Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gytis Norvilas: „Rašydamas meti kelią dėl bekelės“

Pirmadienį Vilniaus Vileišių rūmuose atsiimdamas premiją už kūrybiškiausią pernykštę knygą, poetas Gytis Norvilas pasidalijo savo kūrybos principais: kurti – tai bristi į pelkę, kurioje gausiausia gyvybės.
Gytis Norvilas
Gytis Norvilas / Marijaus Gailiaus nuotr.

Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto (LLTI) mokslininkai kūrybiškiausia knyga paskelbė G.Norvilo poezijos rinkinį „Grimzdimas“. Už šį kūrinį jis pernai rudenį pelnė ir Jotvingių premiją.

„Siekiu sumedžioti be jokių varovų, tykodamas, laukdamas. Pasikliauju instinktu, nuojauta. Lauki, lauki: yra arba nėra. Dažniausiai nėra, ir mane tai tenkina. Mes pernelyg daug kuriame, pernelyg daug rašome. Esame pernelyg priklausomi nuo kūrybos. Prikurta daug – daug ir melo. Visi mano turintys kurti, bet tu pabandyk nekurti! Kūrybiška visuomenė, kūrybiškumo kursai, kūrybinės organizacijos, kūrybinės bendruomenės – per daug, sutikite. Visos mano knygos, tikiuosi, – iš nekūrybos. Aš esu gyvenimo pusėje“, – kalbėjo poetas.

Jis pripažino, kad nuo kūrybos labiausiai gelbėja buitis ir fizinis darbas, antraip jau būtų „seniai paklaikęs“. Jeigu jau kuri, G.Norvilo teigimu, būtina mesti kelią dėl bekelės, kad rašymo sąlygas diktuotų atsitiktinumas bei įtampa tarp tuštumos ir ženklo. „Kūryba yra atsitiktinumų virtinė – reikia juos bandyti suverti ant vieno stuburo, suteikti struktūrą“, – sakė G.Norvilas.

Kūrybiškiausių knygų dvyliktuką sudarantys tyrinėtojai atkreipė dėmesį ne tik į atsinaujinančią poeto raišką, bet ir tvirtą laikyseną – ir dabartinės kultūros lauke, ir vertinant literatūros tradiciją.

Marijaus Gailiaus nuotr./Gyčio Norvilo „Grimzdimas“
Marijaus Gailiaus nuotr./Gyčio Norvilo „Grimzdimas“

„Laureatas šią premiją gauna antrą kartą, nors pats apie premijas yra sakęs, kad jos yra šioks toks nesusipratimas, dažnai – susitarimo reikalas. Musų komisijos niekas negali priversti kaip nors balsuoti, įkalbėti, susitarti, nes visi turime neblogus ragus“, – kalbėjo dr. Donata Mitaitė, LLTI instituto Šiuolaikinės literatūros skyriaus vadovė.

Anot dr. Dalios Satkauskytės, „ne kiekvienais metais atsitinka, kad knyga literatūros kritikus ištinka“. Todėl antrą kartą paskelbti G.Norvilą kūrybiškiausios knygos laureatu nuspręsta be ginčų. 1200 eurų dydžio premiją mecenavo Vilniaus „Rotary“ klubas.

„Glumina šios poezijos kuriama konvulsiška akistata su vidinės tikrovės turiniu. Tai kasdienybės skrodimas – kartais ir nejaukus, užtat apvalantis“, – pridūrė dr. Akvilė Rėklaitytė, kūrybiškiausios knygos rinkimų komisijos pirmininkė.

Dr. Mindaugo Kvietkausko žodžiais, Gytį Norvilą būtų galima apdovanoti ne tik už kūrybiškiausią 2017 metų knygą, bet ir kūrybiškiausią 2018 metų žurnalą. „Jo išleistas „Literatūra ir menas“ yra meno kūrinys savyje – bestseleris baltais puslapiais. Tai tapo didžiule akcija, kuri galų gale galbūt pakeis mūsų valdžios, politikų požiūrį į kultūrinę spaudą“, – pabrėžė jis.

Galiausiai gyvenimo pirmenybę prieš kūrybą deklaravęs G.Norvilas rado patarimą ir pavasario sutiktuvėms. „Pagalvojau: Kovo 11-oji. Pavasaris. Ir tas ledonešis, kuris laukia už lango. Kai išlipu Kalnų parko stotelėje ir žiūriu į Nerį, žiūriu į Vilnelę, matau stebuklą – ledonešį. Vaikus iš mokyklų reikia traukt ir vest žiūrėt ledonešio!“ – paragino laureatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius