-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

J.G.Ballardo knyga „Avarija“: automobilių avarijų grėsmė didina seksualinį jaudulį? (video)

Trečiadienio vakarą buvo pristatyta britų rašytojo J.G.Ballardo knyga „Avarija“, kurioje automobilių avarijų grėsmė siejama su seksualinių idėjų bei jaudulio gimimu. Kai knyga sulaukia ne tik elementaraus pristatomojo pokalbio apie ją, bet ir jos idėją pristatančio eksperimento, tai mažų mažiausiai skaitytoją kviečia prie jos prisiliesti.
 Jamesas Grahamas Ballardas
Jamesas Grahamas Ballardas / „Scanpix“ nuotr.

Knygos pristatyme dalyvavo ir savo skirtingą susidūrimą su knyga išsakė „Kitų knygų“ leidėjas Gediminas Baranauskas, knygos vertėjas Marius Burokas, psichologė–psichoterapeutė Genovaitė Bončkutė ir publicistas Karolis Klimka. Susitikimo metu taip pat buvo parodytos pagal J.G. Ballardo knygą pastatytų Harley Coklisso („Crash!“,1971) bei Davido Cronenbergo („Crash“,1996) filmų ištraukos.

Nuo seksualinio psichologinio eksperimento iki kiškio ausyčių

Tai, jog eksperimentas, pavadinimu „Nestabdyk orgazmo!“, buvo pasirinktas kaip knygos pristatymo dalis nėra atsitiktinumas, kadangi J.G. Ballardo knygos ištakos ir slypi eksperimento sėkmėje.

Pats autorius prieš rašydamas knygą „Avarija“ surengė trijų sudaužytų automobilių parodą, kurios pagrindiniu akcentu tapo apsinuoginusi mergina, turėjusi imti interviu iš susirinkusių svečių. Parodos metu įvykusių neprognozuotų incidentų gausa autoriui patvirtino ryšį tarp mirties pavojaus, kurį šiuo atveju sukėlė sudaužytų automobilių vaizdas, bei seksualinio jaudulio.

Pakartoti eksperimentą, siekiant patvirtinti ryšį tarp automobilio avarijos idėjos ir seksualinio susijaudinimo, sunki užduotis, tačiau tai sėkmingas bandymas atkreipti dėmesį į pačią knygos „Avarija“ idėją.

Eksperimento, atlikto Lietuvoje, esmė buvo sukoncentruota į porelės valandos pasivažinėjimą Vilniaus gatvėmis. Neišvengta ir žurnalo „Playboy“ simbolio kiškio ausyčių, kurios buvo tiesioginė nuoroda į seksualumą bei iš anksto sukūrė neįmanomas avarijos vaizdinį.

„Iš tikrųjų trūko tempo, nes vienu momentu, kai buvo tempas, jau kažkas vyko...“, – sakė eksperimente dalyvavusi mergina. Galbūt tai tik patvirtina, jog paties judėjimo automobiliu ir automobilio vaizdo nereiktų tiesiogiai sieti su seksualinio susijaudinimo pojūčiu.

VIDEO: Knygos "Avarija" pristatymas

J.G. Ballardo knygos „atsitrenkimas“ į Lietuvą

„Kitų knygų“ leidėjas Gediminas Baranauskas pasakodamas apie tai, kaip J.G. Ballardo knyga pasiekė Lietuvą, pabrėžė, jog autoriaus agentai buvo nustebę, kad nei viena šio autoriaus knyga iki šiol pas mus dar nėra išleista.

Netrukus turi išeiti ir pusiau autobiografinis minėtojo autoriaus romanas „Saulės imperija“, pagal kurį režisierius Stevenas Spielbergas pastatė to paties pavadinimo filmą, nominuotą 6 „Oskarams”. Beje, būtent pastaroji knyga, pasirodžiusi vėliau nei „Avarija“, J.G. Ballardui ir pelnė pripažinimą.

Galbūt tai rodo, jog lietuvių skaitytojų auditorija iki šiol nebuvo pasiruošusi, jeigu vertinsime tai per psichopatologijos ar seksopatologijos prizmę, „nenormalioms“ ar netgi „iškrypėliškoms“ knygoms.

Automobilių avarijų grėsmė bei žmogaus seksualinė energija

J.G. Ballardo knygoje „Avarija“ pabrėžiama technikos bei seksualinio jaudulio priklausomybė, tačiau svarbiausias vaidmuo tenka avarijų idėjai, nes tai leidžia pasireikšti tam, kad žmoguje užspausta ar nuslopinta. Kadangi šiuolaikinio žmogaus buvimas ypač tampriai susijęs su automobiliais, kurie jiems padeda pajusti individualumą, taigi neišvengiamai automobilis tampa objektu, kuris leidžia kažką patirti. Automobilių avarijos žmonių pasąmonėje pirmiausia siejasi su pavojumi, negatyvumu, kuris traukia bei jaudina.

„Juk būdami vaikais irgi karstydavotės po medžius, vaikščiodavote po tiltais. Jums netgi patikdavo tai, kas bjauru“, – sakė psichologė–psichoterapeutė Genovaitė Bončkutė.

Nepaisant to, jog dauguma žmonių nebijo priklausomybės, kurią sukuria įvairios medijos demonstruodamos nuogą kūną, tačiau jie baisisi knygomis, atskleidžiančiomis perversijų visuotinumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius