Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Happy 365“ žurnalo ir G.Grušaitės knygos viršelių panašumas: interpretacija ar nepagarba autoriams?

Prekyboje pasirodžius naujam „Happy 365“ žurnalo numeriui, jo viršelis sukėlė diskusijų. Jame matoma gulinti moteris, kurios viršutinė kūno dalis slepiasi po grietinėle, labai primena lietuvių rašytojos Gabijos Grušaitės 2017 m. pasirodžiusios knygos „Stasys Šaltoka: vieneri metai“ viršelyje po iškeptais kiaušiniais gulinčią moterį.
Gabijos Grušaitės knygos viršelis (kairėje) ir žurnalo viršelis
Gabijos Grušaitės knygos viršelis (kairėje) ir žurnalo viršelis / 15min ir Gabijos Grušaitės nuotr.

Apie tai G.Grušaitė, kuriai neseniai buvo įteikta J.Ivanauskaitės premija, paskelbė „Instagram“ ir „Facebook“ socialiniuose tinkluose, pridėjusi, kad riba tarp komplimento ir idėjos vagystės yra slidi.

Portalui 15min susisiekus su G.Grušaite, ji sakė pati naujo „Happy 365“ numerio rankose nevarčiusi, bet draugai jai jau siuntė nuotrauką ir rodė panašumus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabija Grušaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabija Grušaitė

Anot G.Grušaitės, jos knygos viršelio autoriai – iliustratorių iš Indonezijos duetas „The Taable“. Su iliustratoriais G.Grušaitės knygą išleidusi leidykla „Lapas“ pasirašė sutartį ir jiems už nuotrauką, kuri G.Grušaitei labai patiko, sumokėjo, anot rašytojos, nemažą pinigų sumą.

Ji sakė spėjanti, kad „Happy 365“ tiesiog iš interneto pasiėmė jos knygos viršeliui panaudotą nuotrauką ir ją apdirbo.

„Nebuvo gautas leidimas, kiek aš žinau, nei iš autorių, nei iš mūsų (…). Nemanau, kad iliustraciją būtų pardavę tai pačiai šaliai, žurnalo viršeliui, ir mums nepranešę“, – sakė G.Grušaitė.

Ronaldo Buožio nuotr./Knygos viršelis
Ronaldo Buožio nuotr./Knygos viršelis

„Tai tiesiog rodo Lietuvoje pasitaikančią nepagarbą autoriams. (…) Man atrodo, kad menininkai turėtų už savo darbą būti gerbiami, ir jiems turėtų būti mokama. Tai neturėtų būti tiesiog iš interneto paimama iliustracija. Nes tai yra ta pati iliustracija, tik ant kiaušinio yra uždėta grietinėlė“, – pridūrė rašytoja.

G.Grušaitė sakė su leidykla ketinanti pasitarti, kaip toliau elgtis, taip pat lauksianti ir žurnalo atstovų paaiškinimo.

Netrukus po 15min pokalbio su rašytoja G.Grušaitės įrašo „Facebook“ tinkle komentaruose apsireiškė ir „Happy 365“ viršelio autorius – žymus fotografas Algis Kriščiūnas. Jis paskelbė, kad savo pieštu viršeliu norėjo padaryti indoneziečių iliustracijos interpretaciją.

„Aš esu šito kaltininkas. Nutapiau paveikslą, Eggs and Legs dietinę interpretaciją – štai, koks yra visas paveikslas“, – parašė A.Kriščiūnas, pridėjęs ir pilną paveikslą, kokį, anot jo, nutapė.

A.Kriščiūno komentaras „Facebook“/Algio Kriščiūno įkeltas visas piešinys
A.Kriščiūno komentaras „Facebook“/Algio Kriščiūno įkeltas visas piešinys

G.Grušaitės paklaustas, ar tapydamas nepanaudojo svetimos iliustracijos, A.Kriščiūnas pripažino, kad išties panaudojo. Apie tai, kad ši iliustracija Lietuvoje anksčiau panaudota kaip knygos viršelis, jis sakė nežinojęs.

„Taip, mane labai inspiravo ta lėlyčių po kiaušiniais idėja, todėl ir norėjau padaryti jos interpretaciją. Taip, esu kaltas – nežinojau, kad tai tavo knygos viršelis, tikrai nenorėjau nieko blogo. Atvirai prisipažinsiu – jaučiuosi nekaip“, – parašė A.Kriščiūnas ir pridėjo liūdną šypsenėlę.

Vėliau jis pridūrė nuoširdžiai atsiprašantis, „kad taip kvailai pridirbo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius