-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Islandijos fenomenas: šalis, kurioje dešimtadalis žmonių parašo po knygą

Islandijoje – knygų bumas. Šalyje, kurioje gyvena tik šiek tiek daugiau nei 300 tūkst. žmonių, – daugybė rašytojų, čia niekas nekalba apie knygų leidybos krizę. Kaip skelbia BBC, pagal leidžiamų ir skaitomų knygų kiekį vienam žmogui ši šalis yra pirmoje vietoje visame pasaulyje.
Knygos
Knygos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Knygos

Naujienas apie knygas, konkursus ir naujausių knygų recenzijas sekite ir tinkle „Facebook“. Spauskite čia.

„Reikjavike sudėtinga išvengti rašytojų“, – pradedama publikacija bbc.co.uk. Pagal statistiką, vienas iš dešimties šios šalies gyventojų išleidžia po knygą. 

Islandijos Literatūros centro vadovė Agla Magnusdottir sako: „Rašytojai čia gerbiami. Jie gyvena gerai. Kai kurie net gauna atlyginimą. Jie rašo viską – modernias epines istorijas, poeziją, knygas vaikams, erotinę literatūrą, tačiau populiariausi čia – kriminaliniai romanai“. 

Rašytojas Solvi Bjornas Siggurdssonas sako, kad šiuolaikiniai rašytojai skolingi praeičiai. „Mes esame istorijų pasakotojų tauta. Kai buvo tamsu ir šalta,  neturėdavome daugiau ką veikti. Poetinių edų ir viduramžių epų dėka mus visuomet supdavo istorijos. 1944 metais, paskelbus nepriklausomybę nuo Danijos, literatūra padėjo mums kurti savo tapatybę“, – sako jis. 

Šis autorius pabrėžia rašytojo, Nobelio literatūros premijos laureato Halldoro Laxnesso svarbą. Jo knygos parduodamos degalinėse ir turizmo centruose visoje šalyje. Žmonės jo vardu vadina kates ir keliauja apžiūrėti jo namų. „Kai H.Laxnessas 1955 metais laimėjo Nobelio premiją, moderni islandų literatūra atsidūrė pasaulio žemėlapyje. Jis suteikė mums pasitikėjimo savimi, jausmo, kad galime rašyti“, – sako jis. Žinoma, dabar yra ir daugiau kitų literatūros žvaigždžių, tarkime, „Man Booker“ laimėjusi Kirna Desai, „Kartos X“ autorius Douglas Couplandas,  Gerdur Kristny ar Sjon, kuris taip pat rašo ir eiles Bjork dainoms. 

Ekonominė krizė kiek pakoregavo leidybą, ir dabar jau leidyklos atsargiau vertina, ką leisti, tačiau čia visgi publikuojama labai daug knygų. Daugiausia knygų išleidžiama „jolabokaflod“ – Kalėdų knygų antplūdžio – metu. Beveik kiekvieni namai šiuo laikotarpiu prie durų gauna po knygų katalogą, juos šeimos nagrinėja įdėmiai tarsi baldus siūlančius bukletus. Čia įprasta, kad kiekvienas Kalėdoms gauna po gražiai supakuotą knygą kietais viršeliais. 

„Kiekvieną kartą, kai aš einu pas kirpėją, jos manęs teiraujasi ne žurnalų apie žvaigždes, o to, kokią knygą aš galėčiau rekomenduoti Kalėdoms“, – sako literatūriniame projekte dirbanti  Kristin Vidarsdottir. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius