-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

F.Scotto Fitzgeraldo patarimai, kaip rašyti knygas

F. Scottas Fitzgeraldas dažnai apibūdinamas kaip kūrėjas, kuriam rašymas buvo tiesiog kraujyje. Tačiau pats rašytojas teigė, kad iš tiesų viskas, ką jis pasiekė, buvo sunkaus darbo rezultatas. Čia pateikiami jo patarimai, kaip rašyti knygas.
F.Scottas Fitzgeraldas
F.Scottas Fitzgeraldas / Nuotr. iš „Wikipedia“
Temos: 2 Knygos Literatūra

Naujienas apie knygas, konkursus ir naujausių knygų recenzijas sekite tinkle „Facebook“. Spauskite čia.

Portalas openculture.com pateikia septynis F.Scotto Fitzgeraldo patarimus iš knygos „F. Scott Fitzgerald on Writing“ apie tai, kaip rašyti knygas.

1.Pradėkite nuo pastabų užsirašymo

F.Scottas Fitzgeraldas turėjo įprotį užrašų knygutėse užsirašinėti jam staiga šaunančias mintis. Šiuos užrašus jis dėliodavo į kategorijas: „Jausmai ir emocijos“, „Pokalbiai ir išgirsti dalykai“, „Merginų aprašymai“. Ketvirtame dešimtmetyje duodamas patarimus Sheilah Graham jis siūlė daryti tą patį. 1940 metais savo atsiminimuose ji rašė, ką patarė F.Scottas Fitzgeraldas: „Turi pradėti nuo to, kad užsirašinėsi pastabas. Gali būti, kad tau prireiks tai daryti ilgus metus...Kai galvoji apie kažką, kai kažką prisimeni, viską užsirašyk. Užsirašyk tuo metu, kai apie tai galvoji. Galbūt niekada antrą kartą neprisiminsi to taip ryškiai“. 

2.Sudarykite detalų savo kūrinio planą

Rašydamas savo romanus F. Scottas Fitzgeraldas apsikraudavo savo herojų gyvenimų istorijas nusakančiais planais. 1936 metais, rašydamas laišką Johnui O'Harai, jis siūlė viską pradėti nuo didelio, detalaus plano sudarymo.  Jis rekomendavo plano kūrimui skirti du mėnesius, vėliau susikoncentruoti ties pagrindiniu romano įvykiu, kulminacija ir dar tris mėnesius dirbti ties jos išvystymu įvairiomis kryptimis. 

3.Niekam nepasakokite apie tai, ką rašote.

F.Scottas Fitzgeraldas laikėsi principo niekam nepasakoti apie tai, ką tuo metu rašo. 1940 metais laiške dukteriai Scottie jis rašė: „Manau, kad puiki taisyklė nepasakoti apie darbą, kol jis nėra baigtas. Taip jau nutinka, kad jeigu papasakoji, kažkurią dalį to prarandi. Tuomet niekada vėliau kūrinys tau taip smarkiai nebepriklausys kaip anksčiau“. 

4.Kurkite žmones, o ne tipažus

F.Scottas Fitzgeraldas garsėjo savo kuriamais simboliškais personažais. Tačiau jis pats teigė, kad tai tebūdavo atsitiktinumai, o jis iš tiesų visuomet stengdavosi rašyti apie konkrečius žmones, kurie jam yra įdomūs. 1926 metais apsakymo „The Rich Boy“ pradžioje jis rašė: „Pradėk nuo konkretaus žmogaus, ir tu sukursi tipažą, pradėk nuo tipažo, ir tu nieko nesukursi“. 

5.Naudokite gerai žinomus žodžius

1929 metais laiške koledžo draugui, rašytojui Johnui Peale Bishopui jis rašė, kad niekuomet nereikia naudoti mažai žinomų žodžių, nebent taip daroma specialiai, siekiant sukurti „delikatų atspalvį“. Tiesa, jis rašė, kad šiai puikiai taisyklei yra ir išimčių – pavyzdžiui, siekiant išvengti pasikartojimų ar ritmo dėlei. 

6.Naudokite veiksmažodžius, o ne daiktavardžius

1938 metais laiške savo dukrai jis rašė, kad ypatingą dėmesį reikia atkreipti į veiksmažodžius. Jis teigė, kad visų gerų kūrinių sakinių pagrindas yra veiksmažodžiai, kuria verčia sakinius judėti.

7.Būkite negailestingas

Rašytojai kartais būna priversti daryti sunkius sprendimus. F.Scottas Fitzgeraldas perspėja apie pavojų rašytojams pernelyg prisirišti prie to, ką jie jau parašė. Jis sakė, kad labai svarbu objektyviai įvertinti visą kūrinį, ir jeigu kažkas netinka, to tiesiog atsikratyti. Kartais geriau viską pradėti iš naujo, negu likti prisirišus prie to, ką jau padarei, stengiantis tai ištaisyti. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius