Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keturios dienos Vilniaus knygų mugėje: į kokius susitikimus kvies leidykla „Baltos lankos“?

„Baltų lankų“ leidykla Vilniaus knygų mugėje šiemet kvies į išskirtinius susitikimus, unikalias dirbtuves ir rimtas diskusijas. Pokalbis su rekordinio skaitomumo sulaukusio istorinio romano „Petro imperatorė“ autore rašytoja Kristina Sabaliauskaite, su skaitytojais susitiks Skandinavijos detektyvų rašytojas Stefanas Ahnhemas, o lankytojų dėmesio lauks nauja istoriko Mariaus ėmužio studija „Partizanė“, Pauliaus Senūtos romanas „Sfera“. Jaunieji mugės lankytojai taip pat laukiami dirbtuvėlėse bei specialiai jiems skirtuose interaktyviuose pristatymuose.
Pauliaus Gasiūno nuotr./Kristina Sabaliauskaitė
Pauliaus Gasiūno nuotr./Kristina Sabaliauskaitė

Kristinos Sabaliauskaitės romano „Petro imperatorė“ pristatymas

Vienas laukiamiausių mugės renginių – rekordinio skaitomumo ir jau šešių leidimų sulaukusio rašytojos menotyros mokslų daktarės Kristinos Sabaliauskaitės istorinio romano „Petro imperatorė“ pristatymas. Vasario 22 d., šeštadienį, 15 val. 5.1 salėje rašytoją Kristiną Sabaliauskaitę apie literatūrą ir istoriją kalbins VU istorijos mokslų daktaras, rašytojas Tomas Vaiseta.

„Kristina Sabaliauskaitė priklauso prie stipriausių ir išraiškingiausių istorinio romano balsų Europoje“, – tikina Nobelio literatūros premijos (2018) laureatė Olga Tokarczuk.

Susitikimas su detektyvinės literatūros žvaigžde Stefanu Ahnhemu

Vasario 22 d. 13 val. 5.3 salėje vyks susitikimas su skandinavijos detektyvinės literatūros žvaigžde – Stefanu Ahnhemu. Autorių kalbins apžvalgininkas Audrius Ožalas, susitikimas vyks su sinchroniniu vertimu į lietuvių kalbą.

Stefanas Ahnhemas – iš Švedijos kilęs vienas svarbiausių šiuolaikinių Skandinavijos šalių detektyvų rašytojų, vadinamas vienu stipriausių balsų tarp šio žanro kūrėjų. Intriguojančius, tarsi filmams kurtus jo romanų siužetus persmelkia Šiaurės šalių prieblanda bei šaltis. Būtent jis, kartu su Jo Nesbø, laikomi „nordic noir“ stiliaus detektyvų flagmanais.

Išleistos jau penkios serijos apie detektyvą Fabianą Riską knygos, o į lietuvių kalbą išverstos dvi – „Beveidės aukos“ ir „9 kapas“.

Mariaus Ėmužio istorinės studijos „Partizanė“ pristatymas

Vasario 21 d. penktadienį, 16 val. 5.2 salėje kviečiame į naujos istoriko Mariaus Ėmužio knygos „Partizanė“ pristatymą. Renginyje dalyvaus knygos autorius Marius Ėmužis, menotyrininkė, dailės ir fotografijos kritikė Agnė Narušytė ir VU istorikas, „Trakinių partizanų“ iniciatyvos autorius Norbertas Černiauskas. Pokalbį moderuos VU Istorijos fakulteto istorikas, rašytojas Tomas Vaiseta.

Ši knyga – tai pirmas išsamus moters partizanų kare portretas. Istoriniame tyrime autorius pasakoja net ir ginkluoto pasipriešinimo fone neįtikėtinai skambančią – tragišką, bet įkvepiančią – partizanės Monikos Alūzaitės gyvenimo istoriją. Jos ir kitų partizanių gyvenimai leidžia naujai pažvelgti į partizaninį karą ir parodo, kad moterys buvo tokia pat svarbi laisvės kovų dalis kaip ir vyrai. Tai ir visos pokario kartos paveikslas. Kartos, kuriai buvo lemta mokyklos suolą iškeisti į bunkerį, tremtį arba palikus namus ieškoti laimės miestuose. O kartais, priešingai, – stoti į priešų pusę, kolaboruoti, dažnai ir per prievartą tapti išdavikais.

Dovaldės Butėnaitės nuotr./Marius Ėmužis
Dovaldės Butėnaitės nuotr./Marius Ėmužis

Pauliaus Senūtos romanas „Sfera“ ir diskusija, kokios reklamos reikia knygai

Vasario 23 d. sekmadienį, 13 val. 5.2 salėje rašytojas Paulius Senūta su meno kuratoriumi Valentinu Klimašausku kalbėsis apie pirmąjį Pauliaus romaną „Sfera“ ir diskutuos: ar, kada, kiek ir kokios reklamos reikia knygai? Kada knygos reklaminę kampaniją galima laikyti sėkminga, o kada apie reklamą iš viso vertėtų pamiršti? Pokalbį moderuos literatūrologė dr. Jūratė Čerškutė.

Tomo Kaunecko nuotr./Paulius Senūta
Tomo Kaunecko nuotr./Paulius Senūta

Romanas „Sfera“ pasirodė 2019 m. vasaros pabaigoje. Tuomet lauko reklamose stenduose, spaudoje bei internete mirgėjusios knygos reklamos skaitytojus intrigavo drąsiais šūkiais: „Išlįskit iš altorių šešėlio“, „Sodybų tuštėjimo metas baigėsi“, „Pamirškit paskenduolę“. Tačiau apie ką iš tiesų yra naujoji knyga, koks jos siužetas ir pagrindinė tema, numanyti buvo galima tik iš kelių knygą skaičiusių žymių asmenų atsiliepimų.

Speciali programa vaikams

Jaunųjų skaitytojų salės kūrybinių dirbtuvių erdvėje vasario 22–23 d. vyks unikalios lėlių teatro dirbtuvės mažiesiems mugės lankytojams. Teatro „Lėlė“ ir teatro studijos „Theomai“ aktorė, Indrė Storpirštienė kvies pagal dailininkės Živilės Adomaitytės spalvinimo ir karpinių knygelę „Pasidaryk ir žaisk: 3D žvėrys ir gyvūnėliai“ susikurti savą žvėrelių ir gyvūnėlių pasaulį bei paversti jį tikru lėlių teatru.

Vasario 21 d., penktadienį, 15 val. Vaikų scenoje aplinkosaugininkas Linas Jonauskas kviečia sekant rudojo lokio pėdomis atrasti ir pažinti stebuklingą gamtos pasaulį! Kartu su patyrusiu aplinkosaugininku ir jo palydove voveraite Gile leisitės į įdomybių pilną kelionę, kurioje ne tik sužinosite, kur ieškoti rudojo lokio, bet ir daugybę netikėtų faktų apie Lietuvos gamtą, kaip ją atrasti ir kasdien ja rūpintis.

Lino Jonausko knyga „Kur ieškoti rudojo lokio“ – pirmas lietuviškas gidas jauniesiems gamtos tyrinėtojams. Unikaliais piešiniais iliustruotoje, įtraukiančioje ir tikrą aplinkosaugos pradžiamokslį galinčioje atstoti knygoje rasite ne tik daug naujų maršrutų gamtos pažinimui Lietuvoje, bet ir informacijos bei praktiškų užduočių, kurios padės pažinti ir branginti tai, kas mus supa.

Dvejopas W.G.Sebaldo „Austerlico“ vertimas

„Ghoethe Institut“ vasario 22 d. šeštadienį, 20 val. 5.3 salėje organizuoja pokalbį „W.G.Sebaldo „Austerlicas“: vertimo ir adaptacijos teatrui iššūkiai“.

Vertimas gali būti dvejopas: į kitą kalbą bei į kitą meninę formą. Balandį Valstybinis jaunimo teatras perkels į sceną dar šiais metais leidyklos „Baltos lankos“ išleidžiamą W.G.Sebaldo tekstą „Austerlicas“ („Austerlitz“). Su vertėja Rūta Jonynaite ir Jaunimo teatro vadovu Audroniu Liuga bus diskutuojama apie iššūkius ir „malonumus“, kylančius verčiant Sebaldo tekstą į lietuvių kalbą ir jį pritaikant teatro spektakliui. Renginyje taip pat galėsite išgirsti aktoriaus Valentino Masalskio skaitomas pirmąsias teksto ištraukas lietuvių kalba.

Vaikai istorijoje ir istorija vaikų akimis

Vasario 20 d. 17 val. 5.1 salėje „Baltų lankų vadovėliai“ kvies į pokalbį su knygos „Lietuvos istorija. Paaugusių žmonių knyga 2“ autoriais prof. Alfredu Bumblausku ir Mangirdu Bumblausku.

Mugės lankytojams tai puiki proga sužinoti: kas svarbu, o kas įdomu paaugliams istorijoje? Ar įmanoma vaikiška istorija? Ar egzistuoja vaikai istorijoje ir jų žvilgsnis į istoriją? Pokalbį moderuos dr. Mindaugas Nefas.

Dovilės Dagienės nuotr./Alfredas Bumblauskas
Dovilės Dagienės nuotr./Alfredas Bumblauskas

Pasak prof. Alfredo Bumblausko, pagrindinis autorių tikslas – papasakoti istoriją, regimą vaiko akimis, ir išmokyti pastebėti istorijos, kultūros ženklus savo kasdienėje aplinkoje.

„Lietuvos istorija. Paaugusių žmonių knyga“ – tai tas atvejis, kai bene pirmą kartą dėmesys sutelkiamas į vaikus istorijoje: kokie senovėje buvo jų žaidimai, auklėjimo sistema, mokyklos ir elementoriai, kaip gyveno ir valdė mažamečiai kunigaikščiai ir karaliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius