, norintiems daugiau sužinoti apie autorių teises. Knygelės leidyba iš dalies finansuota Asociacijos LATGA Socialinio-kultūrinio fondo lėšomis. Norintieji gauti komikso autorės autografus ar su ja pabendrauti laukiami asociacijos stende Trečiojoje salėje šeštadienį, 13 val.

„Komiksas pasakoja apie tai, kad toli gražu ne viską, kas internete yra laisvai prieinama, galima naudoti. Piratinėse svetainėse yra talpinami vogti kūriniai: muzika, filmai, nuotraukos, šriftai, knygos ir t. t. Deja, ne kiekvienas žmogus susimąsto, jog tie, kurie tai sukūrė, tai padarė ne iš neturėjimo ką veikti, o todėl, kad tai yra jų pragyvenimo šaltinis. Kažkodėl mums neateina į galvą nueiti į prekybos centrą, prisikrauti maisto iš lentynų ir nesusimokėjus eiti namo išsivirti vakarienės. O vogti kūrinius, deja, daugeliui lietuvių dar yra normalu“, – kalba komikso autorė, grafikos dizainerė U.Šimulynaitė.

Pasak autorės, pati komikso istorija yra jos fantazijos vaisius, tačiau pagrįsta patyrimu, kuomet jai pačiai teko kovoti, kad būtų sumokėta už vieno ar kito kūrinio panaudojimą. „Kūrėjams neretai tenka apginti savo, kaip kūrėjo teises. Šiame komikse pabandžiau sugretinti džiaugsmą ir siaubą, kada sėkmingai pabaigus kūrinį, ne viskas susiklosto taip, kaip planuota, ir autorius sužino, jog jo darbas atsidūrė piratinėje svetainėje, todėl jį „vartoja“ visi, kas netingi. Mano nuomone, tai yra lygiai tokia pati vagystė kaip ir kokio nors apčiuopiamo produkto: mašinos, smuiko ar bandelės“, – sako U.Šimulynaitė.

Ne tik komiksus, bet ir knygas vaikams kurianti grafikos dizainerė sako darbe dažnai susidurianti su intelektine produkcija, tokia kaip šriftai, programos, nuotraukos. „Neretai išgirstu priekaištų iš užsakovų, kad mano darbai yra brangesni nei kažkieno kito. Tada turiu jiems aiškinti, kad nieko nevagiu, o viskas kainuoja, todėl man pačiai ne tiek daug ir belieka. Vienas užsakovas net pasisiūlė tiesiog nukopijuoti iš savo kompiuterio ir man perduoti šriftus. Jam paaiškinau, kad aš nenoriu vogti, noriu dirbti sąžiningai. Visada labai džiaugiuosi atsakingais užsakovais, kurie supranta, kad intelektinės produkcijos vogti nevalia. Beje, pastebiu, jog tokių žmonių sutinku vis dažniau“, – pasakoja komiksų kūrėja, Asociacijos LATGA Jaunojo menininko stipendijos laimėtoja, užpernai išleidusi didelio populiarumo sulaukusią komiksų knygą „Vilniaus miesto legendos“.

Susitikimas su populiariais autoriais

Šiandien, vasario 23 d., Konferencijų salėje 3.1. 18 val. vyks susitikimas su bibliotekų lankytojų mėgstamiausiais autoriais, kurį ves literatūros kritikas Valentinas Sventickas.

„Kuo pasikliauti: ekspertų komisijomis, kritikais, apdovanojimais, skaitymo statistika? Ar populiari knyga turi išliekamąją meninę vertę? O gal ji buvo parašyta, siekiant įsiteikti skaitytojui? Ar gali knygos ar autoriaus populiarumą skatinti bibliotekos, knygynai, recenzentai, Asociacija LATGA? Šiuos ir panašius klausimus aš užduosiu susitikimo dalyviams“, – renginio temą trumpai pristato V.Sventickas.

Į susitikimą su mugės dalyviais ir lankytojais pakviesti autoriai, kurių pavardės pernai atsidūrė mėgstamiausiųjų bibliotekų skaitytojų sąrašuose. Tai – rašytojas Vytautas Račickas, vertėjas Teodoras Četrauskas, knygų dailininkė Deimantė Rybakovienė ir iliustratorė Sigutė Ach. Taip pat šiame susitikime dalyvaus ir Asociacijos LATGA direktorius, poetas Jonas Liniauskas.

Konsultuos autorius

„Literatūros pasaulio atstovams – tiek autoriams, tiek vertėjams, tiek leidėjams – kyla daugybė įvairių klausimų, į kuriuos tik mes galime atsakyti, todėl mugės rengėjų prašymu Asociacija LATGA paruošė konsultacinę programą“, – pasakoja Asociacijos LATGA stendo kuratorė Gailė Jurgaitytė.

Pasak jos, išskirtinis dėmesys bus skiriamas LATGA administruojamai autorių teisei į atlyginimą už knygų panaudą bibliotekose. Literatūros autoriai visomis mugės dienomis galės ne tik gauti visą jiems rūpimą informaciją, bet ir užregistruoti savo leidinius. Tekstų autoriai, kurių kūryba naudojama muzikiniuose kūriniuose, galės čia užpildyti paraiškas dėl stojimo į Asociaciją LATGA. Konsultacijų programoje aktualių temų ras įvairiausių meno sričių atstovai: bus kalbama apie autorių teisių paveldėjimą, meno reprodukcijų teisėtą panaudojimą leidiniuose, kūrinių naudojimą internete.

Asociacijos LATGA stendas Vilniaus knygų mugėje iš dalies finansuojamas pagal Kultūros ministerijos Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programą.

Asociacija LATGA jau daugiau nei 25-erius metus kolektyviai administruoja įvairių sričių (muzikos, vizualiųjų menų, audiovizualinių menų, literatūros, dramos) autorių teisių turėtojų teises, renka ir paskirsto autorinį atlyginimą už kūrinių panaudojimą, koordinuoja asociacijos narių veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius