Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ekspertai: popierinės knygos užleidžia vietą elektroninėms

Dar neseniai atrodė, kad elektroninės knygų skaityklės tėra prabangus žaisliukas, niekada neišstumsiantis popierinių knygų, tačiau nauji pardavimo duomenys rodo, kad jau galima pradėti kalbėti apie spausdintinių knygų eros pabaigą.
Elektroninė knyga
Elektroninė knyga / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per pirmus tris šių metų mėnesius buvo parduoti 11,3 milijonai popierinių knygų, kai per tą patį laikotarpį praėjusiais metais buvo parduota 14,9 milijonai spausdintinių knygų, rašoma dailymail.co.uk.

Toks popierinių knygų pardavimo mažėjimas siejamas su tokių skaityklių kaip „Kindle“, „Sony Reader“ ar planšetinių kompiuterių populiarėjimu. Elektroninėse skaityklėse galima sutalpinti iki 1400 knygų, ir jas patogiau nešiotis su savimi nei popierines knygas. Vidutiniškai knyga sveria 300 gramų, kai „Kindle“ ar „Sony Reader“ skaityklės – apie 170 gramų.

„Nielsen BookScan“ analitikai teigia, kad popierinių knygų pardavimai smuko apie 11 proc. Tiesa, pastebima, kad stabilūs liko knygų kietais viršeliais pardavimai.

Bestselerių autorius G.P.Tayloras sako: „Aš manau, kad mes matome knygų minkštais viršeliais pabaigą, ir drįsčiau teigti, kad 2020 metais tokios knygos bus retai matomas produktas“.

Žurnalo „The Bookseller“ analitikai teigia, kad vienas iš aštuonių romanų dabar parduodamas skaitmenine forma. Manoma, kad pirkti elektronines knygas ateityje taps tokiu pat įprastu dalyku kaip siųstis muziką internetu, tačiau gražiai išleistos knygos kietais viršeliais ir toliau liks populiarios, nes žmonės mėgsta kolekcionuoti knygas.

G.P.Tayloras sako: „Knygos kietais viršeliais visuomet bus parduodamos. Tai tarsi knygų verslo vinilai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius