Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gabrielis Garcia Marquezas siųsdavo savo knygų rankraščius Fideliui Castro, kad šis ištaisytų klaidas

Nobelio premijos laureatas, knygos „Šimtas metų vienatvės“ autorius Gabrielis Garcia Marquezas siųsdavo Kubos diktatoriui Fideliui Castro savo knygų rankraščius, kad šis peržiūrėtų juos ir pažymėtų gramatines bei faktines klaidas, skelbia guardian.co.uk. Tik tuomet rašytojas rankraščius pateikdavo leidėjui.
Fidelis Castro ir Gabrielis Garcia Marquezas
Fidelis Castro ir Gabrielis Garcia Marquezas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lotynų Amerikos kultūros specialistė Stéphanie Panichelli-Batalla pasakojo leidiniui: „Prezidentas ryte rijo knygas. Kuomet jie susitiko 1977 metais, jie kelis kartus kalbėjo apie literatūrą, ir galų gale Fidelis pasisiūlė skaityti jo rankraščius, nes yra itin pastabus detalėms.“

G.G.Marquezas, kuris mirė 2014 metais, palaikė Kubos revoliuciją, net ir nepaisant F.Castro žmogaus teisių pažeidimų.

Kaip sako S. Panichelli-Batalla, F.Castro taisydavo faktines ir gramatines klaidas, nesikišdavo į ideologinius kūrinių aspektus. Pavyzdžiui, jis pažymėdavo, jeigu rašytojas klaidingai nurodydavo laivo greitį ar ginklų duomenis.

Rašytojas su F.Castro susitiko viešbutyje Kuboje 1977 metais. Nors susitikimas neva buvo atsitiktinis, S. Panichelli-Batalla mano, kad F.Castro galėjo surežisuoti šį susitikimą išgirdęs, kad kolumbietis rašytojas rašo knygą apie gyvenimą Kuboje, kuriai taikomas JAV embargas. Ši knyga niekada nepasirodė.

Nors G.G.Marquezas gaudavo F.Castro patarimus, nėra žinoma, ar jis patarinėdavo Kubos lyderiui. 1978 metais duodamas interviu rašytojas sakė, kad jis kritikuotų Kubos prezidentą kalbėdamas su juo akis į akį, tačiau niekada nedarys to viešai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius