Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką apie Baracką Obamą pasako jo mėgstamiausia knyga?

JAV įsibėgėjo dar vieni įdomūs rinkimų metai. Šįkart jie, regis, įtraukė net ir visiškai politika nesidominčius šalies gyventojus.
Barackas Obama
Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tikriausiai nereikėtų stebėtis – juk dėl galingiausios pasaulio valstybės vadovo posto varžosi ir visuomenės dėmesį jau ne vieną dešimtmetį tarsi magnetas traukiantis turtuolis Donaldas Trumpas. Ekscentriškasis verslininkas ar ilgametė politikos žvaigždė Hillary Clinton užims JAV prezidento postą – šis klausimas padalino visuomenę į dvi stovyklas.

Politikos apžvalgininkai neretai sako, jog itin didelę įtaką rinkimų rezultatams turi prieš tai pareigas ėjęs politikas, jo pasiekimai ir visuomenės nuomonė apie jį. Tad, iki rinkimų likus vos porai mėnesių, pats metas apibendrinti: koks prezidentas ir koks žmogus yra Barackas Obama?

Abejingų pirmasis juodaodis Amerikos Prezidentas nepalieka: per dvi kadencijas jo nuveikti darbai šalies vidaus ir užsienio politikoje yra arba aukštinami, arba aršiai kritikuojami.

Obama, atėjęs į galingiausios pasaulio valstybės vadovo postą su pažadu baigti karus ir aktyviai prieštaravęs agresyviai savo pirmtako George’o W. Busho užsienio politikai, yra pirmasis JAV vadovas, kiekvieną savo prezidentavimo dieną praleidęs kariaudamas. B.Obama kritikuojamas ir dėl islamo valstybės iškilimo bei sustiprėjimo, sugriuvusių santykių su Rusija, sparčiai augančios Kinijos įtakos Azijoje. Trumpai tariant, situacija pasaulyje šiandien ne stabilesnė nei buvo prieš B. Obamai tampant prezidentu. Ar tai B.Obamos kaltė – klausimas atviras, tačiau akivaizdu, jog misijos, su kuria jis stojo prie šalies vairo, JAV prezidentas neįgyvendino.

Tikriausiai todėl ir jo pasirinktą knygą „Moiros ir Furijos“ reikėtų suprasti kaip žinutę visiems sėkmingiems pasaulio vyrams nepamiršti, kas kasdien laikė jų ranką kelyje į sėkmę.

Tačiau nevertėtų pamiršti vienos ryškiausių pergalių kare prieš terorizmą: B.Obama strategiškai, apgalvotai ir išvengdamas bereikalingų aukų nukovė ilgai persekiotą Osamą bin Ladeną.

Per aštuonerius metus – jokio nuoseklaus ekonomikos augimo ar tam skirto efektyvaus plano, – taip B. Obamos kritikai vertina ir jo vidaus politiką. Prarastos vietos Kongrese ir Senate, didelio pasipriešinimo sulaukusi sveikatos apsaugos reforma – visa tai nepridės taškų B. Obamai istorijos vadovėliuose.

Kita vertus, pastaruoju metu matomas staigus darbo vietų skaičiaus didėjimas, auga ir šalies ekonomika – postą prezidentas paliks gerėjant ekonominei situacijai. Tik nežinia, ar būtent tai apie jį prisimins rinkėjai.

Tačiau dėl vieno sutaria visi: Barackas Obama – tikrai nuoširdus, jautrus ir itin mėgstamas lyderis. Didžiausia JAV prezidento stiprybė – jo gebėjimas (ir noras!) betarpiškai bendrauti su kiekvienu sutiktu žmogumi: nuo princo iki valytojo. Apie šią prezidento savybę, jo paprastumą, taiklų ir lengvą humoro jausmą pasakoja visi: nuo ištikimiausių jo komandos narių iki vos kartą gyvenime su juo kalbėjusių žurnalistų ar Baltųjų rūmų praktikantų.

Pasak asmeniškai prezidentą pažįstančiųjų, jei bent kartą matei jį kalbant televizoriaus ekrane, gali jaustis tikrai pažįstąs Baracką Obamą. JAV prezidentas, išjungus kameras, lieka visiškai toks pat, koks buvo stovėdamas prieš jas, – toks pat nuoširdus, kupinas noro, kad visi aplink būtų jo draugai.

Apie baigiantį kadensiją prezidentą visi sutartinai kartoja ir dar vieną tiesą: jis išsilavinęs ir labai apsiskaitęs žmogus. Barackas Obama nuoširdžiai smalsus, nuolat skaito ir viešai skelbia mėgstamiausių knygų sąrašus.

Daug apie JAV prezidentą pasako mėgstamiausia jo praėjusių metų knyga – Amerikoje metų knyga dažnai vadinamas Lauren Groff romanas „Moiros ir Furijos“ (angl. – „Fates and Furies“), kuris tuojau pasirodys ir lietuvių kalba. Pasirinkdamas gilią ir asmenišką knygą, pasakojančią vienos poros – genialaus vyro ir jį kiekviename žingsnyje palaikančios žmonos – santykių istoriją, B.Obama atskleidė ir kitą savo pusę. Knyga, neturinti nieko bendro su politika ar tarptautiniais santykiais, tačiau iki širdies gelmių sukrėtusi skaitytojus JAV, ne be reikalo pavergė ir šalies prezidento širdį. Ši knyga kalba apie šeimą. Apie jos juodžiausias ir šviesiausias akimirkas, apie santykių džiaugsmus ir vargus, apie gyvenimą su žinomu, pripažintu vyru ir apie moters, esančios šalia jo, tvirtybę.

B.Obamą supantys žmonės sutaria: šeima – svarbiausia JAV prezidento gyvenimo dalis. Nors matome daugybę nuotraukų, kuriose jis pozuoja su savo žmona Michelle ir dukterimis, iš tiesų, pasak prezidento aplinkos, savo šeimą jis labai saugo nuo per didelio visuomenės dėmesio ir skiria jai kiekvieną laisvą minutę.

Socialiniai tinklai ir interneto portalai lūžte lūžta nuo Baltųjų rūmų darbuotojų pasakojimų apie tai, kaip prezidentas niekada nepraleidžia progos pažaisti su jų vaikais, kaip su begaliniu noru ir susidomėjimu jis diskutuoja apie vaikų auginimą ir šeimą, kaip pataria dar tik besilaukiančioms būsimoms mamoms „nesijaudinti, jei mažylis apvers visus namus, – svarbiausia tiesiog mėgautis drauge su juo leidžiamu laiku“. Taip, JAV prezidentas yra šeimos žmogus.

Tikriausiai todėl ir jo pasirinktą knygą „Moiros ir Furijos“ reikėtų suprasti kaip žinutę visiems sėkmingiems pasaulio vyrams nepamiršti, kas kasdien laikė jų ranką kelyje į sėkmę, ir kaip padėką visoms stiprioms moterims, kurios, galbūt aukodamos didelę dalį asmeninės laimės, visą dėmesį ir rūpestį kasdien skiria šeimai.

Taigi, Baracko Obamos palikimas kitam JAV prezidentui nebus lengvas – daug darbų laukia ir šalies vidaus, ir užsienio politikoje. Tačiau 43-iasis Amerikos prezidentas parodė savo įpėdiniui, savo šaliai ir mums visiems, kad tautą vesti galima su meile, empatija, nuoširdumu ir paprastumu ir už tai žmonių neabejotinai bus visada mylimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius