Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Fabijoniškių į Bankoką – per keturias dienas

Per keturias dienas galbūt nenukeliausite į Bankoką, bent jau motociklais, kaip fotomenininkas Saulius Paukštys su draugais, – jie užtruko daug ilgiau. Ir galbūt pajudėsite ne iš Fabijoniškių, kur gyvena ir kuria gyvasis lietuvių literatūros klasikas Juozas Erlickas. Kalbama apie kitokią kelionę – pėsčiomis po LITEXPO centrą susitikti su kūrėjais – rašytojais, poetais, dailininkais, fotomenininkais, apie kelionę naujų knygų puslapiais didžiausioje rašytojų, kūrėjų ir skaitytojų šventėje – Vilniaus knygų mugėje. Šiemet ji vyks vasario 20–23 dienomis.
Savaitgalį Vilniuje prasideda didžiausia švietimo paroda „Mokykla“
Vilniaus knygų mugė / Luko Balandžio nuotr.

Šiai kelionei leidykla „Tyto alba“ parengė 14 susitikimų. Dviejuose pristatymuose, šeštadienį, susitiksite su užsienio svečiais – žymiu vokiečių istoriku, garsių veikalų autoriumi Karlu Schlögeliu. Galingo veikalo „Teroras ir svajonė: Maskva, 1937-ieji“ autorius kalbėsis su istoriku, profesoriumi Egidijumi Aleksandravičiumi.

Antras svečias – britų mokslininkas, kvantinės fizikos daktaras, mokslo populiarinimo knygų autorius Michaelas Brooksas – apie „13 protu nesuvokiamų dalykų“ diskutuos su biologijos mokslų dr., mokslo populiarintoju Rolandu Maskoliūnu ir knygos vertėju – fiziku lazerininku doc. dr. Miku Vengriu.  

Ilgasis penktadienis – diena ištvermingiesiems. Tądien „Tyto alba“ kvies susitikti su keturiais kūrėjais  – Agne Žagrakalyte, Algirdu Kaušpėdu, Robertu Petrausku ir Mindaugu Nastaravičiumi.  

Poetė, eseistė, literatūros kritikė Agnė Žagrakalytė pristatys mugėje debiutinį prozos kūrinį – giminės sagą „Eigulio duktė: byla F 117“. Vos išėjusi knyga nepaliko abejingų skaitytojų, literatūros kritikų ir žurnalistų. Kokia ši knyga, kodėl autorė teigia, kad ją parašė ne ji, o Žagrakaliai? 

Domitės istoriją? Tuomet jūsų laukia susitikimas su istoriku, žurnalistu, knygų „Trečiojo Reicho triumfas“ ir „Lemtingi sprendimai“ autoriumi Robertu Petrausku.

Apie tai mintimis dalinsis poetas, dramaturgas Mindaugas Nastaravičius, literatūrologė Donata Mitaitė ir literatūros kritikė Emilija Visockaitė.  

Domitės istoriją? Tuomet jūsų laukia susitikimas su istoriku, žurnalistu, knygų „Trečiojo Reicho triumfas“ ir „Lemtingi sprendimai“ autoriumi Robertu Petrausku. R.Petrauskas apie savo antrąją knygą ir Antrojo pasaulinio karo Europoje lemtingus sprendimus kalbėsis su žurnalistu, žurnalo „Verslo klasė“ vyriausiuoju redaktoriumi Aurelijumi Katkevičiumi. 
 
Charizmatiškasis Algirdas Kaušpėdas, rugpjūtį 60-mečio proga išleidęs atsiminimų, dainų tekstų, komentarų knygą-albumą „Antiška“, savo pasirodymo knygų mugėje idėją laiko paslaptyje. Kaušpėdas dainuos? Šoks? Atliks salto? Tai sužinos tik atėjusieji į renginį. Beje, kiekvienas iš jūsų leidyklos „Tyto alba“ stende gali specialioje, knygai skirtoje vietoje, pavartyti ir paskaitinėti knygą „Antiška“, tiesiai iš jos išmaniuoju telefonu „nusiklausyti“ „Anties“ dainų – tai leidžia padaryti joje spausdinami QR kodai.     

Ilgojo penktadienio vėlų vakarą – metas poezijai ir muzikai. Poetui ir dramaturgui Mindaugui  Nastaravičiui antrąją eilėraščių knygą „Mo“ padės pristatyti bičiuliai – poetas, eseistas, literatūros kritikas Rimantas Kmita, poetas, vertėjas, eseistas Gytis Norvilas ir poetas, dainininkas Domantas Razauskas. Bičiuliai parengė specialią programą. Kokią? Paslaptis.    

Nekasdienių pasimatymų dieną, šeštadienį, – šeši susitikimai su lietuvių autoriais Eglė Digrytė, Aloyzas Každailis, Giedrius Kuprevičius, Juozas Erlickas, Grigorijus Kanovičius, Edita Čekuoliene.

Afganistanas. Visi mano, kad ten blogai. Kaip yra iš tikrųjų? Žurnalistė Eglė Digrytė, dirbusi Afganistane ne vienerius metus, tad pristatydama savo knygą „Laiškai iš Kabulo“ sklaidys šią šalį gaubiančius mitus.

Afganistanas. Visi mano, kad ten blogai. Kaip yra iš tikrųjų? Žurnalistė Eglė Digrytė, dirbusi Afganistane ne vienerius metus, tad pristatydama savo knygą „Laiškai iš Kabulo“ sklaidys šią šalį gaubiančius mitus. Apie Afganistano žmones, tenykštę kultūrą, religiją, pavojus kalbės taip pat šioje šalyje dirbę Justina Jakavonytė ir Eugenijus Vaicekauskas.

Dėmesio! Legendinė knyga. Aloyzo Každailio „Laivai ir jūrininkai“ su Arvydo Každailio iliustracijomis. Šią knygą prisimena seneliai, tėvai, dėdės, vyresnieji broliai ir pusbroliai. Knygų mugėje jos autorius – rašytojas, muziejininkas, vienas iš Lietuvos jūrų muziejaus kūrėjų Aloyzas Každailis pristatys atnaujintą ir gerokai papildytą knygą. Kartu su Jūrų muziejaus direktore, istorike Olga Žaliene, muziejininkais ir buriuotojais tėvu ir sūnumi Romaldu ir Romualdu Adomavičiais.  

„Knygą pavadinau „Koncertas“, nes ji ir yra koncertas, mano gyvenimo koncertas“, – apie savo atsiminimų knygą sako kompozitorius, karilionininkas, pirmasis Lietuvoje kompozitorius akademikas ir Nacionalinės premijos laureatas Giedrius Kuprevičius. Kartu su autoriumi, knygą „Koncertas“ dar vadinančiu „atsiminimų, regėjimų ir fantazijų knygą“, renginyje dalyvaus muzikologė Beata Baublinskienė ir TV ir radijo laidų vedėjas, muzikologas Viktoras Gerulaitis. 
Knygų mugėje neeilinis įvykis! Rimta, solidi mokslinė konferencija, kurios objetas – rašytojas Juozas Erlickas. Gyvojo klasiko portretas ir svaraus kūrybinio palikimo įvertinimas. Dalyvauja žymūs vertintojai – Alfredas Bumblauskas, Algis Kalėda, Sigitas Parulskis. 

Grigorijaus Kanovičiaus Rinktiniai raštai rusų kalba, penki tomai, išleisti ypatinga proga – šiemet žymiam kūrėjui sukanka 85-eri. Gegužės mėnesį išeis ir penkiatomis lietuvių kalba. Tai didžiausias leidyklos „Tyto alba“, gyvuojančios jau du dešimtmečius, projektas. Apie jį išsamiai išgirsite iš Dmitrijaus Kanovičiaus, Petro Bražėno, Antano A.Jonyno, Jolantos Kryževičienės.  

Esate brandaus amžiaus? Vaikai užauginti, tėvams reikia vis daugiau globos? Kaip nepasimesti, nepasiduoti niūrioms mintims, pasinaudoti amžiaus privalumais? Apie tai penktadienio vakarą kalbėsis psichologė, psichoterapeutė Edita Čekuolienė, knygos „Flirtas su rudeniu: moterų knyga“ autorė, ir žurnalistė, laidų vedėja Ieva Kašauskaitė.

Sekmadienį kviečiama susitikti su Lietuvos fotografu, menininku Sauliumi Paukščiu ir iš pirmų lūpų išgirsti įspūdžius apie beveik 2 mėnesius trukusį žygį motociklais ir dviem automobiliais, apie įveiktus 14 tūkstančių kilometrų į Rytus, apie daugybę susitikimų ir išsiskyrimų. Visa tai dienoraščio forma sugulė į knygą „Į Bankoką per 40 dienų“, užfiksuota tūkstančiuose puikių nuotraukų. Be knygos autoriaus, renginyje dalyvaus Saulius Pilinkus, Vilius Navickas ir Ernestas Parulskis.

Rašytoja Laura Sintija Černiauskitė ir rašytoja, žurnalistė, knygų apžvalgininkė Gintarė Adomaitytė kvies į "Litexpo" Vaikų sceną, čia jaunesniojo mokyklinio amžiaus vaikams bus pristatoma Lauros Sintijos Černiauskitės nauja knyga „Žiema, kai gimė Pašiauštaplunksnis“ su grafikės Editos Suchockytės iliustracijomis.

Tarptautinė Vilniaus knygų mugė’15 

„Tyto alba“ renginių programa

Ilgasis penktadienis, vasario 21 d.

18 val. 5.2 
Agnė Žagrakalytė „Eigulio duktė: byla F 117“
Vedėjas – Mindaugas Nastaravičius 
Dalyvauja: Donata Mitaitė, Emilija Visockaitė 

18 val. 5.3 
Robertas Petrauskas „Lemtingi sprendimai“
Vedėjas – Aurelijus Katkevičius

18 val. 5.1 
Algirdas Kaušpėdas „Antiška“ 
Vedėja – Lolita Varanavičienė   

20 val. 5.3
Mindaugas Nastaravičius „Mo“
Vedėjas – Rimantas Kmita
Dalyvauja: Gytis Norvilas, Domantas Razauskas 

Nekasdienių pasimatymų diena – šeštadienis, vasario 22 d.

14 val. 5.3 
Karlas Schlögelis „Teroras ir svajonė: Maskva, 1937-ieji“
Vedėjas – Egidijus Aleksandravičius

14 val. 5.5 
Eglė Digrytė „Laiškai iš Kabulo“ 
Vedėjas – Eugenijus Vaicekauskas 
Dalyvauja: Justina Jakavonytė 

15 val. 5.2 
Aloyzas Každailis „Laivai ir jūrininkai“
Vedėjas – Justinas Žilinskas
Dalyvauja: Olga Žalienė, Romaldas Adomavičius, Romualdas Adomavičius 

17 val. 5.3 
Michaelas Brooksas „13 protu nesuvokiamų dalykų“
Vedėjas – Rolandas Maskoliūnas
Dalyvauja: Mikas Vengris 

18 val. 5.2 
Giedrius Kuprevičius „Koncertas“
Vedėjas – Viktoras Gerulaitis
Dalyvauja: Beata Baublinskienė 

18 val. 5.1 
Juozas Erlickas. Gyvojo klasiko portretas. Mokslinė konferencija 
Vedėja – Lolita Varanavičienė
Dalyviai: Alfredas Bumblauskas, Algis Kalėda, Sigitas Parulskis
19 val. LRT studija/Rašytojų kampas 
Grigorijus Kanovičius Rinktiniai raštai rusų k. (5 t.)
Vedėja – Jolanta Kryževičienė
Dalyviai: Dmitrijus Kanovičius, Petras Bražėnas, Antanas A. Jonynas  

20 val. 5.2 
Edita Čekuolienė „Flirtas su rudeniu“
Vedėja – Ieva Kašauskaitė 

Sekmadienis, vasario 23 d.

11 val. 5.3 
Saulius Paukštys „Į Bankoką per 40 dienų“ 
Vedėjas – Saulius Pilinkus  
Vilius Navickas, Ernestas Parulskis 
 
14 val. Vaikų scena
Laura Sintija Černiauskaitė „Žiema, kai gimė Pašiauštaplunksnis“
Vedėja – Gintarė Adomaitytė  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius