Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

H.P.Lovecrafto kūryba – jau lietuviškai: „Sveiki atvykę į tamsių istorijų ir siaubo pasaulį“

Lietuvių vertimų istorijoje užpildyta dar viena spraga – išleista Howardo Phillipso Lovecrafto kūrybos rinktinė „Tykantis tamsoje“ (išleido leidykla „Kitos knygos“, iš anglų kalbos vertė Marius Burokas, Paulius Jevsejevas, Virginija Mickienė, Andrius Kunčina). Šis autorius padarė didžiulę įtaką tiek tamsiajai muzikai, tiek kinui, tiek literatūrai ar žaidimų kultūrai. 
H.P. Lovecrafto kūrybos rinktinės „Tykantis tamsoje“ pristatymas
H.P. Lovecrafto kūrybos rinktinės „Tykantis tamsoje“ pristatymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Amerikiečių rašytojo, siaubo ir weird fiction, keistosios literatūros, klasiko H.P.Lovecrafto (1890–1937) tekstai – tarsi skiepai nuo egocentrizmo. Jie primena apie žmogaus vienatvę ir menkumą nepažinaus, neaprėpiamo, šalčiu alsuojančio kosmoso akivaizdoje. Didžiausio siaubo šaltinis – susidūrimas su absoliučiu nežmogiškumu. Knygos istorijose – rafinuoti estetai kapų plėšikai, menininkai, kuriems pavyksta užčiuopti Visatos paslaptis, mokslininkai, trokštantys atrasti tai, kas galbūt net neskirta žmogui, apleistos tolimos vietovės, tampančios šiurpių būtybių priebėga…“ – rašoma šios knygos pristatyme.

Vienas iš šio kūrinių sudarytojų P.Jevsejevas teigė tikintis, kad ši kūryba skaitytojams suteiks „daug vaizduotės malonumų, ekstremalių stilistinių pojūčių, čia pat tykančio kosminio šalčio nuojautą ir primins, kokia kerinčiai įvairi yra klasikinė pasaulio literatūra“.

Leidyklos „Kitos knygos“ vadovas Gediminas Baranauskas teigė, kad knygų mugėje tik pradėjus prekiauti šiuo kūriniu jau pastebimas susidomėjimas – dažniausiai tai žmonės, kurie ateina prie stendo, iš anksto tvirtai žinodami, kad nori įsigyti būtent šią knygą.

Jam antrino ir kita šios leidyklos atstovė Aira Niauronytė. Ji sakė, kad dar prieš išleidžiant knygą leidykla sulaukė nemažai el. laiškų, skambučių su klausimais, kada šis kūrinys pasirodys lietuviškai. Mugėje, anot jos, knyga domisi tiek jaunesnės kartos atstovai, tiek jau puikiai žinantys šio autoriaus kūrybą.

Penktadienį įvyko ir šios knygos pristatymas Vilniaus knygų mugėje. Tai buvo ne tradicinis knygos pristatymas, nes ir šio autoriaus kūryba sunkiai telpa į tradicinės literatūros rėmus – ji persmelkta siaubu, šalčiu, grėsmės nuojauta, žvilgsniu į tamsiąją pasąmonės pusę, išlaisvinta vaizduote ir fantasmagoriškomis žaismėmis. Nieko keisto, kad tamsiosios, alternatyvios muzikos kūrėjams daug dešimtmečių jis yra vienas iš svarbiausių įkvėpimo šaltinių. Vilniaus knygų mugėje H.P.Lovecrafto kūryba pristatyta tamsios muzikos ir siaubo istorijų vakaru, kuriame dark ambient/ industrial muzika salę į tamsą nardino Daina Dieva, o autoriaus eiles skaitė Dainius Gintalas.

Šio pristatymo moderatorius Darius Pocevičius pristatė būsimą meninę akciją – vasario 28 dieną Vilniaus Lukiškių aikštje bus pastatyta skulptūra vienai iš H.P.Lovecrafto išgalvotų dievybių – Kthulhu.

VIDEO: Vilniaus knygų mugė 2018: svarbiausi faktai, užsienio svečiai, rekomenduojamos knygos ir renginiai

Kalbėdamas apie H.P.Lovecraftą D.Pocevičius sakė, kad šis autorius žmonių sąmonėje atsirado palyginus neseniai – dabar tamsiųjų istorijų pasakojimo klasiku vadinamas autorius mirė beveik niekam nežinomas ir tik vėliau imtas laikyti klasiku, o prieš tai buvo laikytas bulvarinių skaitalų, siaubo filmų scenarijų autoriumi.

Kalbėdamas apie šio autoriaus tamsiųjų fantazijų kilmę, D.Pocevičius teigė, kad turbūt reikėtų nusikelti į jo vaikystę – jis buvo uždaras, intravertas, o ir vėliau gyvenime jis buvo rasistas, ksenofobas, antisocialus asmuo ir puritonas. Nagrinėjant jo fantazijų šėlsmą kūriniuose yra keliamos kelios versijos – viena jų, kad pabaisas jis sugalvojo kurdamas kitataučių žmonių įvaizdžius. Kita versija – kad savo fantazijos pasaulį kūrė iš sapnų. Kuria versija tikėti – kiekvieno skaitytojo reikalas, tačiau nenuneigiama viena – net ir praėjus 80 metų po šio kūrėjo mirties, jis išlieka vienu dažniausiai mėgiamų, cituojamų, kopijuojamų autorių, atkeliaujančių pas mus iš patamsių zonos, o dabar prabylančiu mums ir lietuviškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius