Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 26 /19:47

„Islamo valstybės“ džihadistai sudegino Mosulo biblioteką, sunaikino antikines skulptūras

Irako šiauriniame Mosulo mieste „Islamo valstybės“ (IS) džihadistai sunaikino centrinę biblioteką. Skelbiama, kad buvo sudeginta 100 tūkst. knygų ir rankraščių, kai kurie jų itin vertingi, skelbia guardian.co.uk.
IS džihadistai naikina istorines skulptūras
IS džihadistai naikina istorines skulptūras / Nuotr. iš „YouTube“

Anksčiau šią savaitę Jungtinės Tautos (JT) perspėjo, kad Mosule naikinami muziejai, bibliotekos, universitetai ir tai galima pavadinti „vienu iš baisiausių bibliotekų kolekcijų sunaikinimo aktų žmonijos istorijoje“. 

JT atstovė Irina Bokova teigė, kad šis knygų naikinimas žymi naują kultūrinio valymo etapą, kurio tikslas – sisteminis mažumų kultūrinio palikimo naikinimas, pastangos sunaikinti Irako kultūrinę įvairovę. 

Skelbiama, kad sudeginus centrinę biblioteką pražuvo XX amžiaus pradžios laikraščiai, žemėlapiai, Osmanų imperijos laikų knygos ir kolekcijos. 

Sudeginus centrinę biblioteką pražuvo XX amžiaus pradžios laikraščiai, žemėlapiai, Osmanų imperijos laikų knygos ir kolekcijos

Tiesa, kol kas neaišku, kokia tiksliai žala buvo padaryta pačiai bibliotekai: nors aišku, kad knygos sudegintos, pagal kai kuriuos pranešimus, biblioteka nebuvo visiškai sunaikinta. 

Naikino skulptūras

Ketvirtadienį pasaulio pasibaisėjimą sukėlė ir paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip IS džihadistai kūjais naikina kultūrines vertybes. Pranešama, kad jų naikinamos skulptūros pagamintos 9 a.pr.Kr.

Įraše įamžinta, kaip islamistai Mosulo muziejuje varto statulas ir kūjais daužo jas į gabalus.

Kitame epizode, kuris nufilmuotas šią vasarą sunitų ekstremistų užimtame mieste, pneumatiniu plaktuku jie darko didžiulo sparnuoto asirų buliaus snukį.

„Musulmonai, šie už manęs esantys dirbiniai yra senovės laikų žmonių stabai, kurie garbino juos, o ne Dievą“, – kalbėjo vienas barzdotas džihadistas į kamerą.

„Vadinamieji asirai, akadai ir kitos tautos turėjo lietaus, žemės, karo, dievus... ir mėgindavo juos palenkti aukodami“, – tęsė jis.

„Pranašas nuėmė ir palaidojo tuos stabus savo palaimintomis rankomis Mekoje“, – sakė jis, kalbėdamas apie musulmonų pranašą Mahometą.

Pasak ekspertų, tarp sunaikintų eksponatų yra originalų, rekonstruotų meno kūrinių ir kopijų. Daugelis jų yra iš asirų ir partų eros laikų. Dabar Irako asirai yra krikščionių mažuma, laikanti save šio regiono čiabuviais.

Kai kuriuos asirų kaimus „Islamo valstybės“ kovotojai užėmė ir gretimoje Sirijoje, kur pagrobė mažiausiai 220 asirų.

VIDEO: IS fanatikai naikina kultūrines vertybes

IS džihadistai nuniokojo ir universitetus, sunaikino jų laboratorijas ir turėtas bibliotekas. Kai kuriose iš šių bibliotekų buvo saugojami neįkainojami senoviniai rankraščiai. 

Džihadistai skelbia, kad jie naikina šias knygas ir mokslo įstaigas, nes jos neva skleidžia šventvagiškas vertybes. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius