-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išdalintos valstybės stipendijos: ką skaitytojams ruošia rašytojai?

Metams baigiantis Lietuvos kultūros taryba paskelbė kūrėjus, kuriems 2020 metais bus skirtos individualios ir edukacinės stipendijos. Literatūros kategorijoje išdalinta daugiau nei 200 tūkst. eurų, o stipendijas gavo ne vienas garsus šalies rašytojas. 15min kviečia susipažinti, kuo žinomi autoriai ketina nustebinti skaitytojus.
Mindaugas Nastaravičius, Undinė Radzevičiūtė, Rimantas Kmita ir Aistė Smulgevičiūtė
Mindaugas Nastaravičius, Undinė Radzevičiūtė, Rimantas Kmita ir Aistė Smulgevičiūtė / 15min koliažas

Iš viso individualios stipendijos skirtos 232 asmenims, o paskirstyta daugiau nei 1,2 mln. eurų. Taip pat skirtos 45 edukacinės stipendijos – paskirstyti beveik 65 tūkst. eurų.

Kaip nurodo Lietuvos kultūros taryba, individualios valstybės stipendijos dydis – 600 eurų per mėnesį. Stipendijos bus pradėtos mokėti 2020 m. sausį.

15min pažvelgė, kokie žinomi rašytojai ir vertėjai gavo stipendijas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mindaugas Nastaravičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mindaugas Nastaravičius

Nauji garsių autorių romanai

Dramaturgui, žurnalistui, poetui Mindaugui Nastaravičiui skirta 10 mėnesių stipendija. Nurodoma, kad trijų knygų autoriui stipendija skiriama pirmajai prozos knygai, kurios darbinis pavadinimas – „Kolektyvinis sodas“. M.Nataravičiaus debiutinė poezijos knyga „Dėmėtų akių“ (2010 m.) įvertinta Zigmo Gėlės premija. Antroji poeto knyga „Mo“ (2014 m.) pelnė Jaunojo jotvingio premiją, o už trečiąją knygą „Bendratis“ (2019 m.) jam skirta Lietuvos rašytojų sąjungos premija. Ši knyga taip pat pateko tarp mėgstamiausių skaitytojų kūrinių 15min knygų rinkimuose.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimantas Kmita
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimantas Kmita

Metų knyga tapusio romano „Pietinia kronikas“ (2016 m.) autorius Rimantas Kmita gavo 12 mėnesių stipendiją – nurodoma, kad per šį laikotarpį jis ketina rašyti romaną pavadinimu „Baladė ir Remyga“ bei dokumentinę radijo dramą. Tai bus antrasis rašytojo romanas – jau minėtas kūrinys „Pietinia kronikas“ tapo įvykiu lietuvių literatūroje, sulaukė ne vieno tiražo kartojimo, pagal knygą sukurtas ir spektaklis, o R.Kmita už kūrinį sulaukė Jurgos Ivanauskaitės premijos.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Undinė Radzevičiūtė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Undinė Radzevičiūtė

Undinės Radzevičiūtės gerbėjai taip pat gali šypsotis – autorei skirta 3 mėnesių premija naujos knygos rašymui. Tiesa, kokia tai bus knyga – nenurodoma. Pastarasis autorės romanas „Kraujas mėlynas“ pelnė Lietuvos rašytojų sąjungos premiją, sulaukė susidomėjimo ir įvertinimo užsienyje – Austrijoje birželį išrinkta geriausia mėnesio knyga. Iš viso U.Radzevičiūtė yra parašiusi šešias knygas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Tomas Vaisėta
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Tomas Vaisėta

Naują romaną rašyti ketina ir istorikas Tomas Vaiseta – jam skirta 8 mėnesių premija. Nurodoma, kad romano pavadinimas – „Choras“. Pastaroji autoriaus knyga „Vasarnamis“ pasirodė 2018 metais – monografija apie Vilniaus psichiatrijos ligoninės istoriją sulaukė daug susidomėjimo visuomenėje. 2016 m. jo knyga „Orfėjas, kelionė pirmyn ir atgal“ įtraukta tarp penkių geriausių metų knygų, o debiutinė knyga „Paukščių miegas“ (2014 m.) – tarp geriausių ir kūrybiškiausių knygų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jurga Tumasonytė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jurga Tumasonytė

12 mėnesių stipendiją gavo rašytoja Jurga Tumasonytė. Nurodoma, kad ji ketina rašyti romaną. Tai būtų trečia autorės knyga. Pastaroji – „Undinės“ (2019 m.) – nominuota Metų knygai, pateko į 15min metų knygos rinkimų akiratį. Debiutinė autorės knyga „Dirbtinė muselė“ (2011 m.) pelnė Kazimiero Barėno literatūrinę premiją.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Marijus Gailius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Marijus Gailius

Žurnalistas ir rašytojas Marijus Gailius ketina rašyti trečią knygą – jam skirta pusės metų stipendija. Kaip nurodoma Lietuvos kultūros tarybos sprendime, stipendija skirta „spekuliacinės fikcijos rašymui ir reportažinės knygos rengimui“. Kaip rašytojas M.Gailius debiutavo 2012 m. su knyga „Šlapias spalis“. Pastaroji autoriaus knyga pasirodė 2018 metais – tai distopinis romanas „Oro“, patekęs tarp penkių „Metų knygų“ nominančių.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Markas Zingeris
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Markas Zingeris

Naują romaną pristatys Markas Zingeris – jam skirta 10 mėnesių premija. Kokia tai bus knyga – nedetalizuojama. Pastarasis autoriaus kūrinys „Aš sėdėjau Stalinui ant kelių“ pasirodė 2017 m. ir pelnė Liudo Dovydėno premiją.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Tereškinas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Tereškinas

Naują kūrinį pristatyti ketina ir publicistas Artūras Tereškinas. Jis per pusės metų laikotarpį, kuriam gavo stipendiją, ketina rašyti akademinį romaną „Profesorė“. Pastaroji autoriaus knyga „Nesibaigianti vasara: sociologinis romanas apie meilę ir seksą“ pasirodė 2017 m. ir sukėlė daug diskusijų visuomenėje.

Sulauksime dviejų grafinių knygų

Grafinės knygoms įgaunant pagreitį, sulauksime dar mažiausiai dviejų tokio žanro knygų, kurių autoriams skirtos stipendijos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurga Vilė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurga Vilė

Vieną jų ketina rašyti knygos „Sibiro Haiku“ bendraautorė Jurga Vilė – jai skirta 10 mėnesių stipendija grafinės knygos „Nukritęs iš Mėnulio. Sapnas apie Oskarą Milašių“ rašymui. Minėta knyga „Sibiro Haiku“, kurią J.Vilė kūrė kartu su Lina Itagaki, pelnė Tarptautinės vaikų ir jaunimo knygos asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus Prano Mašioto premiją, tapo gražiausia 2017 m. knyga, išrinkta į Kūrybiškiausių 2017 m. knygų dvyliktuką, tapo „Metų knyga“ vaikams.

Dar vieną grafinę knygą ketina kurti iliustratorė Akvilė Misevičiūtė. Stipendija jai skirta 10 mėnesių, o per juos, nurodoma, autorė kurs grafinę novelę „Bitės sukūrimas“.

Sulauksime ir poezijos grandų balso

Naują poezijos knygą skaitytojams ketina pristatyti poetė Greta Ambrazaitė. Jai skirta 10 mėnesių stipendija – poezijos knygos „Vivaria“ rašymui ir Julio Cortazaro poezijos rinktinės „Salvo el crepusculo“ bei jaunųjų kartvelų poezijos vertimui ir parengimui. „Pirmosios knygos“ konkurso laureatė su poezijos knyga „Trapūs daiktai“ debiutavo 2018 m. – kūrinys poetei pelnė Jaunojo jotvingio premiją.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aidas Marčėnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aidas Marčėnas

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Aidas Marčėnas, šiemet pristatęs poezijos knygą „Ir“, stipendiją gavo 17 mėnesių – per šį laikotarpį poetas ketina kurti naują poezijos knygą, kurios pirminis pavadinimas – „Nieko nebus“, dalyvauti Lietuvoje ir užsienyje vyksiančiuose literatūriniuose renginiuose, susitikimuose su skaitytojais, ves seminarus moksleiviams bei studentams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Navakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Navakas

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Kęstutis Navakas artimiausiu metu ketina jėgas skirti bent keliems kūriniams. Poetas ketina rašyti knygą vaikams, po vieną poezijos ir prozos knygą bei parengti XX amžiaus vokiečių poezijos antologiją „Amžinoji naktis“. Tam jam skirta 17 mėnesių stipendija. Pastaruoju metu dėl poeto sveikatos buvo sunerimta – jis juda neįgaliojo vežimėlio pagalba, tačiau, kaip pat tvirtina, atlikęs tyrimus sužinojo, kad yra sveikas.

Poetui Vytautui Stankui stipendija skirta 10 mėnesių. Jis ketina rašyti poezijos knygą „Pauzių pamokos“, sukurti pasakų knygą „Nuobodžios pasakos mažiems prieš miegą “. Taip pat ketina kurti pjesę „Kalnai“, audio poetinį albumą. V.Stankus yra 2010 m. Zigmo Gėlės premijos laureatas – apdovanojimas jam skirtas už geriausią poetinį debiutą su knyga „Vaikščiojimas kita ledo puse“.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Indrė Valantinaitė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Indrė Valantinaitė

Ketvirtą poezijos knygą ketina pristatyti ir Indrė Valantinaitė – jai skirta 2 mėnesių stipendija. Lietuvos kultūros taryba nurodo, kad naujos knygos pavadinimas bus „Apsisiautusios saule“. Pastaroji I.Valantinaitės knyga „Trumpametražiai“ pasirodė 2017 m.

Knygos jaunimui

Pirmą knygą jaunimui „Sukeistas“ šiemet pristačiusi rašytoja ir iliustratorė Kotryna Zylė stipendiją gavo pusei metų. Rašytoja per šį laiką ketina kurti knygą „Nelabai baisios istorijos“. Autorė kuria mitoliginėmis temomis, o debiutinę knygą pristatė 2014 metais – tuomet knyga „Milžinas ir mažylis“ buvo įtraukta tarp penkių geriausių tais metais pasirodžiusių knygų vaikams. K.Zylė iš viso parašė tris knygas, kurios virto spektakliais, o pagal knygą „Sukeistas“ ketinama kurti kino filmą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kotryna Zylė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kotryna Zylė

Rašytojas Justinas Žilinskas ketina pratęsti magiškosios fantastikos pasakojimą apie Gugį – tam jam skirta 10 mėnesių stipendija. Nurodoma, kad pirminis būsimos knygos pavadinimas – „Kaukas gugis ir vario žiedas“. Rašytojo knyga „Gugis – girių kaukas ir žmonių draugas“ (2006 m.) gavo IBBY Lietuvos skyriaus debiuto paauglių literatūroje apdovanojimą bei pateko tarp penkių geriausių knygų „Metų knygos“ rinkimuose. 2017 m. pasirodžiusi kita serijos knyga „Kaukas Gugis ir kerų karas“ taip pat susilaukė IBBY premijos. Be knygų jaunimui J.Žilinskas yra parašęs ne vieną knygą suaugusiems skaitytojams.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Justinas Žilinskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Justinas Žilinskas

Knygą vaikams ketina rašyti ir grupės „Skylė“ lyderė Aistė Smilgevičiūtė, kuriai stipendija skirta pusei metų. Nurodoma, kad ji kūrinį rašys remiantis Platelių krašto padavimais ir legendomis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Liana Ruokytė Jonsson
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Liana Ruokytė Jonsson

Buvusi kultūros ministrė vers dvi knygas

Literatūriniams vertimams stipendiją gavo buvusi kultūros ministrė Liana Ruokytė-Johnsson – per dešimties mėnesių laikotarpį ji ketina į lietuvių kalbą versti švedų autoriaus, poeto, eseisto, poezijos ir muzikos performansų autoriaus Bruno K.Öijer dvi poezijos knygas – „ Sidabro juodumo“ („Svart som silver“) ir „Ir naktis kuždėjo Annabel Lee“ („Och natten viskade Annabel Lee“) .

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Laimantas Jonušys
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Laimantas Jonušys

Stipendiją literatūros vertimams gavo Laimantas Jonušys (10 mėnesių), vaikų knygų vertėja Viltarė Mickevičienė (9 mėnesiai), Elžbieta Banytė (4 mėnesiai) – ji vers iš naujosios graikų kalbos ir kartu rašys literatūrinius tekstus.

Literatūrinius renginius fotoaparatu fiksuojantis Benediktas Januškevičius taip pat gavo 12 mėnesių stipendiją. Nurodoma, kad ji skirta „literatūros gyvenimo dokumentacijai“. B.Januškevičius yra žinomas poetas, už savo kūrybą pelnęs ne vieną premiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius