-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Knygų mugę atvykstanti latvių rašytoja Z.Zusta: „Norime to ar ne, visų mūsų galvose yra tarakonų“

„Norime to ar ne, visų mūsų galvose yra tarakonų“, – teigia į Vilniaus knygų mugę atvykstanti latvių žurnalistė, knygų vaikams ir suaugusiesiems autorė Zanė Zusta. Žinoma, ji kalba ne apie tikruosius ilgaūsius. Jos minimi tarakonai – tai visokiausios mintys, nuostatos, nuoskaudos, pretenzijos, mažyčiai ir didžiuliai pykčiai, pavydo apraiškos, įgeidžiai, neurozės...
Zane Zusta ir knyga „Tarakonai mano galvoje“
Zane Zusta ir knyga „Tarakonai mano galvoje“ / Aija Krodere nuotr.

Apie tai – pranešime žiniasklaidai.

Pati pradėjusi su jais kovoti ir pajutusi, kad ši tema aktuali ir įdomi, Z. Zusta nusprendė parašyti knygą ir taip padėti moterims atrasti kelią į tokį gyvenimą, kokio jos seniai norėjo. Taip gimė jos ir psichoterapeutės Dianos Zandės knyga „Tarakonai mano galvoje“, kuri Latvijoje jau tapo bestseleriu, o Lietuvoje dar tik bandys atrasti kelią į skaitytojų širdis.

– Apie ką ši knyga?

– Šioje knygoje – penkiolikos moterų, kurioms neduoda ramybės įkyrios mintys, istorijos. Kokios tos mintys? „Aš esu bloga mama“; „Su manimi tėvai elgiasi kaip su mažu vaiku“; „Aš privalau viską kontroliuoti“; „Ar aš tokia, kaip visos kitos?“; „Pagalvosiu apie savo ateitį rytoj“ ir panašios. Tai tik mintys, bet jos neleidžia moterims gyventi visaverčio gyvenimo. Lyg tarakonai, kurie knibžda jų galvose ir jas teisia.

Po kiekvienos knygoje aprašytos istorijos seka psichoterapeutės Dianos Zandės laiškas, kuriuo siekiama paskatinti kiekvieną moterį analizuoti, iš kur kyla tos erzinančios mintys. Ar aš visuomet taip galvojau? Kada tai prasidėjo? Ką galiu padaryti, kad gyvenčiau ir jausčiausi geriau nei dabar? Ar pažįstu tarakonus, esančius mano galvoje?

Knygos viršelis/Zanė Zusta „Tarakonai mano galvoje“
Knygos viršelis/Zanė Zusta „Tarakonai mano galvoje“

– Kaip jums kilo idėja parašyti tokią knygą?

– Kai pati lankiausi terapijos seansuose, supratau, kad minčių-tarakonų tema yra labai įdomi ir būtų nuostabu parašyti apie tai knygą. Mane stebino tai, kad tie tarakonai yra labai protingi – slepiasi labai įvairiose situacijose ir tam tikrais atvejais tampa itin aršūs. Jaučiau, kad tai bus įdomu ir kitiems. Kai pradėjau rašyti knygą, pirmiausia kelias istorijas išbandžiau su savo skaitytojų tiksline grupe. Jie man uždegė žalią šviesą, tad rašiau toliau (šypsosi).

– Iš kur mūsų galvose atsiranda tie tarakonai – įkyrios mintys, trukdančios gyventi?

– Kai kurie tarakonai užsilikę iš vaikystės, bet jų gali atsirasti galvose ir mums jau suaugus. Tai labai susiję su pasitikėjimu savimi. Kiekvienam žmogui labai svarbu save pažinti. Dažnai esame linkę galvoti apie kitus – apkalbinėti, analizuoti. Mums atrodo, kad žinome, kaip kiti turėtų elgtis vienoje ar kitoje situacijoje. Tačiau vietoj to kiekvienas turėtume pažinti save. Esame labai skirtingi ir kiekvienas savaip įdomūs. Tik tada, kai geriau suprantame save, galime suprasti kitus.

Ši knyga įdomi tuo, kad visų pirma tu esi paprastas skaitytojas, skaitantis, kaip kitos moterys susidoroja su įvairiomis situacijomis. Bet staiga atsiranda tas magiškas momentas, kai supranti: „Palaukit, aš elgiuosi būtent taip... aš taip galvoju... aš taip reaguoju... tai apie mane ir mano mamą.“ Ir panašiai. Štai kodėl ši knyga tokia populiari – joje yra labai daug detalių, kurios skaitytojui gali pasirodyti (ir tikrai pasirodys) pažįstamos. Tai knyga, kurią savo lentynoje privalo turėti kiekviena moteris.

– Kokiam skaitytojui skirta jūsų knyga?

– Protingam skaitytojui. Tokiam, kuris supranta, kad viskas jo gyvenime (problemos, džiaugsmai, išbandymai) kyla iš jo paties. Visų pirma maniau, kad ši knyga bus skirta mano bendraamžiams. Man – trisdešimt septyneri. Bet Latvijoje „Tarakonai mano galvoje“ sulaukė labai daug skirtingo amžiaus žmonių dėmesio – nuo paauglių iki senjorų. Tai mane labai maloniai nustebino. Ką tai rodo? Pradėti dirbti, kad tobulėtum, niekada nėra per vėlu. Juk už tave nėra nieko svarbiau. Tavo gyvenimas, tavo santykiai su antrąja puse, vaikais, tėvais, kolegomis, draugais, tavo vidinė ramybė. Verta imtis pokyčių, kad visa tai pagerėtų.

– O ar būna žmonių, kurių galvose nėra tarakonų?

– Tai tik mano nuomonė, bet aš esu beveik įsitikinusi, kad šioje planetoje tikrai nėra nė vieno žmogaus, kuris savo galvoje neturėtų bent vieno tarakono (šypsosi). Jeigu kas nors galvoja, kad tai netiesa – tas žmogus tiesiog save apgaudinėja. Kuo anksčiau mes pripažįstame tarakonų egzistavimą, tuo greičiau pradedame gyventi geresnį gyvenimą. Kai tu aiškiai suvoki turintis tarakonų ir galvoji apie juos, pradedi juos kontroliuoti ir nebeleidi savęs kontroliuoti jiems. Tai ir yra esmė.

– Kokie tarakonai yra dažniausi jūsų pačios galvoje? Kaip su jais susitvarkote?

Iš tiesų turiu pačių įvairiausių tarakonų (šypsosi). Bet visi kartu jie manęs nepuola. Pagrindinis mano tarakonas susijęs su noru visada būti geriausia... Bet juk tiesa ta, kad mes kiekvienas turime ir gerų, ir blogų savybių. Kiekvienas be išimties. Taigi kuo anksčiau priimsi save tokį, koks esi, tuo anksčiau išsilaisvinsi nuo sindromo „ką apie mane pagalvos kiti“. Juk kiekvienas esame toks nuostabus!

– Ką daryti, kai supranti, kad galvoje turi tarakonų? Ar reikia su jais kovoti? Kas atsitiks, jeigu juos ignoruosime?

– Jei savo galvoje radai tarakoną – tu laimėjai. Taip yra su visomis problemomis – gali pradėti jas spręsti tik tada, kai suvoki, kad jos yra. Jei nematai jų – nieko negali pakeisti, o problema lieka kur ir buvusi... Taip gyvenime įsivyrauja netvarka. Manau, visi esame tai patyrę ir žinome, kas atsitinka, jei ignoruojame problemas. Todėl to daryti negalima – problemų sprendimas ir tarakonų, esančių mūsų galvose, įveikimas turėtų būti mūsų interesas.

– Ką daryti, jei nepavyksta susitvarkyti su tarakonais? Ar turėtume ieškoti pagalbos ir kreiptis į specialistus?

– Galiu kalbėti tik iš savo patirties. Aš norėjau geriau save pažinti ir tapti laimingesnė, tad kreipiausi į specialistus. Tik nesupraskite neteisingai – mano gyvenimas buvo normalus, bet norėjau, kad jis būtų tiesiog tobulas. Na, greičiausiai čia vėl prabilo mano tarakonas (šypsosi), nes mes turime suprasti, kad gyvenimas niekada nebus tobulas. Juk pasaulis taip ir veikia – yra daug problemų ir kliūčių, kurias mums tenka įveikti iki paskutinės mūsų gyvenimo dienos. Net mūsų protas yra pasiryžęs visur ieškoti problemų. Pabandykite ir tuo įsitikinsite – žmogaus protas tiesiog toks yra. Pavyzdžiui, net ir dabar galiu savo galvoje rasti tarakoną. Jis klausia: „Ar šis atsakymas tikrai pakankamai geras?“ (šypsosi).

Visgi terapija tikrai nėra vienintelis problemos sprendimo būdas. Kiekvienas turi rasti sau tinkamiausią receptą. Galbūt vienam padės knyga ar dailės terapija, meditacija, bendravimas su geru draugu (bet ne tokiu, kuris visada yra tavo pusėje). Esmė yra troškimas sau padėti. Jei nori tai padaryti, teisingas sprendimas ateis savaime. Tereikia šiek tiek palaukti.

– Kaip manote, koks tarakonas dažniausiai apsireiškia šiuolaikinės moters galvoje?

– Manau, kad geriausią atsakymą į šį klausimą rasite mano knygoje (šypsosi). Tad linkiu malonaus skaitymo!

Su latvių rašytoja Zane Zusta Vilniaus knygų mugės lankytojai galės pabendrauti vasario 23 d. 14–15 val. leidyklos „Terra Publica“ stende (5 salė, 5.A08 stendas)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius