Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune pristatyta partizanų vado Juozo Paliūno–Ryto prisiminimų knyga

Istorinėje Kauno prezidentūroje ketvirtadienį pristatyta 1994 metais rastų rankraščių pagrindu parengta knyga „Partizano keliu: partizano Juozo Paliūno–Ryto prisiminimai“.
Knyga „Partizano keliu: partizano Juozo Paliūno-Ryto prisiminimai“
Knyga „Partizano keliu: partizano Juozo Paliūno-Ryto prisiminimai“ / Knygos viršelis

„Prisiminimuose jis net neparašė, kodėl išėjo į mišką – matyt, jam atrodė, kad čia ir taip viskas aišku,“ – apie J.Paliūną–Rytą kalbėjo vienas iš knygos sudarytojų, istorikas Darius Juodis.

„Šie prisiminimai nepaliesti žmogaus atminties. O atmintis turi savybę praeitį iškraipyti. Be to, jie neapraizgyti vėlesnio laikmečio ideologiniais štampais, vertinimais, šių dienų interpretacijomis“, – apie J.Paliūno–Ryto ir kitų partizanų atsiminimų išskirtinumą kalbėjo knygos sudarytoja Aurelija Malinauskaitė.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro išleistų atsiminimų rankraščiai 1994 metais buvo rasti po žeme užkastuose bidonuose.

„J.Paliūno–Ryto parašyti prisiminimai nėra literatūrinis kūrinys, tai partizanų dokumentas. Rašo jis tiksliai, aiškiai, kalba labai logiška. Jis (rankraštis – BNS) žavi pirmiausia savo autentiškumu ir mums jis yra svarbus kaip istorijos šaltinis,“ – pristatymo metu kalbėjo istorikė.

Siekiant išsaugoti istorinį autentiškumą, tekstai išleisti faksimiliniu variantu. Knygoje pateikiami įvairūs archyviniai dokumentai, asmenvardžių, vietovardžių rodyklė, žodynėlis.

J.Paliūnas–Rytas buvo Prisikėlimo apygardos partizanų vadas. Aštuonerius metus kovojęs pogrindyje, 1952 metais, nenorėdamas pasiduoti gyvas, nusižudė.

Prieš sovietų okupaciją kovoję Lietuvos partizanai, dar vadinami „miško broliais“, aktyviai veikė 1944-1953 metais. Šiuo laikotarpiu žuvo daugiau nei 21 tūkst. rezistentų, jų šeimų narių ir rėmėjų.

Naujienas apie knygas sekite ir tinkle „Facebook“. Spauskite čia!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius