Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Ivanauskaitės premija apdovanota A.Kaziliūnaitė: „Laisvė, jei už ją nuolat nekovosime, bet kada gali išslysti iš rankų“

Vilniaus knygų mugėje buvo įteikta jau tradicinė Jurgos Ivanauskaitės vardo premija, skiriama lietuvių literatūros kūriniui už laisvą, atvirą ir drąsią kūrybinę raišką. Šįkart premija atiteko poetei Aušrai Kaziliūnaitei už knygą „Mėnulis yra tabletė“, kurią išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla.
Aušra Kaziliūnaitė
Aušra Kaziliūnaitė / Nuotr. iš „YouTube“

Vienas iš komisijos narių, poetas, eseistas ir literatūros kritikas Kęstutis Navakas pabrėžė, jog A.Kaziliūnaitės eilėraščių rinkinio pavadinimas „Mėnulis yra tabletė“ jau yra tapęs savotišku kartos ženklu, o autorė artima J.Ivanauskaitei ne tik avangardiniu ekperimentavimu savo kūryboje, bet ir visuomenine laikysena.

Komisija atkreipė dėmesį į maištingą A.Kaziliūnaitės kūrybą ir žaismingo, tačiau niūraus grožio poetiką.

Atsiimdama apdovanojimą A.Kaziliūnaitė sakė: „Žaviuosi J.Ivanauskaite kaip asmenybe, kaip kūrėja, kaip analogų lietuvių literatūroje neturinčia rašytoja, sugebėjusia savo visuomenine raiška, savo drąsiu gyvenimu ir kūryba įnešti nenuginčijamą indėlį į lietuvių literatūrą. Ši premija man yra labai didelis komplimentas – manau, kad gavusi bet kurią kitą premiją tikrai nebūčiau taip labai apsidžiaugusi, kaip gavusi J.Ivanauskaitės premiją“.

​Aš manau, kad esu viena didžiausių pasaulyje bailių, kuri kažkodėl, kartais iš kvailumo, kartais tiesiog iš negalėjimo netylėti, matydama neteisybę, imasi tam tikrų veiksmų, – sakė A.Kaziliūnaitė.

Už laisvą, atvirą ir drąsią kūrybinę raišką apdovanota autorė sako nemananti, jog yra drąsi: „Aš manau, kad esu viena didžiausių pasaulyje bailių, kuri kažkodėl, kartais iš kvailumo, kartais tiesiog iš negalėjimo netylėti, matydama neteisybę, imasi tam tikrų veiksmų.“

A.Kaziliūnaitė teigė, jog laisvė, jei už ją nuolat nekovosime, bet kada gali išslysti iš rankų, todėl svarbu kovoti už pilietines vertybes ir mūsų visų teises. Anot poetės, būtent tai sugebėjo daryti J.Ivanauskaitė, o premijos įteikimas skatina nepamesti šio kelio ir nepasiduoti tam srautui, kuris mus mėgina paversti vertybių neturinčia ir savo principų nesugebančia apginti mase.

A.Kaziliūnaitė jau yra išleidusi poezijos knygas „Pirmoji lietuviška knyga“ (2007) ir „20% koncentracijos stovykla“ (2009). 2016 m. turėtų būti išleista ir ketvirtoji autorės knyga.

2008 m. įsteigta J.Ivanauskaitės premija skiriama ne vyresniam kaip 45 metų amžiaus autoriui už geriausią lietuvių literatūros kūrinį, išleistą per dvejus praėjusius kalendorinius metus. Premija tam pačiam autoriui skiriama tik vieną kartą.

Premiją skiria Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, leidykla  „Tyto alba“ ir Jurgos Ivanauskaitės fondas.

VIDEO: 15min rekomendacijos šių metų Vilniaus knygų mugėje

Jurgos Ivanauskaitės vardo premija jau yra apdovanota Kristina Sabaliauskaitė už romaną „Silva Rerum“, Renata Šerelytė už „Mėlynbarzdžio vaikus“, Rimvydas Stankevičius už poezijos knygą „Patys paprasčiausi burtažodžiai“, Laura Sintija Černiauskaitė už knygą „Medaus mėnuo“, poetas Gintaras Bleizgys už eilėraščių knygą „Sodas“, rašytoja Agnė Žagrakalytė už romaną „Eigulio duktė: byla F 117“ bei Giedrė Kazlauskaitė už eilėraščių rinktinę „Meninos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius