Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Jubiliejiniame „Poezijos pavasaryje“ – 136 poetiniai susitikimai ir rašytojų desantas iš aštuonių šalių

Gegužės 12 d. 18 val. Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre, 14 val. Kauno valstybinio muzikinio teatro sodelyje, 18 val. Klaipėdos Prano Domšaičio galerijoje prasidės jubiliejinis 60-asis tarptautinis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris“.
Pozijos pavsario almanachas ir Vytautas Kaziela – 2024 m. „Poezijos pavasario“ laureatas
Almanachas „Poezijos pavasaris“ / 15min koliažas

Ištikimiausius tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris“ gerbėjus ir skaitytojus gegužės 12–26 d. kviečiame net į 136 renginius visoje Lietuvoje, Lenkijoje, Šveicarijoje, JAV, o virtualūs tiltai suteiks galimybę susitikti su poetais, gyvenančiais Danijoje, JAV, Jungtinėje Karalystėje, Meksikoje, Vokietijoje.

Ilgametė seniausio literatūros festivalio istorija ir jaunų poetų kuriamos naujos tradicijos patvirtina, kad „Poezijos pavasaris“ išsaugojo gyvybę, galią tęstis, išlieka aktualus ir laukiamas, įdomus visoms skaitytojų kartoms.

„Poezijos pavasaris“ – bene vienintelė galimybė per dvi gegužės savaites susipažinti su išsamia šiuolaikinės lietuvių ir pasaulio poezijos panorama: visoje Lietuvoje laukia gyvi susitikimai su įvairių kartų poetais – su pripažintais meistrais ir su pradedančiais kurti, skaitymai, pokalbiai apie literatūrą, poezijos ir muzikos vakarai, dainuojamosios poezijos koncertai, literatūros pamokos, sakralinės poezijos valandos, poezijos spektakliai, ekskursijos, parodos.

Į festivalį aktyviai įsitraukia ir jauniausia poetų karta, tad netrūks ir netikėtumų, poezija skleisis kūrybiškiausiais pavidalais: avangardinės šoko poezijos popietėmis, slemo varžytuvėmis, improvizacijomis ir kt.

Skaitymai suburs klausytojus bendruomenių pamėgtose erdvėse ir naujose vietose: miestų ir miestelių bibliotekose, jų kiemeliuose, aikštėse, skveruose, parkuose, gimnazijose, galerijose ir kitur.

Festivalyje bus nepamiršti ir lietuvių literatūros klasikai, jų poezija skambės rašytojų tėviškėse, memorialinėse sodybose, muziejuose, prie paminklų: Prienų, Alytaus Skuodo, Kaišiadorių, Kauno, Radviliškio, Šiaulių, Vilkaviškio ir kituose rajonuose bei Rašytojų klube.

Organizatorių nuotr./Almanachas „Poezijos pavasaris“
Organizatorių nuotr./Almanachas „Poezijos pavasaris“

Į „Poezijos pavasarį“ atvyksta žymūs poetai iš 8 užsienio šalių: Estijos, Latvijos, Lenkijos, Japonijos, Ukrainos / JAV, Prancūzijos, Rumunijos / JAV, Slovėnijos.

Su šių šalių poezija ir atvykusiais svečiais bus galima susipažinti ne viename festivalio renginyje: „Poezijos pavasario“ svečių vakare Rašytojų klube Vilniuje, tarptautinėje poetų ir kritikų konferencijoje „Laikmečio ženklai poezijoje“ Rašytojų sąjungoje, vakare su poetu Alešu Štegeriu (Slovėnija) Rašytojų klube, vakare su poete Anna Piwkowska (Lenkija) Vilniaus m. savivaldybės centrinėje bibliotekoje, tarptautiniuose dvikalbiuose poetų skaitymuose Rašytojų klube, Prancūzų institute Lietuvoje ir Rašytojų sąjungos kieme Vilniuje. Festivalio svečiai taip pat dalyvaus renginiuose Kaune, Klaipėdoje, Alytuje, Elektrėnuose, Nidoje, Akmenės, Joniškio, Tauragės, Raseinių, Varėnos ir kituose rajonuose.

Rašytojų sąjungoje bus surengta tarptautinė poetų ir kritikų konferencija „Laikmečio ženklai poezijoje“. Pranešimus skaitys poetai, literatūros kritikai Monica Cure (Rumunija / JAV), Nagae Yūki (Japonija), Vasylis Machno (Ukraina / JAV), Maria Luize Melke (Latvija), Nijolė Kepenienė, Donata Mitaitė, Mari Liis Müürsepp (Estija), Anna Piwkowska (Lenkija), Yekta (Prancūzija), Jūratė Sučylaitė.

Konferenciją moderuos poetai Rimas Užgiris ir Indrė Valantinaitė. Įdomiausi pranešimai bus paskelbti kultūrinėje spaudoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kaziela
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kaziela

Vyks ir daugiau pokalbių apie poeziją, jos kūrėjus ir skaitytojus, kaip antai: „Gyvenu ir jaučiu gestais. Ar įmanoma poezija lietuvių gestų kalba?“, „Poezijos šiokiadieniai ir asmenybės spalvingumas“, „Verda eilės“, „Kūrėjas ir jo kūryba“.

60-uoju tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris“ laureatu tapo poetas, publicistas Vytautas Kaziela. Jis bus apdovanotas už eilėraščių knygą „Neatsimerk, Viešpatie“. Maironio premiją pelnė poetė Ieva Rudžianskaitė už poezijos rinkinį „Tryliktasis mėnuo“.

Festivalyje bus įteiktos ir kitos literatūrinės premijos: Salomėjos Nėries, Jono Aisčio, Dionizo Poškos, Zigmo Gėlės, Vilniaus miesto mero premija ir „Poezijos pavasario“ rengėjų premija už geriausią poezijos knygą vaikams. Be premijų, kūrėjai bus apdovanoti įvairiais prizais – už eseistiką almanache, už lietuvių ir už pasaulio poezijos vertimus, už literatūros sklaidą, aktoriui skaitovui bus įteiktas Laimono Noreikos prizas ir kt.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ieva Rudžianskaitė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ieva Rudžianskaitė

Rašytojų klubas išleido almanachą „Poezijos pavasaris 2024“. Almanachą sudarė poetai Viktoras Rudžianskas ir Tomas Vyšniauskas. Užsienio poetų kūrybą atrinko poetė Indrė Valantinaitė. Almanacho dailininkė – Deimantė Rybakovienė.

Festivalio gerbėjai, negalintys atvykti į festivalio renginius, turės galimybę dalį jų matyti „Poezijos pavasario“ ir Rašytojų klubo „Facebook“ paskyrose.

Visi festivalio renginiai nemokami.

Festivalio programą rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius