Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Huculų knyga“ – jau Lietuvos nacionalinėje bibliotekoje

Nacionalinę biblioteką pasiekė ilgai laukta dovana – Estijos ir Ukrainos menininkų sukurta rankų darbo „Huculų knyga“.
„Huculų knyga“
„Huculų knyga“ / Bibliotekos nuotr.
Temos: 2 Literatūra Knygos

Šią Lietuvos nacionalinei bibliotekai skirtą knygą – 9-ąjį egzempliorių iš 35 pagamintų – 2014 m. spalio 3 d. Estijos nacionalinėje bibliotekoje vykusiame Ukrainos Karpatų kalniečių huculų renginyje-parodoje kultūros ministrė Urve Tiidus perdavė Lietuvos ambasadai Estijoje. Knygos, kurią sudaro iliustracijos bei poemos ukrainiečių ir anglų kalbomis, tikslas – pristatyti kalniečius huculus, jų kultūrą. 30 šios knygos egzempliorių paskirta didžiausioms pasaulio bibliotekoms.

Ypatinga dovana besididžiuojantis Lietuvos nacionalinės bibliotekos direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas pabrėžia, kad ji svarbi ne tik specialistams. „Džiaugiamės mus pasiekusiu unikaliu kūriniu, kuris, kaip tikimės, sudomins įvairių tautų ir kultūrų istorija bei tradicijomis besidominčius tyrinėtojus – istorikus, kultūrologus, menininkus, taip pat ir kitus plataus akiračio žmones,“ – mano prof. dr. R. Gudauskas.

Be galo turtinga ir savotiška huculų kultūra per mažai žinoma net ir Ukrainai

Ši žinia nudžiugino ir Lietuvos ukrainiečių bendrijos pirmininkę Nataliją Šertvytienę, kuri pati yra huculų kilmės. „Labai smagu, kad huculų kultūra pasiekė ir Lietuvą. Be galo turtinga ir savotiška huculų kultūra per mažai žinoma net ir Ukrainai. Su Lietuvos nacionaline biblioteka esame pasiryžę bendradarbiauti pristatant šią knygą visuomenei ir įgyvendinant kitus tarpkultūrinio bendradarbiavimo projektus“, – sakė ji.

Nacionalinės bibliotekos dokumentinio paveldo saugotojai ir knygrišiai, gėrėdamiesi šia unikalia rankų darbo knyga sako, kad ji įdomi ir turiniu, ir gamybos technika. Ją sudaro 5 dalys, skirtos amžinosioms, kiekvienai tautai svarbioms vertybėms – namams, gyvenimo ratui, tikėjimui. Visa tai iliustruoja eilėraščiai, senos nuotraukos.

„Huculų knygą“ kūrė daugybsė menininkų iš įvairių šalių, kurie tarsi laišką rašė savo mintis ir pastebėjimus. Visa knyga pagaminta iš rankų darbo popieriaus – semto, inkrustuoto džiovintais augalais. Knygai formą suteikia mediniai kietviršiai, susegti medinėmis sąsagomis, lapai susiūti pergamento juostelėmis, o nugarėlė apgaubta odos juosta. Šios knygos vertė ne tik kultūrinė – galimybė pažinti Karpatų vietinius gyventojus huculus: jų buitį, kasdienybę ir papročius, bet ir meninė – meninės knygrišystės pavyzdys.

Nacionalinėje bibliotekoje „Huculų knyga“ bus saugoma Retų knygų ir rankraščių skyriuje. 

Ukrainoje Karpatų kalnų vietiniai gyventojai huculai pragyvenimui užsidirba iš galvininkystės, miško verslų, puodininkystės ir turizmo. Dabartiniais duomenimis, huculais save laiko daugiau nei 20 tūkstančių vakarų Ukrainos gyventojų. Dauguma jų gyvena Ivano Frankivsko ir Černivcių regionuose 
bei Užkarpatėje. Pagal antropologinį tipą ir materialinę kultūrą šis ukrainiečių kalba šnekantis etnosas artimas lenkams ir kitoms Karpatų tautoms, apsigyvenusioms regione dar iki slavų atėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius