Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip veikia geriausia pasaulyje tituluojama biblioteka?

2020-ųjų birželį duris atvėrusi „Deichman“ viešoji biblioteka Osle Tarptautinės bibliotekų federacijos įvertinta kaip „metų viešoji biblioteka“. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad šurmuliuojančioje institucijoje knygoms dėmesio mažoka, tačiau departamento vadovė Merete Lie 15min teigė, kad čia saugoma apie pusę milijono skirtingų pavadinimų knygų, be to, skaitytoją naujausia literatūra ir spauda pasiekia tą patį momentą, kuomet visa tai pasiekia rinką.
„Deichman“ bibliotekoje lankytojai gali naudotis siuvimo mašinomis
„Deichman“ bibliotekoje lankytojai gali naudotis siuvimo mašinomis / Eriko Thallaugi nuotr.

M.Lie sako, kad biblioteka priklauso valstybei ir yra jos remiama nuo pat atidarymo 1785-aisiais: „Visi entuziastingai trokšta, kad ši institucija veiktų lankytojui, mat tai yra puiki proga tiesiogiai pasiekti platų spektrą piliečių.“

Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl norvegai mėgsta lankytis bibliotekose, yra ilgos veikimo valandos, nemokamos modernios paslaugos, galybė veiklų, galimybė skaityti literatūrą įvairiomis kalbomis, aiškino vadovė. „Kartais būna, kad užsirezervavę kino salę joje susigrūda net 13 žmonių tam, kad pažiūrėtų gerą filmą“, – pateikė pavyzdį.

Pasak M.Lie, iš esmės visi darželinukai Osle yra prisiregistravę prie bibliotekos ir jose lankosi: „Pratinti prie skaitymo, informacijos dalinimosi pradedame nuo labai ankstyvo amžiaus.“ Todėl jau dabar „Deichman“ galvoja apie didesnį skyrių, skirtą jauniausiems.

„Deichman“ kasdien aplanko nuo 7 iki 11 tūkst. lankytojų. „Daugiausia jų atvyksta šeštadieniais, tuomet lankytojų skaičius gali pakilti iki 12 tūkst.“, – tikino vadovė.

Eriko Thallaugi nuotr./Norvegai ypač daug dėmesio skiria mažiausiųjų ugdymui
Eriko Thallaugi nuotr./Norvegai ypač daug dėmesio skiria mažiausiųjų ugdymui

Tarp paslaugų – studija tinklalaidėms ir siuvimo mašinos

3D ir lazeriniai spausdintuvai, studija tinklalaidėms, siuvimo mašinos, kompiuterinių žaidimų kambarys, kino salės – tai kelios iš paslaugų, kurias teikia „Deichman“. Negana to, apsilankymo metu viename iš aukštų buvo ruošiamasi koncertui.

„Didžiąja bibliotekos įrangos dalimi naudotis nesudėtinga, tačiau kai kur reikalingas asistavimas. Vienas iš pavyzdžių – kambarys tinklalaidėms, ypač populiarus tarp jaunimo“, – pasakojo M.Lie. Pasak jos, biblioteka mano, kad tinklalaidės yra ateities industrija ir taip galima skatinti pokalbius apie kultūrą.

„Tai yra brangi įranga ir ne kiekvienas ja gali naudotis savo namuose. Be to, mūsų misija yra ne tik išduoti knygas, bet ir sukurti svarbią susitikimų vietą, kurioje žmonės mokosi vienas iš kito“, – 15min komentavo M.Lie.

Eriko Thallaugi nuotr./Viena iš bibliotekos funkcijų – teikti įvairias paslaugas
Eriko Thallaugi nuotr./Viena iš bibliotekos funkcijų – teikti įvairias paslaugas

Kas yra „Ateities biblioteka“?

Viršutiniame avilį primenančios bibliotekos aukšte įkurta „Ateities biblioteka“, kurios dizainą sukūrė škotų menininkė Katie Paterson. Žiniasklaidos atstovai į jos vidų galėjo įžengti tik nusiavę batus bei pažadėję netriukšmauti.

Eriko Thallaugi nuotr./„Deichman“ biblioteka
Eriko Thallaugi nuotr./„Deichman“ biblioteka

Pagrindinė „Ateities bibliotekos“ idėja yra laimėti prieš laiką bei išsaugoti dar niekada neskaitytus garsių rašytojų rankraščius. Kaip tik 2022-ųjų birželio 12 dieną savo rankraščius „Ateities bibliotekai“ dovanos norvegas Karlas Ove Knausgårdas, vietnamiečių kilmės amerikietis Oceanas Vuongas bei Zimbabvės autorius Tsitsis Dangarembga.

Tyliose bibliotekos lentynose jau saugomas Margaret Atwood, Davido Mitchello, Sjono, Elif Shafak bei Han Kang rankraščiai.

2114 metais visų jų istorijos bus sudėtos į antologiją, kurios popierius bus padarytas iš neseniai pasodinto Nordmarko miško, augančio netoli Oslo.

Eriko Thallaugi nuotr./„Deichman“ biblioteka
Eriko Thallaugi nuotr./„Deichman“ biblioteka

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius