-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsusis rašytojų karas baigtas: Salmanas Rushdie ir Johnas le Carre susitaikė

Vienas kitam karčių žodžių spaudoje negailėję rašytojai Salmanas Rushdie ir Johnas le Carre nutraukė abipusę nesantaiką – jie pripažino vienas kito talentą, skelbia guardian.co.uk.
Johnas le Carre (kairėje) ir Salmanas Rushdie
Johnas le Carre (kairėje) ir Salmanas Rushdie / „Scanpix“ nuotr.

Literatūros naujienas galite sekti ir socialinio tinklapio „Facebook“ puslapyje „15min knygų lentyna“.

Prieš 15 metų S.Rushdie pavadino J.le Carre „pasipūtusiu šikniumi“, o J.le Carre atkirto, kad šis kanonizavo pats save. Nuo to laiko abu rašytojai stengėsi įgelti vienas kitam, tačiau dabar šis pastarojo meto vienas garsiausių rašytojų konfliktų baigtas.

Praėjusį mėnesį S.Rushdie pareiškė, kad jis labai vertina J.le Carre kaip rašytoją. „Norėčiau, kad mes nebūtume to padarę“, – sakė jis apie 1997 metais „The Guardian“ puslapiuose tarp jų įsiplieskusį konfliktą. Jis pripažino, kad J.le Carre knyga „Bastūnas, siuvėjas, kareivis, šnipas“ yra tarp geriausių Didžiosios Britanijos pokario knygų.

Atsakydamas į tai ir J.le Carre išreiškė norą taikytis. „Aš taip pat apgailestauju dėl to ginčo, – sakė jis „The Times“. – Aš žaviuosi S.Rushdie dėl jo darbo ir drąsos ir gerbiu jo poziciją.“ Paklaustas, kaip elgtųsi, jei rytoj susitiktų Salmaną, jis atsakė, kad šiltai paspaustų ranką „nuostabiam rašytojui“.

Dviejų rašytojų konfliktas kilo dėl S.Rushdie knygos „Šėtoniškos eilės“, kurioje kai kurie musulmonai įžvelgė pasityčiojimą iš islamo.

Tuomet J.le Carre prisijungė prie S.Rushdie kritikų ir teigė, kad rašytojo požiūris į religiją buvo nepagarbus. Kuomet vėliau J.le Carre buvo apkaltintas antisemitizmu, S.Rushdie „The Guardian“ paskelbė laišką, kuriame aiškiai išreiškė savo neigiamą požiūrį į šį rašytoją. J.le Carre atsakė, kad S.Rushdie, kaip visuomet, tiesą nustato pagal savo reikmes.

S.Rushdie išvadino knygų apie šnipus autorių „pasipūtusiu šikniumi“, o J.le Carre parašė, kad šis kanonizavo save. S.Rushdie nepraleido progos atsakyti, pareiškęs, kad „pasipūtęs šiknius“ yra palyginus švelnūs žodžiai, kuriuos jis galėjo pritaikyti J.le Carre. Jo nuomone, labiau tiktų  „neišprusęs“ ar „pusiau raštingas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius