Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ilja Laursas tiki: iš atlyginimo milijono nesusitaupysi

„Teko sutikti nemažai įspūdingas karjeras padariusių žmonių ir „Microsof“, ir „Nokia“ kompanijose. Tačiau užimamos viceprezidento pareigos jų netenkina...“ – savo knygoje „Verslas naujai“ rašo Ilja Laursas. Pasak jo, solidaus atlyginimo ne visiems užtenka. O ir tie, kurie nori uždirbti, tą gali padaryti sukūrę verslą, o ne tarnaudami kitiems.
Ilja Laursas knygą parašė vos per penkis mėnesius
Ilja Laursas knygą parašė vos per penkis mėnesius / BFL/Butauto Barausko nuotr.

„Didelėse bendrovėse pokyčiams reikia daug laiko, tad karjeros šuolio gali tekti laukti dešimtmečius. Dėl tokių aplinkybių patyrę specialistai ir pradeda galvoti apie savo verslą“, – rašo Ilja Laursas.

Knygoje vyras dalija patarimus, remdamasis savo patirtimi. I.Laurso teigimu, verslo pradžia gali būti labai sudėtinga, tačiau tai – labai įdomus ir kūrybiškas procesas.

„Aš pats, gavęs pirmąjį projektą iš biuro neišėjau keturias paras. Valytoja ateidavo ir išeidavo, keisdavosi kiemsargių pamainos, o aš iš paskutiniųjų stengiausi pabaigti rašyti programos kodą“, – atvirauja verslininkas.

Tačiau niekas kartu su juo nenaktinėdavo. Ir tai yra suprantama. Pasak I.Laurso, negalima tikėtis, kad samdomi darbuotojai, užuot rinkęsi laisvalaikį, rinksis bemieges naktis prie svetimo projekto. Samdomi darbuotojai turi mažiau atsakomybių. Todėl kartais – ir mažiau motyvacijos dirbti.

Aš pats, gavęs pirmąjį projektą iš biuro neišėjau keturias paras, – pasakoja I.Laursas.

„Ne visi darbuotojai yra patenkinti net ir dirbdami svajonių kompanijomis vadinamose įstaigose. Priežastis labai akivaizdi: būdamas samdomas darbuotojas, jūs visada kursite ne savo, o prisidėsite prie kažkieno kito vizijos“, – rašo verslininkas.

Jo teigimu, samdomi darbuotojai retai dirba tai, ką nori. Žinoma, darbas geroje, didelėje bendrovėje nėra vien tik minusas – darbo vieta garantuoja saugią ir ramią ateitį, tuo metu nuosavas verslas – sudėtingas situacijas, stresą.

„Kai kada verslo kūrėjui netgi tenka rizikuoti visu savo turtu. (...) Tokioje situacijoje galbūt net paklausite savęs, ar nevertėjo viso šito laiko skirti darbui kito žmogaus sukurtoje ir išvystytoje įmonėje. (...) Juk blogiausia samdomo darbuotojo laukianti situacija darbe yra atleidimas“, – rašo I.Laursas.

Ilja Laurso knygos iliustracija 2
Ilja Laurso knygos iliustracija 2

Akivaizdu, kad samdomas darbuotojas rizikuoja kur kas mažiau, jam atlyginama pagal jo pastangas.

„Tačiau amerikiečiai sako, kad iš atlyginimo milijono nesutaupysi.  (...) Kad ir kokio dydžio būtų atlyginimas, para turi tik 24 val. ir tam tikra prasme galimybės yra ribotos“, – teigia verslininkas.

Tuo metu verslininkai gali daryti, ką nori, ir potenciali grąža pranoksta bet kokį atlyginimą.

„Tad, jei nebijote atsakomybės, mėgstate rizikuoti ir esate pasiruošęs sunkiai dirbti, galbūt reikėtų imti ir įgyvendinti savo idėją“, – pataria I.Laursas.

Idėja yra niekas

I.Laursas knygoje, kurią su Neringa Medutyte parašė vos per penkis mėnesius, dalija daug patarimų žmonėms, norintiems kurti savo veiklą. Pasakodamas apie save, verslininkas pataria, ką daryti, norint sėkmingai startuoti.

Knygos pristatymo metu jis tikino, kad jei tokią knygą jam į rankas kas nors būtų įdavęs tada, kai jis tik pradėjo kurti verslą, būtų sutaupęs apie 300 tūkst. dolerių, kuriuos išleido patarimams.

Ilja Laurso knygos iliustracija 3
Ilja Laurso knygos iliustracija 3

Viena klaidų, kurias daro pradedantys verslininkai, – įsitikinimas, kad idėja yra viskas. Iš tiesų, I.Laurso teigimu, idėja yra niekas, o įgyvendinimas – viskas.

Gali būti labai įvairių situacijų, kuriose suprasite, kad neturite kompetencijos toliau tęsti pradėtus darbus, – I.Laursas pataria kruopščiai apgalvoti idėjos įgyvendinimo planą.

Investuotojai dėmesį kreipia į idėją ir į tai, kaip jos autorius ketina ją įgyvendinti. Jei, pavyzdžiui, autorius neturi komandos, kuri galėtų idėją paversti realybe, investuotojas nesutiks skirti lėšų.

„Gali būti labai įvairių situacijų, kuriose suprasite, kad neturite kompetencijos toliau tęsti pradėtus darbus“, – rašo I.Laursas.

Už idėją investuotojai mokėti yra linkę labai retai. Dažniausiai tokia sėkmė lydi verslininkus, jau įrodžiusius, kad sugeba realizuoti idėjas.

„Bet šis atvejis itin retas. Todėl ne tik jūs turite būti pasiruošęs įgyvendinti savo idėją – jūs esate atsakingas ir už tai, kad jus suptų kvalifikuoti, tinkamų žinių, patirties ir motyvacijos turintys žmonės, kurie labai gerai supras produkto esmę, visą darbinę atmosferą ir kartu vieningai leis siekti užsibrėžto tikslo“, – rašo I.Laursas.

Pasak jo, klaidingai manoma, kad geras verslininkas prilygsta genijui, išradusiam kažką naujo.

„Visi garsiausių ir įtakingiausių šiuolaikinių įmonių įkūrėjai – Billas Gatesas, Steve'as Jobsas, Larry's Page'as ir Sergey'us Brinas, Markas Zuckerbergas iš tiesų yra labai protingi ir gabūs savo srities žinovai. Tačiau jie yra labiau kūrėjai, nei atradėjai“, – tikina verslininkas.

NAUJIENAS APIE KNYGAS, KONKURSUS IR NAUJAUSIŲ KNYGŲ RECENZIJAS SEKITE IR TINKLE „FACEBOOK“. SPAUSKITE ČIA IR PRISIJUNKITE PRIE „15MIN KNYGŲ LENTYNOS GERBĖJŲ“!

Ilja Laurso knygos iliustracija 1
Ilja Laurso knygos iliustracija 1

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius