-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Haruki Murakami ir džiazas: pažintis su muzika ir mėgstamiausi kūriniai

Japonijos rašytojo Haruki Murakami gerbėja tikrai žino, kad šis visame pasaulyje populiarus autorius turi dvi aistras – bėgimą ir džiazą.
Haruki Murakami
Haruki Murakami / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Knygoje „Ką aš kalbu, kai kalbu apie bėgimą“, kuri vadinama H.Murakami atsiminimų kūriniu, autorius pasakoja, kaip tapo bėgiku ir kaip bėgimas susiję su jo rašytojo keliu.

Visgi, kaip skelbia „Open Culture“, H.Murakami asmenybės formavimuisi daug davė džiazo muzika, o ypač Tokijuje esantis šio muzikos žanro baras „Peter Cat“, kurį rašytojas pardavė. Būtent šiame bare H.Murkami praleisdavo daug laiko apsuptas džiazo muzikos.

15min.lt jau anksčiau rašė, kaip atrodo populiaraus autoriaus darbo stalas, šalia kurio – įspūdinga muzikos plokštelių kolekcija. Dauguma šių plokštelių – džiazo skambesiai.

H.Murakamis yra tikras džiazo fanatikas. Jis taip mėgsta šią muziką, kad ją įpina ir į savo kūrybą. Rašytojas taip pat yra sukūręs dvi esė „Portrait ir Jazz“ ir „Portrait in Jazz 2“.

„Pirmą kartą su džiazu susipažinau 1964 metais, kai buvau paauglys“, – 2007 metais „The New York Times“ rašė H. .Murakami.

Pasak jo, tais metais Kobės mieste koncertavo grupė „Jazz Messengers“ ir Artas Blakey. Būsimasis rašytojas turėjo bilietus į koncertą. „Tai buvo pirmas kartas, kuomet aš klausiausi džiazo. Buvau apstulbintas“, – prisimena H.Murakami.

Vėliau Japonijos autorius padarė išvadą, kad rašymas ir džiazas turi daug bendro: ir ten, ir ten reikia išlaikyti pastovų ritmą, melodijos harmoniją ir improvizaciją, kuri ateina iš kūrėjo vidaus.

VIDEO: Esė „Portrait in Jazz“ minimos džiazo dainos

Po to, kai buvo uždaryta „Peter Cat“ kavinė, H.Murakami gerbėjai neturėjo vietos, kurioje skambėtų rašytojui patinkanti muzika.

Visgi jos galima rasti internete. Štai „Youtube“ vartotojas Ronny Po yra sudaręs grojaraštį, kuriame pateikiamos visos džiazo dainos, paminėtos Japonijos rašytojo esė „Portrait in Jazz“. Čia išgirsite Cheto Bakerio, Charlie Parkerio, Stano Geto, Billo Evanso ir Mileso Daviso džiazo dainas.

Jei planuojate kelionę į Tokiją, būtinai apsilankykite kavinėje „Rokujigen“, kurioje renkasi H.Murakami gerbėjai ir skaito jo kūrybą. Maža to, šioje kavinėje skamba autoriui patinkanti muzika, kurią jis apibūdino paprastai: viskas, ko jam reikia.

Ir nepamirškite grupės „Lovin Spoonful“ kūrybos. Ją H.Murakami ypač dievina.

VIDEO: Kavinė, kurioje renkasi H.Murkami gerbėjai

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius